
Πριν λίγες μέρες στην περιοχή Ακρογιάλι, τοποθετήθηκε ένα ακόμη σημείο, από όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει την πολιτιστική κληρονομιά της Αίγινας μέσα από το έργο “Γνωριμία με τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων”.
Το έργο, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Aigina Harbour City Project, αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να προσφέρει στο κοινό μια διαδραστική περιήγηση στα αρχαία λιμάνια της Αίγινας. Μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή εφαρμογή, οι επισκέπτες μπορούν να «ταξιδέψουν» πίσω στον χρόνο και να γνωρίσουν την ιστορία μιας πόλης που, κατά την αρχαϊκή περίοδο, υπήρξε ναυτική υπερδύναμη του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Η Αίγινα, κατά τα τέλη του 6ου και τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., διέθετε δύο ισχυρά λιμάνια – το πολεμικό, με νεώσοικους για τη στέγαση των πλοίων, και το εμπορικό λιμάνι. Τα κατάλοιπα αυτών των υποδομών διασώζονται μέχρι σήμερα στην παραλία της Αύρας, στο σύγχρονο τουριστικό λιμάνι και στην περιοχή της Κολώνας, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική και οικονομική σημασία της πόλης.
Η έρευνα των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων ξεκίνησε συστηματικά το 2019 από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille και υπό την αιγίδα της έδρας UNESCO στην ενάλια αρχαιολογία. Το πρόγραμμα τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και την ενεργή στήριξη του Δήμου Αίγινας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Το έργο “Γνωριμία με τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Αλιείας Νήσων Αττικής 2014 – 2020, στο πλαίσιο του άξονα «Πολιτισμός & Περιβάλλον – Εν Πλώ».

