Featured

Η πρόεδρος κ. Αθηνά Φραγκούλη Σακελλαροπούλου και στελέχη της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής "Π. Σακελλαρόπουλος", μιλούν για την υλοποίηση δράσεων και την συνεργασία με τοπικούς φορείς.

imerida-sakellaropoulou-00.jpg
Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, ημερίδα που διοργάνωσαν η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Π.Ε. Πειραιά της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας.


Η ημερίδα περιελάμβανε ομιλία στους γονείς με θέμα: «Εφηβεία: Μια μεταβατική περίοδος για την οικογένεια – Σχέσεις εφήβων με τους γονείς» και εργαστήρι εφήβων με θέμα: «Κουράστηκα να αγχώνομαι».

Την ημερίδα παρακολούθησε η πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κ. Ανθή Γελαδάκη και κάτοικοι του νησιού. 

Στο περιθώριο της ημερίδας στο Aegina Portal μίλησαν η κ. Αθηνά Φραγκούλη Σακελαροπούλου, πρόεδρος της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής "Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος", η κ. Τζένη Σουμάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια παιδοψυχιατρικής και επιστημονικά υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Πειραιά και Νήσων και η κ. Ερασμία Στέρπη, ψυχολόγος στην Κλινική Μονάδα Πειραιά Παιδιών και Εφήβων.

Γιώργος Στριγάρης: Κυρία Σακελλαροπούλου μιλήστε μας για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής "Παναγιώτης Σακελαρόπουλος". Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει;

Αθηνά Φραγκούλη Σακελλαροπούλου: Είναι ο φορέας που δραστηριοποιείται στον ελλαδικό χώρο εδώ και 44 χρόνια. Ξεκινήσαμε από τον νόμο Φωκίδας, συνεχίσαμε στον νόμο Έβρου και Ροδόπης, συνεχίσαμε με τα χρόνια στον νόμο της Φθιώτιδας και φυσικά στον νόμο της Αττικής.

Εδώ στην περιφέρεια του Πειραιά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού ξεκινήσαμε εδώ και ένα χρόνο, ελπίζοντας ότι θα εγκατασταθεί αυτή η υπηρεσία για παιδιά και για έφηβους. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι στο πεδίο της πρόληψης, άρα δουλειά με νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς στο επίπεδο των ενηλίκων, ό,τι χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο της πρόληψης. Στη θεραπεία, εκεί όπου χρειάζεται γίνονται και ατομικές, αλλά και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες και στο επίπεδο της αποκατάστασης, εκεί που υπάρχει και η αντίστοιχη υπηρεσία οργανωμένη από την εταιρεία και χρηματοδοτούμενη από το κράτος. Χρηματοδοτείται για αυτές τις υπηρεσίες από το κράτος η εταιρεία στο 100%. 

Έμφαση δίνουμε τα τελευταία χρόνια στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό και αυτή είναι η προσπάθεια την οποία κάνουμε τώρα εδώ σε αυτή την περιοχή. 

Γιώργος Στριγάρης: Ποιες συνεργασίες διαφαίνονται με τον Δήμο της Αίγινας το επόμενο διάστημα;

Αθηνά Φραγκούλη Σακελλαροπούλου: Στα σχέδια της εταιρείας κοινωνικής ψυχιατρικής η προοπτική υπάρχει, η επιθυμία υπάρχει, οι ανάγκες του πληθυσμού υπάρχουν. Θα πρέπει να δούμε το κράτος πώς θα ευαισθητοποιηθεί και πώς θα καταλάβει ότι αυτές οι υπηρεσίες χρειάζονται και ιδίως πώς το μοντέλο των κινητών μονάδων, είναι αυτό που πραγματικά κάνει δουλειά στο επίπεδο που το έχει ανάγκη η κοινότητα και όχι σε αυτό το επίπεδο που εμείς μπορεί να φαντασιώνουμε, είτε ως επαγγελματίες, είτε ως γραφειοκράτες. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική πρόκληση και θα πρέπει να ανταποκριθούμε διότι οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. 

Γιώργος Στριγάρης: Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μια συνεργασία, διορθώστε με αν κάνω λάθος, με το εκπαιδευτικό προσωπικό, κυρίως με τους διευθυντές των σχολείων; 

Αθηνά Φραγκούλη Σακελλαροπούλου: Βέβαια, βέβαια.

