O Νίκος Αλπαντάκης και η Ηρώ Διαμαντούρου μιλούν για τον Ελαιώνα της Αίγινας.

Αν θα έπρεπε να αντιπαραθέσουμε ένα ιστορικό μνημείο του νησιού απέναντι στα αριστουργηματικά έργα των ναών της Αφαίας Αθηνάς και του Απόλλωνα, είναι βέβαιο ότι η σκέψη θα περιπλανιόταν για ώρες πάνω από την Αίγινα ανάμεσα σε επιλογές, που ο άνθρωπος και η τέχνη του έχουν κατασκευάσει και τελικά θα διαπιστώναμε ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το μεγαλείο τους. Ωστόσο στην Αίγινα υπάρχει ένα ιστορικό μνημείο, μοναδικής αισθητικής, που η καλή μας τύχη έχει βοηθήσει, πιθανών για χιλιάδες χρόνια, να δημιουργηθεί και να λαξευτεί από την ίδια τη Φύση. Πρόκειται για τον «Ελαιώνα της Αίγινας».

Για το αφιέρωμα αυτό του Aegina Portal στον Ελαιώνα ακολουθήσαμε τα ίχνη δύο επαγγελματιών της εικόνας που με «παρθενική» ματιά αντίκρισαν και κατέγραψαν την ομορφιά του «Ελαιώνα» και την σπανιότητα του, μεταφέροντας όσα ανακάλυψαν με τον φωτογραφικό και κινηματογραφικό τους φακό στο ντοκιμαντέρ «ο Ελαιώνας της Αίγινας».

Το Aegina Portal μίλησε με τους δημιουργούς του Ηρώ Διαμαντούρου και Νίκο Αλπαντάκη. Ο Νίκος Αλπαντάκης είναι συνεργάτης της ΕΡΤ εδώ και 14 χρόνια προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως μοντέρ. Τα 5 τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη σκηνοθεσία στην εκπομπή «Δρόμοι » του Άρη Σκιαδόπουλου. Η εκπομπή ασχολείται με πορτρέτα Ελλήνων καλλητεχνών.

Η Ηρώ Διαμαντούρου έχει σπουδάσει φιλολογία και μουσική. Είναι υπεύθυνη για τη μουσική επιμέλεια των ντοκιμαντέρ του Ηρωνικού . Έχει γράψει δύο βιβλία.

Aegina Portal: Πως προέκυψε το ντοκυμαντέρ στην Αίγινα με θέμα τον Ελαιώνα;


Ηρώ Διαμαντούρου: Τελείως τυχαία. Ξεκίνησε από το περιοδικό «Αιγιναία», λόγω ενός αφιερώματος που είχε κάνει στους παραδοσιακούς φούρνους της Αίγινας. Ο Νίκος ξεσήκωσε ένα σχέδιο και όλο το καλοκαίρι έχτιζε τον πέτρινο παραδοσιακό Αιγινήτικο φούρνο. Όταν πια η κατασκευή του φούρνου τελείωσε μιλήσαμε με τον κύριο Γιώργο Μπόγρη, ώστε να υπάρχει μία συνέχεια στο αφιέρωμα. Τον κύριο Μπόγρη δεν τον γνωρίζαμε. Μετά την πρώτη γνωριμία και αφού του εξηγήσαμε πιο είναι το αντικείμενο της δουλειάς μας, ο δήμος της Αίγινας μας έκανε την πρόταση να γυρίσουμε ένα ντοκιμαντέρ για τον «Ελαιώνα».


Aegina Portal: Τον Ελαιώνα τον γνωρίζατε ή επ’ ευκαιρία των γυρισμάτων έγινε η πρώτη επαφή;


Νίκος Αλπαντάκης: Όχι, εγώ δεν γνώριζα ότι υπήρχε.


Ηρώ Διαμαντούρου: Εγώ δεν είχα πάει, αλλά είχα ακούσει ότι υπήρχε.


