Ημερίδα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας.


Μία ημερίδα με σημείο αναφοράς τη θάλασσα, τις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και την τεχνολογία και την ναυτική παράδοση, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Δανάη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας, το Σάββατο το απόγευμα. Την ημερίδα που ήταν υπό την Αιγίδα του Δήμου Αίγινας, απασχόλησαν θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον των πλοίων που εκτελούν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, την παρουσίαση μίας πολύ ενδιαφέρουσας εισήγησης για την ξυλοναυπηγική, την κατασκευή και συντήρηση παραδοσιακών σκαφών από ξύλο, καθώς και μία εισήγηση με θέμα την σπογγαλιεία και άξονες τα εμπορικά και λαογραφικά της στοιχεία.


Την παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, έκανε ο πρόεδρός του κύριος Κωνσταντίνος Σπύρου, Καθηγητής του Ε.Μ.Π. Το Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας είναι ένας μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος, μη πολιτικός φορέας, που ο κύριος λόγος της ύπαρξης του είναι η ανάπτυξη της ναυτικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό τα μέλη που το πλαισιώνουν παρουσιάζουν ένα πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής δραστηριότητας. Όπως ενημέρωσε το κοινό ο πρόεδρός του κύριος Σπύρου, μέλη του Ινστιτούτου μπορεί να είναι επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου ή ακόμη και επαγγελματίες του εμπορικού ναυτικού. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας λειτουργεί από το 1972 και σε όλα αυτά τα χρόνια, έχει να παρουσιάσει διαρκή συμβολή στην ανάπτυξη της Ναυτικής Τεχνολογίας τη χώρας μας.


Σε σχέση με την ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο το απόγευμα, ήταν η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποίησε στην Αίγινα, ενώ συμπόσια, ημερίδες και σεμινάρια πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου έπαιξε ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΕΛ.Ι.Ν.Τ κύριος Παναγιώτης Γιαννούλης που είναι Αιγινήτης.

Μετά την σύντομη παρουσίαση από τον κύριο Σπύρου, ο δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης απηύθυνε χαιρετισμό, κάνοντας αναφορά τόσο στη σχέση των Αιγινητών με τη θάλασσα, όπως αυτή καταγράφεται από την αρχαιότητα μέχρι και σε πρόσφατα ιστορικά και λαογραφικά κείμενα, ενώ χαιρέτησε με εγκαρδιότητα την πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας να πραγματοποιήσει αυτή την ημερίδα στην Αίγινα. Ακολούθησε η εισήγηση του κυρίου Κωνσταντίνου Περδικάρη, ναυπηγού, με θέμα τις ευρωπαϊκές οδηγίες και το πως αυτές θα διαμορφώσουν το σκηνικό σε επιβατηγά σκάφη που εκτελούν δρομολόγια από λιμάνι σε λιμάνι μέχρι τριάντα ναυτικά μίλια.  Αρκετά σημεία της εισήγησης, έδωσαν "τροφή" για συζήτηση σε απορίες κατοίκων της Αίγινας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση που άνοιξε με θέμα τα καυσαέρια των πλοίων.

Ασφαλώς μόνο κέρδος μπορεί να αποτελέσει για την Αίγινα η τεχνογνωσία που μπορεί να προσφέρει η ΕΛ.Ι.Ν.Τ. Καθώς η πραγματικότητα της ναυσιπλοΐας αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, όπως και οι ανάγκες των επιβατών.


Μία εξόχως ενδιαφέρουσα εισήγηση ακολούθησε από το Σύλλογο Φίλων Ξύλινων Παραδοσιακών Σκαφών της Αίγινας, με ομιλητή τον κύριο Απόστολο Δαμοράκη. Η εισήγηση παρουσίασε με κατανοητό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα στη ναυπήγηση και τη συντήρηση ξύλινων σκαφών, παραδοσιακών και μη. Όμορφα ξύλινα σκάφη και η ιστορία που τα συνοδεύει παρουσιάστηκαν σε εικόνες, δημιουργώντας ένα πλαίσιο για τη συζήτηση που ακολούθησε. Περισσότερα στο δεύτερο video που συνοδεύει το άρθρο.


"Σπογγαλιευτικά Σκάφη – Σπογγαλιεία και Σφουγγαράδες", ήταν το θέμα της εισήγησης που παρουσίασε η κυρία Νομική Χαλιπήλια - Μιχαλοπούλου. Η κυρία Μιχαλοπούλου όπως μπορείτε να δείτε και στο δεύτερο video, παρουσίασε ιστορικά, λαογραφικά στοιχεία, αλλά και πολλές προσωπικές εμπειρίες, σκιαγραφώντας το περιβάλλον των σπογγαλιευτικών σκαφών, αλλά και των ανθρώπων που συνέδεσαν την ύπαρξη τους με αυτά. Τέλος παρουσίασε ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και στοιχεία που αφορούν την Αίγινα και τους σπογγαλιείς της.

Την ημερίδα παρακολούθησαν μέλη του Ινστιτούτου, ο Δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Νεκτάριος Λεούσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Σάκης Σακκιώτης και αρκετοί κάτοικοι της Αίγινας, φίλοι της ναυτικής τεχνολογίας και των ακτοπλοϊκών θεμάτων που υπεισέρχονται σε αυτή. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε κοκτέιλ και συζήτηση στους πάντα φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου Δανάη.


Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png