"Η φιστικιά μέσα από την οπτική της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το τοπίο", ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου και είχε ως στόχο να αναδείξει την ιδιαίτερη ταυτότητα του "τοπίου της φιστικιάς" της Αίγινας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τη μακρόχρονη καλλιεργητική παράδοση στο νησί, αναδεικνύοντας τη σημασία της προστασίας και διαχείρισης του τοπίου, με την πρόσφατη ένταξη του πολιτισμού της φιστικιάς στην Αίγινα στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η εκδήλωση, αποτελούσε μέρος του προγράμματος του 14ου Aegina Fistiki Fest διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και την ΚΕΔΑ σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Αίγινας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Αίγινας. Προλόγισε η πρόεδρος του φεστιβάλ κ. Μαριλένα Γιαννούλη και χαιρέτησε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς.
Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μέρος των ομιλιών. Εισαγωγή - συντονισμός: Μάρω Ευαγγελίδου, πολεοδόμος - χωροτάκτης, πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου ΕΛΛΕΤ. Θέμα: Σχέση τοπίου και τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού’. Θεανώ Σ. Τερκενλή, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θέμα: Η πολύπλευρη σημασία του τοπίου της φιστικιάς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο. Ελένη Μουγιάκου, MSc Γεωπληροφορικής, Υπ.Διδ. ΓΠΑ, Commonspace, Συντονίστρια Participatory Lab. Θέμα: Οι διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων ως σημαντική διάσταση της αναγνώρισης και διαχείρισης του τοπίου.