Διεθνές συνέδριο "Καποδίστριας - Σπινέλι - Ευρώπη".



Ένα διεθνές συνέδριο που το ύφος και το περιεχόμενο του αποπνέουν την αίσθηση του κύρους για το νησί και την ιστορία του, πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα, ανοίγοντας τις εργασίες του χθες Σάββατο στο ξενοδοχείο "Δανάη". Το διεθνές συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια και εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για την τρέχουσα χρονιά ο Δήμος της Αίγινας.Η προώθηση των δράσεων Καποδίστρια - Σπινέλι σε σχέση με το Ευρωπαϊκό όραμα ξεκίνησε να προωθείται πριν από δύο περίπου χρόνια από τον κύριο Γουέιν Χωλ, τόσα στα πλαίσια μίας άτυπης ομάδας για το συγκεκριμένο θέμα, όσο και με αποστολή σχετικών εγγράφων και προσωπικών επαφών με τη Δημοτική Αρχή της Αίγινας και άλλους φορείς του νησιού που θα μπορούσαν να έχουν εμπλοκή στο θέμα.


Το χθεσινό συνέδριο προέκυψε από την πρωτοβουλία των κυρίων Αλέξης Κράους και Γουέιν Χωλ, την οποία υλοποίησε ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας υπό την αιγίδα του Δήμου του Νησιού. Οι προοπτικές για τις εργασίες αυτού του διεθνούς συνεδρίου έμοιαζαν από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης τους, ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την ανάδειξη του περιεχομένου της πολιτικής του Ιωάννη Καποδίστρια, που όπως φάνηκε σκιαγράφησε τον ευρωπαϊκό ορίζοντα σχεδόν δύο αιώνες πριν. Το πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου στην Αίγινα όριζαν σημαντικές προσωπικότητες του διπλωματικού και πολιτικού ευρωπαϊκού στερεώματος όπως αυτές των πρεσβευτών Ελβετίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Σλοβενίας, Ιταλίας, του αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κυρίου Γ. Κοκκάλα και άλλων. Ατυχώς και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών χθες που ανάγκασαν σε απαγόρευση του απόπλου, αυτοί οι προσκεκλημένοι δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος στο συνέδριο.


Έτσι το διεθνές συνέδριο "Καποδίστριας - Σπινέλι- Ευρώπη" ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:30 μ.μ. χθες Σάββατο, δυστυχώς με ένα σοβαρό μειονέκτημα, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να προχωρήσουν σε μερική τροποποίηση του προγράμματος. Ωστόσο, όπως φάνηκε και στη συνέχεια οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν κανονικά, με επίκεντρο τον θεματικό του πυρήνα. 

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου της Αίγινας κυρίου Παναγιώτη Κουκούλη, του κυρίου Ανδρέα Σιοπαχά αντιδήμαρχου Αμμοχώστου, του κυρίου Περικλή Παγκράτη προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερκυραίων, του πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη προτωπρεσβύτερου του Ιστορικού Μητροπολιτικού Ναού της Αίγινας, του κυρίου Γεωργίου Αθανασίου εκπρόσωπου του Δήμο Πόρου και των κυρίων Σταύρου Πανταβού και Γουέιν Χωλ από τους Ενεργούς Πολίτες Αίγινας.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τους χαιρετισμούς λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.


Κατά τη χθεσινή ημέρα προβλήθηκαν τα ακόλουθα videos "Καποδίστριας – Σπινέλλι – Ευρώπη" παραγωγή του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας, "Αλτιέρο Σπινέλι"» παραγωγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "Ιωσήφ Γαβριήλ Εϋνάρδος" παραγωγή της Μιchelle Bouvier-Bron και "Ιωάννης. Καποδίστριας" της Σοφίας Σφυρόερα.

Τις συζητήσεις συντόνιζαν οι κύριο Παναγιώτης Κουκούλης Δήμαρχος Αίγινας και ο κύριος Κώστας Γαβρόγλου πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αίγινας. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στις εργασίες του συνεδρίου οι παρεμβάσεις νέων ανθρώπων όπως του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Νέων κυρίου Κώστα Βογιατζή, της εκπροσώπου του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας κυρίας Ελένης Σκρέκου και του προέδρου της Επαγγελματικής Ένωσης Σουβάλας κυρίου Πέτρου Πετρίτη.

Σήμερα το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε ξενάγηση των συνέδρων στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, της Αφαίας και την Μητρόπολη της Αίγινας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png