Είναι φανερό ότι ο στολισμός του λιμανιού με τη φωταγώγηση των περισσοτέρων από τα σκάφη που αυτό φιλοξενεί, αποτελεί μια προσπάθεια να αναδειχθεί η ομορφιά του νησιού, να αναδειχθούν αυτά που το νησί έχει και που συχνά τα θεωρούμε ως δεδομένα, αλλά καθώς αποτελούν κομμάτι της παράδοσης μας είναι πολύτιμα. Γι’ αυτό το εντυπωσιακό, αλλά και τολμηρό εγχείρημα μιλήσαμε με τον κύριο Γιάννη Παπαδόπουλου, αρχιτέκτονα, πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου. «Το εγχείρημα να στολιστούν τα σκάφη του λιμανιού είναι αρκετά δύσκολο. Για το σκοπό αυτό εργάστηκαν δεκαπέντε εθελοντές επί είκοσι μέρες. Έπρεπε να εξεταστούν τα επι μέρους ζητήματα όπως το να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες των σκαφών, κάτι για το οποίο χρειαστήκαμε τρεις μέρες και να εξεταστούν τεχνικά θέματα αφού η κατασκευή θα έπρεπε πάνω από όλα να είναι ασφαλής. Έχουν φωταγωγηθεί 80 σκάφη, για τα οποία χρειάστηκαν 1.500 μέτρα φωτοσωλήνα, δηλαδή περισσότερα από 50.000 λαμπιόνια».
Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που ο κύριος Παπαδόπουλος μας εξηγούσε όλες τις παραμέτρους του στολισμού, το flying dolphin της Aegean «έδενε» για να διανυχτερεύσει στο λιμάνι της Αίγινας. Πολύ οργανωμένα και μέσα σε λίγα λεπτά το ιπτάμενο της Aegean μπήκε και αυτό «στην πρίζα» και στολίστηκε με ωραία κόκκινα λαμπιόνια. «Αυτός είναι ο σκοπός μας» μας είπε ο κύριος Παπαδόπουλος «όποιος θέλει να έρθει με το σκάφος του στην Αίγινα και μας το ζητήσει θα του το στολίσουμε μέσα σε λίγα λεπτά. Θα θέλαμε αυτό να γίνει ένα έθιμο για το νησί ώστε στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα σκάφη που θα βρίσκονται στο λιμάνι να φωταγωγούνται με αυτόν τον όμορφο τρόπο. Τώρα πια έχουμε την υποδομή για του χρόνου, οπότε και θα βελτιώσουμε το όλο σύστημα. Επίσης κάναμε έναν ιδιαίτερο φωτισμό στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού. Ο φωτισμός ενός λιμανιού είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα».
Ο κύριος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε θερμά του εθελοντές, που συμμετείχαν με πολύ και σκληρή δουλειά σε αυτό τα έργο, τονίζοντας ότι χωρίς την προσφορά τους δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός.
Καταλήγοντας θα πρέπει να αναφερθεί ότι ένα μέρος τον χρημάτων έχει καταληφθεί από ιδιώτες, μέσω του θεσμού της χορηγίας
Του ζητήσαμε να κλείσουμε τη συζήτηση μας με μία ευχή: «Μπορεί ευχές όπως «η υγεία» καμιά φορά να τις θεωρούμε τετριμμένες, αλλά πόσο τετριμμένη μπορεί να θεωρηθεί μία ευχή όταν αφορά την υγεία; Υγεία εύχομαι λοιπόν και μία δεύτερη ευχή: να σκεφτόμαστε. Αυτές είναι οι ευχές μου, σας ευχαριστώ πολύ».