Ομιλία του Γιώργου Τσατήρη στην ημερίδα της ΟΚΕ για τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Την Παρασκευή 2 Ιουνίου στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, η Ευρωπαϊκή Ο.Κ.Ε. (Ε.Ο.Κ.Ε.) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποίησε συνέδριο με αφορμή τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το μέλλον της Ευρώπης. Στο συνέδριο συμμετείχε ο κύριος Γιώργος Τσατήρης εκπροσωπώντας την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν πέντε πιθανά σενάρια για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κύριος Γιώργος Τσατήρης αναφέρει:



Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 διεξήχθη το παραπάνω πολύ ενδιαφέρον συνέδριο. Οι βασικοί του άξονες ήταν οι εξής:

 Στην Ευρώπη αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της και  είναι καιρός να αναζητηθούν καινούργιες απαντήσεις σ' ένα ερώτημα που είναι παλιό όσο είναι η Ένωση.
"Quo vadis Europa?" Πού πηγαίνεις, Ευρώπη, με 27 πλέον και όχι 28  κράτη μέλη;

Κάθε μέρα ο κόσμος γύρω μας μεταβάλλεται. Οι αλλαγές και οι μετασχηματισμοί συντελούνται με ταχείς ρυθμούς. Η παγκοσμιοποίηση, η τρομοκρατία, η μετανάστευση και ο αντίκτυπος των νέων τεχνολογιών στην κοινωνία και την απασχόληση επηρεάζουν βαθιά την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων. Οι περιστάσεις, οι συνθήκες και οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν κάθε χρόνο, κάθε μήνα ή κάθε εβδομάδα. Αλλάζουν καθημερινά. Μάλιστα, σε τέτοια έκταση και με τέτοια ταχύτητα που, μερικές φορές, μας αφήνουν άναυδους.

Οι προκλήσεις και τα εμπόδια που μας επιφυλάσσει το μέλλον είναι τεράστια, σε καμία όμως  περίπτωση, δεν είναι ανυπέρβλητα. Ή θα υποκύψουμε παθητικά σ' αυτές τις τάσεις ή θα τις ενστερνιστούμε, θα τις διαμορφώσουμε και θα αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν. Η Λευκή Βίβλος προτείνει πέντε σενάρια για την συνέχιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Σενάριο 1
Στο πρώτο σενάριο  προκρίνεται η συνέχιση της σημερινής πολιτικής.
Σενάριο 2
Θα μπορούσαμε ν' αλλάξουμε εντελώς πορεία και να επιλέξουμε μια ΕΕ των 27 που θα εστιάζεται αποκλειστικά στην ενιαία αγορά.
Σενάριο 3
Υπάρχει μια τρίτη επιλογή να μην είναι υποχρεωτικό όλα τα κράτη μέλη να πορευτούν με την ίδια ταχύτητα.
Σενάριο 4
Μια τέταρτη δυνατότητα είναι η ΕΕ των 27 να μπορούσε να αποφασίσει συλλογικά να κάνει πολύ περισσότερα, από κοινού, σ' έναν μικρό αριθμό τομέων όπου οι ενέργειές μας έχουν πράγματι προστιθέμενη αξία και στους οποίους οι πολίτες περιμένουν την παρέμβασή μας. Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε να «κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο».
Σενάριο 5
Τέλος το σενάριο 5 είναι τα κράτη μέλη να μπορούσαν να αποφασίσουν και να μοιραστούν περισσότερες εξουσίες, πόρους και αρμοδιότητες στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς. Θα μπορούσαν δηλαδή να κινηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα προς ένα κοινό μέλλον και να διασφαλίσουν τον ηγετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png