
Θλίψη προκαλεί η εικόνα που κατέγραψε η κάμερα του Aegina Portal στο σπίτι του ποιητή Γιώργου Μαρίνου, το οποίο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες.
Το μεγαλύτερο μέρος της κατοικίας έχει μετατραπεί σε ερείπια, με τα αποκαΐδια να μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής και τους κινδύνους να παραμένουν ορατοί.
Στο ρεπορτάζ συμμετείχε η κ. Ελένη Κυπραίου, δημοσιογράφος και φίλη του ποιητή, η οποία περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο, κάνοντας κάλεσμα αλληλεγγύης, και για τους φίλους του, που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Όπως ανέφερε, «δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο», ενώ τα ξύλινα στοιχεία που στήριζαν την κατασκευή έχουν καεί ολοσχερώς, καθιστώντας το σημείο εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης.

Καμένα δοκάρια, λαμαρίνες, σπασμένα τζάμια και μπάζα είναι διάσπαρτα παντού, ενώ ακόμη και η πρόσβαση στον χώρο απαιτεί μεγάλη προσοχή. «Πέφτουν ακόμη πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κυπραίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να πλησιάσει κανείς χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ιδιαίτερη θλίψη προκαλεί η εικόνα των καμένων φύλλων βιβλίων που έχουν σκορπιστεί ανάμεσα στα ερείπια, σιωπηλοί μάρτυρες της απώλειας ενός χώρου που δεν ήταν απλώς ένα σπίτι, αλλά ένας τόπος δημιουργίας και πνευματικής ζωής. Μέσα σε αυτή την τραγική εικόνα, μια ειρωνική λεπτομέρεια ξεχωρίζει: η σόμπα του σπιτιού παρέμεινε άθικτη, με το κόκκινο χρώμα της να στέκει σχεδόν ανέπαφο. Το βλέμμα μιας γάτας που παραμένει στο χώρο, συνόδευε διακριτικά το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με την κ. Κυπραίου, προτεραιότητα αποτελεί η άμεση απομάκρυνση των τεράστιων όγκων από μπάζα και αποκαΐδια, ώστε να διαπιστωθεί τι μπορεί να σωθεί και πώς μπορεί να καταστεί ξανά βιώσιμο ένα μικρό τμήμα της κατοικίας, περίπου 35 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο δεν υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή. Τα κουφώματα έχουν καεί, ωστόσο οι τοίχοι μπορούν να υποστηρίξουν μια προσπάθεια αποκατάστασης.

Σημαντική είναι η προσφορά του Ευάγγελου Στρατηγού, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των κουφωμάτων, παίρνοντας μέτρα και παραγγέλλοντας τα απαραίτητα υλικά. Επίσης, η επιχείρηση του κ. Χρήστου Τόγια θα προσφέρει εξοπλισμό σπιτιού. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, μετά την πρώτη φάση καθαρισμού θα χρειαστούν πολλές ειδικότητες: υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, οικοδόμος, καθώς και επανεκκίνηση των παροχών ρεύματος και νερού, που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν προσφορές για οικιακό εξοπλισμό, ώστε ο ποιητής να μπορέσει να καλύψει βασικές ανάγκες διαβίωσης, όμως όλα εξαρτώνται από την απομάκρυνση των μπάζων και την ασφαλή πρόσβαση στον χώρο.
Η κ. Ελένη Κυπραίου απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους της Αίγινας για βοήθεια με κάθε δυνατό τρόπο: με υλικά, προσωπική εργασία ή οικονομική συνδρομή. Όπως ανέφερε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μαζί της στο τηλέφωνο 693 67 13 201, καθημερινά από 9:00 έως 10:00 το πρωί και από 7:00 έως 8:00 το βράδυ, όπου θα δοθούν αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο και τον συντονισμό της βοήθειας.
Η ανταπόκριση και η αλληλεγγύη που έχει ήδη εκδηλωθεί είναι, όπως σημείωσε, βαθιά συγκινητική. «Δείχνει ότι η ανθρωπιά παραμένει ζωντανή και ότι η Αίγινα αποτελεί παράδειγμα», τόνισε, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας μέσα από τα αποκαΐδια.

