Συνάντηση εργασίας για το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο μεταξύ Δήμου Αίγινας, Αντιπεριφέρειας και κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ανάμεσα σε κλιμάκιο εκπροσώπων της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Βλαζάκη, της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και του Δήμου Αίγινας. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος, μαζί με τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας, καθώς και ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης. Όπως είναι γνωστό η Περιφέρεια Αττικής έχει εντάξει στο προϋπολογισμό της χρήσης του 2016 το ποσό των 2.300.000 ευρώ προκειμένου να αποκαταστήσει ένα τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και να το αποδώσει στην κοινωνία της Αίγινας. Αυτός ήταν και ο σκοπός τη σημερινής συνάντησης, που περιελάμβανε αυτοψία του χώρου, περιήγηση στους εξωτερικούς χώρους, στις πτέρυγες και τα σημεία μνήμης.

Η συνολική εικόνα που επικρατεί στους χώρους του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, των πρώην Φυλακών της Αίγινας, φέρνει έκδηλα τα σημεία της φθοράς του χρόνου που πέρασε, μετά τις εργασίες της επισκευής ενός ιστορικού χώρου, ενός χώρου μνήμης για όλη την Ελλάδα, που ωστόσο δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Ανάμεσα στις πλευρές που συμμετείχαν στη συζήτηση, υπήρξε διάθεση για συνεργασία, ενώ συζητήθηκε ο προγραμματισμών των διαφόρων διαδικαστικών σταδίων του έργου, που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου αυτό να ξεκινήσει. Οι κύριοι Χατζηπέρος και Μούρτζης συμφώνησαν ότι η επισκευή του κτιρίου πρέπει να γίνει τμηματικά. Ο κύριος Μούρτζης μάλιστα τόνισε ότι εάν αυτό συνέβαινε από την αρχή της επισκευής του κτιρίου, σήμερα δεν θα υπήρχε αυτή η εικόνα, καθώς το έργο θα είχε ολοκληρωθεί.

Σε γενικές γραμμές, ο στόχος της μελέτης που θα συνταχθεί, θα αφορά στη δυνατότητα στον επισκέπτη του χώρου, να μπορεί να εισέλθει σε αυτόν από την κύρια είσοδο. Παράλληλα, να υπάρξει μία διαμόρφωση του προαυλίου, που να διασφαλίζει εκτός από την είσοδο στην πτέρυγα που θα λειτουργεί και την αίσθηση της ιστορικής μνήμης. Από τις πτέρυγες που έγινε αυτοψία, εκείνη η οποία βρίσκεται κοντά, προς την κεντρική είσοδο, είναι συνολικά στην καλύτερη κατάσταση. Η τμηματική αποκατάσταση του κτιρίου είναι αυτή που, όπως φαίνεται, προκρίνεται, καθώς διαθέσιμοι πόροι δεν υπάρχουν και τα 2.300.000 ευρώ που θα διαθέσει η Περιφέρεια δεν πρέπει να απομειωθούν για κανέναν άλλο σκοπό. Η αυτοψία στους χώρους του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου διήρκεσε περίπου 2 ώρες. Σε δηλώσεις του λίγο αργότερα στο Aegina Portal ο κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι θα υπάρχει συνεχής συνεργασία ανάμεσα στις τεχνικές υπηρεσίες και για μία ακόμη φορά τάχθηκε υπέρ της τμηματικής αποκατάστασης και απόδοσης του ιστορικού κτιρίου στην κοινωνία της Αίγινας.

"Είναι μια ευκαιρία και με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας να τονίσουμε αυτό το ενδιαφέρον και να διατρανώσουμε αυτό το ενδιαφέρον", είπε ο κύριος Μούρτζης, που συμπλήρωσε ότι σε ένα κτίριο το οποίο είναι "ερμητικά κλειστό" έχουν διατεθεί περίπου 11.800.000 ευρώ για την αποκατάστασή του, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορέσει να το επισκεφθεί παρά μόνο εξωτερικά. Τονίζει ότι εάν η αποκατάστασή του είχε γίνει τμηματικά, το κτίριο σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί. "Ξεκινάμε λοιπόν με μία πολύ σωστή κίνηση που κάνει η περιφέρεια, με τη διάθεση των 2.300.000 ευρώ να γίνει ένα τμήμα". 
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png