Η ημερίδα ξεκίνησε με το χαιρετισμό των τριών φορέων που τη διοργάνωσαν, χαιρετισμό που διάβασε ο κύριος Νίκος Καραβαζάκης ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση. Η πρώτη εισήγηση παρουσιάστηκε από τον κύριο Σταύρο Αργυρόπουλο, ο οποίος εκπροσωπώντας τη "Λακωνική Βιοενεργειακή", εξήγησε τον τρόπο και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε αυτή η λαϊκή συνεταιριστική εταιρία, παρουσιάζοντας με καθημερινά παραδείγματα τον "κύκλο" ενός αντικειμένου που από προϊόν γίνεται απόρριμμα, και τέλος τη διαχείρισή του ως τέτοιο. Όλα αυτά τοποθετημένα πάνω σε πραγματική νομοθετική και οικονομική βάση της ελληνικής πραγματικότητας. Κατά τη διάρκεια της εισήγησης του κυρίου Καραβαζάκη, τέθηκαν αρκετά σημεία προβληματισμού, ωστόσο ένα από τα οποία δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση είναι αυτό του κόστους που πληρώνει ο καταναλωτής στο λογαριασμό της ΔΕΗ για τη διαχείριση των απορριμάτων. Η απάντηση ήταν ότι κανένας δεν γνωρίζει, πρόκειται για ένα συχνό ερώτημα των δημοτών και της Αίγινας που δυστυχώς δεν έχει απάντηση.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των κυρίων Νικήτα Νικητάκου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και του κυρίου Αθανάσιου Βατίστα από την "Ecowindwater". Οι δύο εισηγήσεις αν και αφορούσαν διαφορετικά θέματα είχαν κάτι κοινό: την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων - εφαρμογών για τη διαχείριση των απορριμάτων στην πρώτη περίπτωση και του νερού με ενέργεια που παράγεται από τον αέρα στη δεύτερη. Η πρώτη αφορούσε μία μελέτη που είχε αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο και αφορούσε ένα "πράσινο πλοίο" το οποίο θα ήταν διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε πάνω σε αυτό να γίνεται η επεξεργασία των απορριμάτων. Μάλιστα το project είχε αναπτυχθεί αρχικά με στόχο την πιλοτική του λειτουργία στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αν και τότε έμοιαζε ενδεχομένως με ιδιαίτερα καινοτόμα πρόταση (δεν υπήρχε καν νομική βάση για ένα τέτοιο εγχείρημα) η σημερινή πραγματικότητα σε άλλα μέρη του κόσμου με παρόμοια προβλήματα, επιβεβαιώνει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορούσε να βλέπει να και σχεδιάζει πολύ πιο μπροστά από την εποχή του.
Η εισήγηση του κυρίου Βατίστα επιβεβαίωσε αυτό ακριβώς, πως παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν καινοτόμες προτάσεις και μάλιστα εφαρμοσμένες στην πράξη, δεν μπορούν να αναπτυχθούν λόγω συμφερόντων και κατεστημένων που συχνά κρίνουν αυτές τις τεχνολογίες ως "ανώριμες". Ο κύριος Βατίστας παρουσίασε μία ενεργειακά αυτάρκη πλωτή εξέδρα αφαλάτωσης η οποία μάλιστα είχε κατασκευαστεί και λειτουργούσε. Για την πρωτοποριακή αυτή μονάδα αφαλάτωσης είχε ενδιαφερθεί αρκετά χρόνια πριν και ένας ιδιώτης επενδυτής στην Αίγινα, όμως τελικά η αδειοδότησή της δεν έγινε ποτέ. Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά παρόμοιες εξέδρες κατασκευάζονται από μεγάλες εταιρίες και λειτουργούν σε πολλά μέρη του κόσμου.
Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την εκπρόσωπο της εταιρίας που υλοποίησε την εγκατάσταση δύο μονάδων αφαλάτωσης στο γειτονικό Αγκίστρι.
Την ημερίδα παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος κύριος Κώστας Γενίτσαρης ο οποίος χαιρέτησε την ημερίδα, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Γιώργος Σκαλτιώτης, Γιώργος Ζορμπάς, Γιώργος Κραουνάκης και Αγής Μαρμαρινός.