Γιώργος Στριγάρης: Τι συμπεράσματα έχετε αποκομίσει από αυτή η συνεργασία, σε τι επίπεδο κινείται αυτή η συνεργασία;

Αθηνά Φραγκούλη Σακελλαροπούλου: Βεβαίως κοιτάξτε να δείτε, όπως σε μια περιοχή που ξεκινάμε κάτι το οποίο δεν είναι δουλεμένο συγκεκριμένα, καλλιεργημένο, υπάρχει μια πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η κοινότητα και των εκπαιδευτικών και των παιδιών και των εφήβων και των γονέων είναι αρκετά δυσκολεμένη αυτή την περίοδο. Άρα, ξεκινώντας σήμερα και σαν παράδειγμα εδώ στην Αίγινα, η ανταπόκριση, αυτή που ήταν, αυτή που ήταν δίνει ένα πάρα πολύ καλό μήνυμα, ότι ξεκινάμε από ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται και έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν και στη συνέχεια να συνδημιουργήσουμε ό,τι έχει ανάγκη η κοινότητα σε αυτό το πληθυσμό που μιλάμε για 500.000. 

imerida-sakellaropoulou-01.jpg
Ακολούθως στο Aegina Portal μίλησε η κ. Τζένη Σουμάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια παιδοψυχιατρικής και επιστημονικά υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Πειραιά και Νήσων.

Γιώργος Στριγάρης: Ποιο ήταν το θέμα της σημερινής ημερίδας, της εκδήλωσης που έγινε στο Λαογραφικό Μουσείο;

Τζένη Σουμάκη: Είναι σήμερα η πρώτη μας εκδήλωση εδώ στην Αίγινα. Το θέμα, έτσι όπως μάς συζητήθηκε, αφορούσε τις σχέσεις γονέων - παιδιών στην εφηβεία και στη συνέχεια θα έχουμε μια ομάδα εφήβων, όπου θα διαχειριστούμε το ζήτημα του άγχους εστιασμένο και στις πανελλαδικές. Στη διάρκεια της εφηβείας, αλλά και στις πανελλαδικές.

Συζητήσαμε με τους γονείς που παρευρέθηκαν τις δυσκολίες που υπάρχουν στη σχέση με τους εφήβους, λόγω των μεγάλων αλλαγών που συμβαίνουν στη διάρκεια της ανάπτυξης του εφήβου και που σχετίζονται και με την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησής του, αυτονόμησής του, διαμόρφωση ενός δικού του εγώ, ταύτισης με τα δεδομένα της ομάδας, με στόχο την δόμηση της τελικής ταυτότητας. Αυτές όλες οι διαδικασίες δημιουργούν έντονα συναισθήματα στον έφηβο και βεβαίως έχουν επίδραση και στη σχέση του με τον γονιό, ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε αυτές τις αλλαγές με μια αμηχανία. Πολλές φορές ο γονιός θεωρεί ότι το παιδί του έγινε ένας άγνωστος άλλος. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ο γονιός, ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες, που καθιστούν το παιδί έναν άγνωστο άλλο, ίσως μπορεί με έναν πιο σταθερό, αλλά διπλωματικό τρόπο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που ο έφηβος τον βάζει.

Γιώργος Στριγάρης: Είναι η πρώτη σας συνεργασία με τον Δήμο της Αίγινας. Η συνεργασία έχει ξεκινήσει με την κλινική δουλειά που γίνεται εδώ, γι' αυτό θα σας μιλήσει η κ. Στέρπη.

Στη συνέχεια στο Aegina Portal μίλησε η κ. Ερασμία Στέρπη, ψυχολόγος στην Κλινική Μονάδα Πειραιά Παιδιών και Εφήβων.

imerida-sakellaropoulou-02.jpg

Ερασμία Στέρπη: Εγώ είμαι ψυχολόγος στην κλινική μονάδα Πειραιά, Παιδιών και Εφήβων. Είμαι μία ψυχολόγος εκ των τριών που υπάρχουν στη μονάδα. Το κλιμάκιο στην Αίγινα έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και μηνιαία και το φιλοξενεί το νοσοκομείο "Ο Άγιος Διονύσιος".

