Δύο ακόμη χημικές αναλύσεις δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026, ο Δήμος Αίγινας. Οι αναλύσεις αφορούν δείγματα νερού από την δημοτική γεώτρηση των Αγίων Θεοδώρων και την δημοτική γεώτρηση στο Παγώνι. Και οι δύο αυτές δειγματοληψίες έγιναν στις 13 Ιανουαρίου 2026.
Δείγμα νερού από τη δημοτική γεώτρηση των Αγίων Θεοδώρων
Δείγμα νερού από τη δημοτική γεώτρηση Παγώνι
Ο κατάλογος με τις γεωτρήσεις
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη επιστολή τους, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης της αντιπολίτευσης, είχαν ζητήσει κατάλογο με τις δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις που τροφοδοτούν ή πρόκειται να τροφοδοτήσουν το δίκτυο κάθε κοινότητας του δήμου, καθώς και αντίγραφα των τελευταίων μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων κάθε μιας. Ένας τέτοιος κατάλογος δεν έχει δοθεί, κατά συνέπεια δεν είναι γνωστό πόσες δημοτικές γεωτρήσεις είναι εν ενεργεία αυτή τη στιγμή και τροφοδοτούν το δίκτυο της Αίγινας. Πάντως ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς είχε αναφέρει ότι η υδροδότηση του νησιού γίνεται αποκλειστικά από δημοτικές γεωτρήσεις.
Πληρέστερες αναλύσεις ζητούν οι κάτοικοι του νησιού
Σχετικά με τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης του νερού, που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου Αίγινας στις 15 Ιανουαρίου 2026 και αφορούν την δειγματοληψία που έγινε από την Επόπτρια Υγείας του Δήμου μας στις 13 Ιανουαρίου 2026, κάτοικοι του νησιού, θεωρούν ότι αυτές δεν είναι πλήρεις, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες.
Αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί η δημοσίευση των αναλύσεων χωρίς υπεύθυνη ανακοίνωση - ενημέρωση
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός, ότι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων δεν συνοδεύεται, από μία υπεύθυνη, εμπεριστατωμένη και κατανοητή ανακοίνωση, με τις αναγκαίες διευκρινήσεις, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να μην δύναται να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων.
Άλλες οι δειγματοληψίες του Δήμου Αίγινας, άλλες της Περιφέρειας Αττικής
Η ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Αίγινας στις 15 Ιανουαρίου 2026, έγινε από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026, Kλιμάκιο του Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, έκανε άλλες δειγματοληψίες νερού, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Δεν έχουν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα δύο δειγματοληψιών του Δήμου Αίγινας
Τον προηγούμενο μήνα έγιναν δύο δειγματοληψίες νερού - κατά τη διάρκεια της βλάβης του αγωγού - τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φώτης Πούντος, η μία είναι πριν τις 23/12, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβής ημερομηνία και η δεύτερη δειγματοληψία έγινε στις 30/12.
Χρησιμοποιούνται οι τηλεμετρικοί σταθμοί παρακολούθησης ποιότητας νερού;
Το μεγάλο έργο για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης της Αίγινας, ύψους 3.711.489 ευρώ, που εκτελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια, προέβλεπε την προμήθεια και εγκατάσταση δυο φορητών τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης ποιότητας νερού. Οι σταθμοί αυτοί είναι φορητοί και η μελέτη προέβλεπε ότι θα εγκατασταθούν στη Δεξαμενή Α (περιοχή Αίγινας) και στη νέα Δεξαμενή Ι (περιοχή Κυψέλη). Ο κάθε σταθμός - προέβλεπε η μελέτη - θα είναι εξοπλισμένος με ένα πλήρες εύρος όλων των κλασσικών αισθητήρων για την παρακολούθηση παραμέτρων της ποιότητας νερού όπως στάθμη, pH, θερμοκρασία, θολότητα (Turbidity), Αγωγιμότητα (Conductivity), Αλατότητα (Salinity) και ολικά διαλυμένα στερεά (Total Dissolved Solids TDS). Υπάρχουν τέτοιες μετρήσεις;
Οι κάτοικοι της Αίγινας δοκιμάζονται σοβαρά εξαιτίας της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού. Η υπεύθυνη ενημέρωση για την ποιότητα του νερού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αίγινας, εκτός από υποχρέωση, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.
Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.

