Ακτινοβολίες και άνθρωπος.

"Ακτινοβολίες και άνθρωπος" ήταν ο τίτλος ειδικής ομιλίας που συνδιοργάνωσε η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αίγινας και η Ένωση Φυσικών και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας. Τον ομιλητή δρ. Στέφανο Τσιτομενέα παρουσίασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού κύριος Ιωάννης Πούντος.

Ο κύριος Τσιτομενέας παρουσίασε με επιστημονικά τεκμηριωμένο, αλλά κατανοητό τρόπο τις επιδράσεις των ακτινοβολιών στον άνθρωπο της σύγχρονης κοινωνίας, δίνοντας καθημερινά παραδείγματα και αποτελέσματα εμπεριστατωμένων ερευνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το τμήμα της ομιλίας του στο οποίο γινόταν αναφορά στη χρήση των κινητών τηλεφώνων, των ασυρμάτων τηλεφώνων ακόμη και του bluetooth που οι περισσότεροι θεωρούν αθώο. Συνέστησε στο ακροατήριο τη χρήση του κινητού όχι για περισσότερο από ένα λεπτό τη φορά, ενώ ως λύση πρότεινε τα ενσύρματα hands free και την ανοιχτή συνομιλία. Για τα bluetooth είπε ότι δεν θα τα χρησιμοποιούσε ποτέ αφού στις ακτινοβολίες δεν μπορεί να υπάρχει πραγματικό ασφαλές όριο.

Εξήγησε επίσης τους τρόπους που λειτουργούν οι "καμουφλαρισμένες" κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που συχνά βρίσκονται σε σημεία που ούτε καν υποπτευόμαστε, ενώ συνέστησε απλούς τρόπους για να αποφεύγουμε ακτινοβολίες από αντικείμενα ή να ανακαλύπτουμε μόνοι μας αντικείμενα που πιθανολογούμε ότι εκπέμπουν ακτινοβολία.

Η ομιλία του κυρίου Τσιτομενέα περιέλαβε ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών και το ακροατήριο δεν έχασε την ευκαιρία να υποβάλει αρκετές ερωτήσεις επί του θέματος.

Ο κύριος Στέφανος Τσιτομενέας είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.