Μία φορά το μήνα, λοιπόν, δεχόμαστε εκεί εξυπηρετούμενους, που έχουν κάνει το αίτημά τους τηλεφωνικά στη γραμματεία της μονάδας και αφορά τόσο και ενημέρωση, αλλά και μία μικρή ενδεχομένως συμβουλευτική, ψυχολογική ή θεραπεία που έχει κριθεί απαραίτητα από την επιστημονική διευθύντρια της μονάδας. Από το Σεπτέμβριο, λοιπόν, ερχόμαστε μηνιαία. Η συνεργασία μας είναι με τα σχολεία, γιατί οι συνάδελφοι που έρχονται συστηματικά στο κλιμάκιο έχουν αναπτύξει ήδη συνεργασία και με τον Δήμο και με τα σχολεία, τους διευθυντές. Πρόκειται να γίνει και δράση μέσα στο σχολείο για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου που έχετε, του πρώτου, με τον κύριο Πεπέ, μιλάει συγκεκριμένα ο κύριος Ντόριζας και αυτή είναι η πρώτη δράση μέσα σε ένα πλαίσιο του να γίνουν περισσότερα πράγματα για κάθε νησί και να διευρύνουμε λίγο και τις γνωριμίες μας εδώ, τη δικτύωσή μας.

Οπότε, η δράση αυτή αφορά τους εφήβους, τόσο τους γονείς, όσο και τους ίδιους τους εφήβους. Η κυρία Σουμάκη, η Διευθύντρια Αναπληρώτρια του Πανεπιστημίου, έχει κάνει ήδη την εισήγησή της πάνω σε αυτό το θέμα. Περιμένουμε σε λιγάκι να δούμε τη συμμετοχή των εφήβων, για να δούμε κι εμείς τις ανάγκες, να μπορούμε να αποκρινόμαστε και εδώ.

Γιώργος Στριγάρης: Θυμάμαι την αρχή, την έναρξη της συνεργασίας σας με το νοσοκομείο "Άγιος Διονύσιος", την είχαμε καλύψει δημοσιογραφικά τότε. Έχουν περάσει 4 ή 5 μήνες αν θυμάμαι καλά. Μια και μιλάμε για το κλινικό κομμάτι, έχετε σκιαγραφήσει με κάποιο τρόπο τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο νησιωτικό περιβάλλον και στις μεγαλουπόλεις, στους εφήβους και στα παιδιά;

Ερασμία Στέρπη: Πολύ ωραία ερώτηση. Η ερώτηση αυτή, λοιπόν, τελικά έρχεται να μας δείξει όσον αφορά στα πρώτα κοινωνικά, ιστορικά, ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις στους εφήβους ανάλογα με την περιοχή που μένουν. Γιατί, δυστυχώς, τα παιδιά σε όποιο περιβάλλον και αν είναι έχουν αφοσιωθεί τόσο πολύ στα κινητά τους, στα τάμπλετ τους και στα παιχνίδια τους, που τελικά όσο όμορφο και να είναι το περιβάλλον γύρω τους, όσο και να έχουν διαφορετικούς παράγοντες ή εμπόδια, δεν τους αφορά τόσο πολύ. Οπότε, όταν κάποιος τελικά φτάσει να χρειάζεται μία τέτοια υπηρεσία και τη ζητήσει, είναι μάλλον πολύ συνειδητοποιημένος. Και στην Αίγινα τα αιτήματα είναι όντως πολύ συνειδητοποιημένα.

Γιώργος Στριγάρης: Όσον αφορά τα παιδιά, όσον αφορά του γονείς;

Ερασμία Στέρπη: Οι γονείς είναι αυτοί που ούτως ή άλλως θα καλέσουν οι ίδιοι για να κλείσουν το ραντεβού, γιατί αφορά αποκλειστικά τη συνένεσή τους και τη γνώση τους. Και βλέπουμε ότι στα περιστατικά που έρχονται, γιατί δεν μπορώ να σας πω αριθμητικά, τον αριθμό των παιδιών, με τα παιδιά που έρχονται και των προβλημάτων συνολικά, είμαστε σε φάση διερεύνησης κι εμείς ακόμα, σίγουρα οι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι και θέλουν να βοηθήσουν. Ακόμα κι αν είναι μία παιδοψυχιατρική εκτίμηση, προκειμένου να περάσουν το ΚΕΔΑΣΥ, την αξιολόγηση για τις μαθησιακές δυσκολίες. 



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png