
Επιχείρηση υψηλού συντονισμού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 21 Απριλίου 2026 στην Αίγινα, για την ασφαλή εξουδετέρωση βλήματος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο είχε εντοπιστεί στην περιοχή Κύλινδρα.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Σύμφωνα με τoν Αστυνομικό Σταθμό Μεσαγρού, στις 16:10 μεταφέρθηκαν τα απαραίτητα εκρηκτικά από τον Πειραιά στο λιμάνι της Αίγινας με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, συνοδεία στρατιωτικού προσωπικού.
Παράλληλα, δύο ακόμη πυροτεχνουργοί της ίδιας υπηρεσίας έφτασαν στο νησί με πλοίο της γραμμής, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακό όχημα.
Λίγο νωρίτερα, στις 16:00, στην περιοχή του Κύλινδρα είχαν ήδη αναπτυχθεί δυνάμεις υποστήριξης, μετά από σχετικό αίτημα του Α. Σ. Μεσαγρού. Συγκεκριμένα, στο σημείο βρέθηκαν δύο άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας με πυροσβεστικό όχημα, ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αίγινας με διμελές πλήρωμα, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας με δύο υπηρεσιακά οχήματα.
Περί τις 17:00 κατέφθασε στο σημείο η αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία, η οποία εξέτασε το βλήμα τύπου ΠΒ ΗΕ 105 χιλιοστών (χρονολογούμενο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και προχώρησε στην παραλαβή του.
Στη συνέχεια, υπό τη συνοδεία των αρμόδιων αρχών, οι πυροτεχνουργοί του Στρατού μετέφεραν το επικίνδυνο υλικό στην περιοχή Λαζάρηδες, σε χώρο λατομείου, όπου και πραγματοποιήθηκε η ελεγχόμενη εξουδετέρωσή του.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία γύρω στις 18:00, χωρίς να προκύψει κανένα απολύτως πρόβλημα, επιβεβαιώνοντας τον άρτιο σχεδιασμό και την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι για το σκοπό αυτό είχε τεθεί σε ισχύ από το απόγευμα της Δευτέρας 20 Απριλίου 2026σε ισχύ από το απόγευμα της Δευτέρας 20 Απριλίου 2026, απαγόρευση κυκλοφορίας στο μονοπάτι που ξεκινά από τον Κύλινδρα και καταλήγει στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου.