Aegina Portal: Και ποια ήταν η πρώτη εντύπωση όταν είδατε τον Ελαιώνα;


Νίκος Αλπαντάκης: Εγώ δεν περίμενα να δω ένα τέτοιο τοπίο στην Αίγινα. Είναι ένα τοπίο, ένα λεκανοπέδιο το οποίο δεν περιμένεις να δεις σε ένα νησί. Φυσικά σε αυτό συμβάλει και ο δρόμο που δεν είναι τόσο βατός. Και αυτό βέβαια τον έχει σώσει…


Aegina Portal: Περιγράψτε μας τις συνθήκες που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.


Νίκος Αλπαντάκης: Αρχικά νομίζω ότι δεν ήταν η καλύτερη εποχή. Κάναμε τα γυρίσματα καλοκαίρι, οπότε το χορτάρι είχε εξαφανιστεί. Νομίζω ότι όλη αυτή η βλάστηση και η πρασινάδα στην περιοχή θα μας έδινε διαφορετικές εικόνες.


Ηρώ Διαμαντούρου: Ναι και μάλιστα έκανε πολύ ζέστη. Καύσωνα.


Νίκος Αλπαντάκης: Ακόμη και έτσι όμως ο Ελαιώνας είναι ένας τόπος που από μακριά δεν αντιλαμβάνεσαι την ιδιομορφία του. Μπορεί να είναι ένα μεγάλο λεκανοπέδιο, όμως πρέπει να πλησιάσεις τις ελιές, αυτά τα παλιά δένδρα με τους απίθανους κορμούς. Αυτά τα εκπληκτικά δένδρα με τα απίθανα σχήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου.


Aegina Portal: Ποια ήταν η πρόκληση σε όλο αυτό;


Νίκος Αλπαντάκης: Αυτά τα έργα αποτελούν έργα τέχνης.


Ηρώ Διαμαντούρου: Λίγο να αφεθείς αντιλαμβάνεσαι την ιδιαιτερότητα που έχουν αυτά τα δένδρα.


Νίκος Αλπαντάκης: Και βέβαια υπάρχουν πράγματα που μπορεί να μην φαίνονται με την πρώτη ματιά. Αλλά καθώς εμείς κάναμε καταγραφεί αυτών των δένδρων και με φωτογραφίες και με video, αργότερα στην επεξεργασία τους στην οθόνη του υπολογιστή είδαμε και άλλα σχήματα και άλλα πράγματα που είναι εντυπωσιακά.


Ηρώ Διαμαντούρου: Και όχι μόνο αυτό. Από την στιγμή που θα δεις την πρώτη «μορφή» εκεί μέσα, μετά δεν σταματάς… βλέπεις συνέχεια.


Aegina Portal: Ποιες ήταν οι εμπειρίες που αποκομίσατε σαν άνθρωποι της εικόνας και του λόγου;

Ηρώ Διαμαντούρου: Ήταν πολλά, αλλά για μένα έκπληξη υπήρξε το βουκολικό στοιχείο της περιοχής, το οποίο ούτε κατά διάνυα είχα υπόψη μου. Ίσως να μην είναι για πάντα, αλλά ήταν ακόμα. Ένα δεύτερο είναι ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω κάτι για το νησί στο οποίο έχω περάσει πολύ όμορφα.


Νίκος Αλπαντάκης: Ο τρόπος που είδαμε τον Ελαιώνα της Αίγινας είχε ένα παρθενικό βλέμμα. Συνήθως πριν γίνει ένα τέτοιου είδους ντοκυμαντέρ πας στην περιοχή, καταγράφεις με φωτογραφίες και video και μετά επιστρέψεις στο studio και αρχίζεις και σκέφτεσαι πως θα γίνει όλο αυτό. Εμείς στην περίπτωση του Ελαιώνα πήγαμε εκεί με τις μηχανές μας και αρχίσαμε να καταγράφουμε από την πρώτη στιγμή αυτό που βλέπαμε.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το ντοκυμαντέρ "ο Ελαιώνας της Αίγινας" είχε προβληθεί το καλοκαίρι σε ειδική εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο και είχε αποσπάσει τα θετικότατα σχόλια του κοινού. Ο Νίκος Αλπαντάκης και η Ηρώ Διαμαντούρου δεν σταματούν εδώ. Σύντομα ολοκληρώνουν και το δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Φιστίκι Αιγίνης".

Φωτο: Aegina Portal

{gallery}daily/08/04/21/{/gallery}Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png