Γράφει η Μαρία Μαλτέζου
Η κ. Ελένη Κάτσα, η κ. Αντιγόνη Μαλτέζου, η κ. Κορίνα Πετρίτη και η κ. Μαρία Μαργαρώνη ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας.
Γυναίκες πρότυπα, που η κάθε μια ξεχωριστά έχει συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στη αιγινίτικη τέχνη και παράδοση.
Η κυρία Ελένη Κάτσα βραβεύτηκε για τη συμβολή της στην αποτύπωση της αιγινήτικης παράδοσης μέσα από τα ζωγραφικά της έργα που καταγράφουν παραδοσιακά Αιγινήτικα σκαριά. Το κυρίαρχο στοιχείο στα έργα της, αποτελεί η ζωγραφική αναπαράσταση ενός είδους βάρκας με λαογραφική αξία για το νησί, η σακολέβα. Η σακολέβα ήταν ένα μικρό πλοιάριο το οποίο επί τουρκοκρατίας μετέφερε το ταχυδρομείο.
Το πρώτο της έργο άλλωστε ήταν μια σακολέβα, την οποία αφού ολοκλήρωσε σε δύο μέρες την τοποθέτησε στο μαγαζί του πατέρα της ο οποίος πουλούσε Αιγινήτικα κανάτια. Εκεί το έργο της το είδε ο γνωστός ζωγράφος Νικόλαος Νικολάου ο οποίος βλέποντας το παρθενικό της έργο της είπε ότι είναι πολύ καλό και ότι έχει ταλέντο. Ο ίδιος δεν την παρακίνησε να συνεχίσει ούτε την δίδαξε.
Τα έργα της έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και κοσμούν πολλές ιδιωτικές συλλογές. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις, ενώ ετοιμάζει την τέταρτη. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης.
Καταλήγοντας, έχει ζωγραφίσει εκατοντάδες αιγινήτικα κανάτια με λουλούδια, ελιές, σημαίες, το άγιο Νικόλαο, καράβια και άλλα.
Η κυρία Κορίνα Πετρίτη από νεαρή ηλικία έζησε την λαϊκή παράδοση του νησιού, καθώς η ίδια και η οικογένεια της κατασκεύαζαν τα παραδοσιακά Αιγινήτικα κανάτια. Η κυρία Κορίνα είναι μία γυναίκα με αγάπη για τη ζωή και μαζί με την κιθάρα και το τραγούδι της είναι πάντα η ψυχή της παρέας.
Η κυρία Αντιγόνη Μαλτέζου βραβεύθηκε ως παλιό μέλλος του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας, καθώς και για την προσφορά της στη διδασκαλία των μελλών του συλλόγου. Η κυρία Αντιγόνη Μαλτέζου στη σύντομη ομιλία της έκανε αναφορά στην ισότητα των γυναικών και τον ρόλο τους στη σημερινή κοινωνία.
Η κυρία Μαρία Μαργαρώνη βραβεύθηκε για την προσφορά της στην διάσωση της Αιγινήτικης παράδοσης και κληρονομιάς, ως μία από τις παλαιότερες και με μεγάλη συνησφορά δασκάλες κοπανελιού.
Η σεμνή εκδήλωση έκλεισε με μπουφέ, ενώ όλες οι γυναίκες που παρακολούθησαν την εκδήλωση πήραν σαν συμβολικό δώρο ένα λουλούδι.