Η προσφώνηση του Μανώλη Κοττάκη στην Πρόεδρο της "Επιτροπής 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου.

Kυρία Πρόεδρε της Επιτροπής 2021 , κυρία Αγγελοπούλου

Με χαρά σας καλωσορίζουμε στο νησί μας.

Μετά την επίσκεψη σας στην Κέρκυρα την γενέτειρα του Ιωάννη Καποδίστρια και πριν το  ταξίδι σας στο Καστελλόριζο, στο απώτατο σύνορο του Ελληνισμού  είναι μεγάλη τιμή για εμάς να βρίσκεστε εδώ.
Η μοίρα το έφερε ώστε παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς εδώ να ορκιστεί ο Καποδίστριας, εδώ να κόψει το νόμισμα του νεώτερου ελληνικού κράτους, εδώ να ιδρύσει ορφανοτροφείο, αλληλοδιδακτικό σχολείο, τράπεζα, εδώ να τεθούν τα θεμέλια για την πνευματική αναγέννηση της Ελλάδος  . Σε λίγο θα δούμε το στασίδι του, το Ευαγγέλιο στο οποίο ορκίστηκε και το πρώτο Μαξίμου στο οποίο εγκαταστάθηκε.

Η μοίρα του Έθνους το έφερε έτσι ώστε  το νησί μας να αναδειχθεί στην πράξη η πρώτη πρωτεύουσα της  χώρας μας . Όλα άρχισαν από εδώ. Η   ιδρυτική πράξη της νεωτέρας Ελλάδος εδώ υπεγράφη. Το γεγονός αυτό δεν έχει απλώς συναισθηματική αξία για όλους   εμάς  που ζούμε ή καταγόμαστε από το νησί. Έχει και ιδιαίτερη αξία στους καιρούς που ζούμε .

Αν κάνουμε νοητά ένα άλμα στον χρόνο και βρεθούμε στην Αίγινα του 1828 - στην οποία σημειωτέον δεν πάτησε ποτέ Οθωμανός  και σταθούμε- σε μια γωνιά τις θα παρακολουθήσουμε ;
Θα παρακολουθήσουμε την άφιξη  του πρώτου κυβερνήτου στην  ελεύθερη  πατρίδα   μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς. Θα τον δούμε ανάμεσα σε 100.000 πένητες Έλληνες πρόσφυγες από τα Ψαρά, την Χίο,  το Αιβαλί , την Στερεά Ελλάδα. Θα τον παρατηρήσουμε να κοιτά το δημόσιο ταμείο και να μην βρίσκει δραχμή γιατί κανείς δεν είχε λεφτά να πληρώνει τους φόρους. Θα τον θαυμάσουμε να υπογράφει διατάγματα  δίπλα σε ένα λιτό κρεβάτι και σε ένα λυχνάρι που σιγόκαιε έως τις 4 το πρωί. Ή να  υπαγορεύει στο γραμματέα του κείμενα στα γαλλικά .Ή να σημειώνει στο μπλοκάκι του τα αιτήματα των φορέων. Θα τον  παρατηρήσουμε να κοιτά τον χάρτη και να συνειδητοποιεί ότι τα σύνορα της  επικράτειας της πατρίδας μας   φθάνουν μέχρι την Ελευσίνα , τα Μέγαρα, τον Πόρο , την Σαλαμίνα  και την  Αθήνα. Και αν κάνουμε πάλι το ταξίδι της επιστροφής στον χρόνο  και ''πετάξουμε''  από το μικρό λυχνάρι του Καποδίστρια έως την φλόγα που άναψε στον Ολυμπιακό Στάδιο το 2004 και από τα σύνορα των Μεγάρων έως τα σύνορα του Καστελλορίζου που θα πάτε με το καλό αύριο κυρία Πρόεδρε,  θα συνειδητοποιήσουμε με ικανοποίηση τι  τεράστια απόσταση διανύσαμε από το 1828 έως σήμερα. Και θα καμαρώσουμε. Παρά τις καταστροφές μας που ήταν περισσότερες από τους θριάμβους μας είμαστε ένα σπουδαίο Έθνος.

Και θέλουμε να ξέρετε κυρία Πρόεδρε ότι ο σπόρος  έριξε ο Καποδίστριας στο νησί μας κάρπισε. Δεν το έφερε έτσι η μοίρα ώστε να αναδειχθούμε στην πράξη και όχι στα χαρτιά  πρώτη πρωτεύουσα. Μείναμε και ''πρωτευουσιάνοι'' στην ψυχή και στο πνεύμα. Πόλος έλξης.  Κέντρο πολιτισμού. Στο οποίο άνθισε ο  Άγιος της Ορθοδοξίας μας του 20ου αιώνα ,  Άγιος Νεκτάριος. Κέντρο στο οποίο άνθισαν  ο Νικόλαος Καζαντζάκης, ο Γιάννης Μώραλης,  ο Καπράλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Κώστας Βαρώτσος και τόσοι άλλοι άνθρωποι του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό  που αγαπούν το νησί μας για την Ελευθερία του και για  το Φώς του. Το Ελληνικό Φώς. Και πάλι καλωσορίσατε.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png