
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης στην Αίγινα, με τον ιατρό κ. Μανόλη Λογοθέτη να εκπέμπει σήμα κινδύνου για το μέλλον της.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Aegina Portal ο κ. Μανόλης Λογοθέτης, η μονάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό οικονομικό κενό, που χρονολογείται από την περίοδο της πανδημίας. Η δυσλειτουργία στη ροή χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ έχει αφήσει τη μονάδα έκθετη απέναντι σε δανειστές, οι οποίοι από τον επόμενο μήνα αναμένεται να προχωρήσουν σε κατασχέσεις των οφειλόμενων ποσών απευθείας από τον ασφαλιστικό φορέα.
Οι επιπτώσεις για τους ασθενείς
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε αναπόφευκτα στη διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση των θεραπειών εντός του νησιού. Αυτό σημαίνει πως:
- 16 έως 18 ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τοπική φροντίδα.
- Οι ασθενείς θα αναγκάζονται να μετακινούνται ακτοπλοϊκώς προς την Αθήνα για τις συνεδρίες τους.
- Η ταλαιπωρία αυτή χαρακτηρίζεται από τον κ. Λογοθέτη ως "τραγική", ειδικά για ανθρώπους που υποβάλλονται σε αυτή την επίπονη διαδικασία για πάνω από 15 χρόνια.
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, η μονάδα δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική ανταπόκριση. Η διοίκηση έχει ήδη απευθυνθεί στον Υπουργό Υγείας, ζητώντας μια παρέμβαση αντίστοιχη με εκείνη που έδωσε λύση πριν από 15 μήνες.
"Θα είναι τραγικό στις 20 Μαρτίου οι ασθενείς να βρίσκονται στο λιμάνι για να ταξιδέψουν στην Αθήνα για τη θεραπεία τους", τονίζει ο κ. Λογοθέτης, ελπίζοντας σε μια άμεση κίνηση της Πολιτείας που θα διασφαλίσει την παραμονή των ασθενών στον τόπο τους.
Ο ιατρός κ. Μανόλης Λογοθέτης δήλωσε στο Aegina Portal
"Με ρωτάτε σε σχέση με τη δύσκολη θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μονάδα αιμοκάθαρσης και κατ' επέκταση και οι αιμοκαθαιρόμενοι στην Αίγινα, οι άρρωστοί μας εδώ και μια 15ετία. Η δύσκολη θέση έγκειται στο ότι με ένα οικονομικό κενό το οποίο υπάρχει, εξαιτίας της σχέσης του ΕΟΠΥΥ με τα οικονομικά της μονάδας, από την εποχή του COVID, είμαστε ακάλυπτοι απέναντι στους δανειστές μας, με αποτέλεσμα από τον επόμενο μήνα οι δανειστές να επιδιώκουν –και θα επιδιώξουν– να δεχτούν τα χρήματα τα οποία εμείς θα δικαιούμαστε από τον ΕΟΠΥΥ, θα τα παίρνουν εις χείρας τρίτων εκείνοι. Με αποτέλεσμα να έχουμε αδυναμία να λειτουργήσουμε τη μονάδα στο εξής.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να γίνει διακοπή της σύμβασης που έχουμε με τον ΕΟΠΥΥ και έτσι από τον επόμενο μήνα δεν μπορούμε να κάνουμε αιμοκαθάρσεις στη μονάδα, με τον ΕΟΠΥΥ να ζητάει από τους ασθενείς να μετακινηθούν στην πλησιέστερη μονάδα στην Αθήνα. Έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένα να δηλώσουμε στον ΕΟΠΥΥ την αναγκαιότητα που υπάρχει στη λειτουργία της μονάδας στην Αίγινα και από τη δική τους τη μεριά ξέρουμε ότι δεν έχουμε βρει την παραμικρή ανταπόκριση.
Είμαστε λοιπόν σε αναμονή να δούμε αν θα ισχύσει η απαγόρευση για τους ασθενείς να κάνουν αιμοκάθαρση στη μονάδα στην Αίγινα και να μετακινηθούν προς την Αθήνα. Έχουμε κινήσει όλη τη διαδικασία. Έχουμε απευθυνθεί στον Υπουργό Υγείας ζητώντας να παρέμβει εκ νέου, όπως είχε κάνει και πριν από 15 μήνες για να βρει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ποιο θα είναι αυτό το αποτέλεσμα.
Θα είναι όμως τραγικό, στις 20 Μαρτίου, 16 με 18 ασθενείς να βρίσκονται στο λιμάνι της Αίγινας κάτω και να μετακινούνται με τα πλοία προς την Αθήνα προκειμένου να δεχτούν τη θεραπεία τους. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα φροντίσουν εκεί η πολιτεία, οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Υγείας, να καλύψουν τους ασθενείς αυτούς για να συνεχίσουν τις αιμοκαθάρσεις στο νησί".

