Η κατάθλιψη ως πρόβλημα δημόσιας υγείας.


Γράφει ο Νεκτάριος Λαβούτας

Την Κυριακή που μας πέρασε στις 11 το πρωί και στη αίθουσα του Ξενοδοχείου "Δανάη", ο Δήμος Αίγινας σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας "ο Καποδίστριας", υποδέχτηκαν τον καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριο Γεώργιο Παπαδημητρίου. Η εκδήλωση αφορούσε ομιλία με θέμα: "Η κατάθλιψη ως πρόβλημα δημόσιας υγείας"

Μεστή η ομιλία του κ. Παπαδημητρίου ο οποίος αναφέρθηκε στη νόσο της εποχής μας, που εμφανίζεται ως μια ψυχική διαταραχή όλο και πιο συχνότερα. Μας έδωσε στοιχεία που για πολλούς ήταν ανησυχητικά. Είπε χαρακτηρίστηκα: "Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους δέκα άνδρες θα εκδηλώσουν κατάθλιψη." Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες να νοσήσουν από κατάθλιψη κι αυτό οφείλεται στα γεγονότα στα οποία αυτές εκτίθενται, όπως ο τοκετός, η ανατροφή των παιδιών κτλ.

Ο κύριος καθηγητής παρουσίασε ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Η κατάθλιψη κατέχει την τέταρτη θέση στα αιτία θνησιμότητας μετά από τα καρδιολογικά νοσήματα, τον καρκίνο και τα τροχαία.

Αναφέρθηκε στη θλίψη, στο πένθος, ως αναμενόμενη αντίδραση των ανθρώπων από κάποια γεγονότα της ζωής τους. Ομως αυτά τα συναισθήματα έχουν μικρή διάρκεια, περίπου δύο μηνών. Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 400 άτομα που αυτοκτονούν από κατάθλιψη, περίπου 1 άτομο την ημέρα και ένα στα τρία άτομα έχουν προβλήματα ψυχολογικά και προσέρχονται στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ένα άλλο σημείο ανησυχητικό για τους γονείς, είναι η "Κατάθλιψη των παιδιών και των εφήβων" με συμπτώματα όπως: η σχολική φοβία η υπερβολική προσκόλληση στους γονείς, μείωση σχολικών επιδόσεων, παραμέληση εξωτερικής εμφάνισης, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Όμως τα νούμερα πρωταγωνιστούν και προβληματίζουν το κοινό,όταν ο ομιλητής αναφέρθηκε στην κατάθλιψη σε χρόνια νοσήματα.

  • 1. Διαβήτης πιθανότητα κατάθλιψης 30%
  • 2. Καρδιοπάθειες 40%
  • 3. Πάρκινσον 40%
  • 4. Σκλήρυνση κατά πλάκας 30-40%
  • 5. Χρόνια αναπνευστικά προβλήματα 30%
  • 6. Αλτσχάιμερ πιθανότητες κατάθλιψης 40-50%

Κλείνοντας ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε ότι η κατάθλιψη πρέπει να θεραπεύεται γιατί το 15% των ατόμων θα αυτοκτονήσουν κάποια στιγμή, όμως με την κατάλληλη πρόληψη και φαρμακοθεραπεία, όλα μπορούν να επανέλθουν στα φυσιολογικά δεδομένα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό. Ο ιατρός κ. Σταμπουλής ευχαρίστησε τον κ. Παπαδημητρίου για την τιμή που μας έκανε να αναπτύξει το φλέγον θέμα της νόσου της κατάθλιψης.