2η Ημερίδα για το Περιβάλλον

Ενέργεια και Περιβάλλον

Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η δεύτερη ημερίδα για το περιβάλλον με τίτλο «Ενέργεια και Περιβάλλον» την επιμέλεια της οποίας είχε ο ενεργειολόγος κ. Γρηγόρης Μαλτέζος. Στην ημερίδα ειδικευμένοι επιστήμονες διαπραγματεύτηκαν θέματα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, τεχνολογίες και τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας, αέριοι ρύποι και άλλα. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κύριος Γρηγόρης Μαλτέζος (ενεργειολόγος) η κυρία Βάσω Κανελλοπούλου (δημοσιογράφος) ο κύριος Πέτρος Πετρίτης (ναυπηγός) και ο κύριος Γεώργιος Μπήτρος (εκπαιδευτικός).

greg-00 Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί για την ανθρωπότητα μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις των επόμενων ετών. Η αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων, τα αυξανόμενα φαινόμενα ξηρασίας και πλημμυρών αποτελούν σαφείς ενδείξεις της αλλαγής του κλίματος. Οι κίνδυνοι για τον πλανήτη και τις μελλοντικές γενιές είναι τεράστιοι και χρειάζεται να λάβουμε αμέσως μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;
Στην Αίγινα η πρότασή μας είναι να αρχίσουμε απο τα σχολεία, με περιβαλλοντική εκπαίδευση και οικολογικές δράσεις. Ήδη έχουμε ξεκινήσει αλλά θέλουμε και την συμμετοχή όλων όσων πραγματικά ενδιαφέρονται.

Θα οργανώσουμε και άλλες παρόμοιες ενημερωτικές συζητήσεις με ανάλογα θέματα.

Οι εισηγητές της ημερίδας χρησιμοποίησαν οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζοντας άγνωστους σε πολλούς πτυχές της οικιστικής αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, προβλήματα που απορρέουν από τις αρνητικές δράσεις των κοινωνιών στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και τρόπους και στρατηγικές για την αντιμετώπιση τους. Στον απόηχο των πληροφοριών για τις ήπιες μορφές ενέργειας, η ομιλία του κυρίου Γεωργίου Μπήτρου κέρδισε το ενδιαφέρον καθώς παρουσίασε μία εξαιρετική εργασία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του γυμνασίου Κυψέλης, με θέμα «Οι ανεμόμυλοι της Αίγινας».

Τα κύρια συμπεράσματα από την ημερίδα ήταν:

01.Ο ενεργειακός τομέας είναι ο πρωταρχικός υπεύθυνος για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.


02.Η Κλιματική Αλλαγή είναι η σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.


03.Υπάρχουν λύσεις.


Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση στην οποία πήρε μέρος το κοινό, θέτοντας ερωτήσεις στους ομιλητές.