
Το βράδυ της Παρασκευής, στην Παλαιά Προβλήτα, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Το φιστίκι μας είναι πρωταθλητής». Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 16ου Aegina Fistiki Fest και είχε ως στόχο να αναδείξει την ποιοτική και διατροφική αξία του φιστικιού Αιγίνης, συνδέοντας τη γνώση με την παραγωγή.
Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ερευνητικής συνεργασίας του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας με το Δίκτυο Νήσων Αττικής και το Εργαστήριο Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα οποία απέδειξαν ότι το φιστίκι Αιγίνης διαθέτει επτά ισχυρισμούς υγείας αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν τεκμηριωμένη απόδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας του τοπικού προϊόντος, που εδώ και δεκαετίες έχει κατακτήσει τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά.

Ομιλητές από τον Αγροτικό Σύλλογο Αίγινας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δίκτυο Νήσων Αττικής ανέλυσαν τα αποτελέσματα της έρευνας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πιστοποίησης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της εμπορικής αξίας του φιστικιού.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του 16 Aegina Fistiki Fest κ. Μαριλένα Γιαννούλη και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας κ. Νίκος Αλυφαντής.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη Διατοπική Συνεργασία «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος LEADER/CLLD (υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020).