"Η Αίγινα του Πικιώνη". Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας.

Το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου (25/8), στις 19.30, κάτω από τη σκιά των πεύκων και των αρχαίων ερειπίων της Κολώνας, με το πορτοκαλί φώς του απογεύματος στα μάτια και τον ήχο της θάλασσας στα αυτιά, η Αίγινα που αγάπησε και αποτύπωσε ο μεγάλος αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης θα ζωντανέψει και πάλι. Οι ακουαρέλες με τους λόφους και τα σπίτια του νησιού, τα ψυχοσυγκινησιακά σκίτσα αποτύπωσης του μυθικού πια, σπιτιού του Ροδάκη, και τα σχέδια της μη υλοποιημένης μελέτης του Σχολείου-Οικοτροφείου Καλογραιών στη Φανερωμένη θα στηθούν πλάι πλάι με τα αρχαία γλυπτά και αγάλματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κολώνας στην πόλη της Αίγινας. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου, θα έρθει σε πολυεπίπεδο διάλογο με τα σχέδια και τις φωτογραφίες από τα γλυπτά του Ροδάκη. Η αρχαία σφίγγα με αυτήν που φιλοτέχνησε ο αγρότης, ο Ηρακλής με τους Σαρακηνούς φύλακες του σπιτιού του, ο γυμνός έφηβος με τη γοργόνα που σκίτσαρε ο αρχιτέκτονας, και οι νεκροί από τις επιτύμβιες στήλες  με την αχνή μορφή της Μονής που μοιάζει να αντικαθιστά τον ρόλο των νησιών των Μακάρων, ως ονειρική προσέγγιση του παραδείσου.
Με αφορμή το 10ο Φεστιβάλ Φιστικιού, ο Δήμος Αίγινας, η ΚΕΔΑ, η Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και το Μουσείο Μπενάκη ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν σε κατοίκους και επισκέπτες το βίωμα αυτής της αγροτικής, αθώας και μυσταγωγικής Αίγινας του Πικιώνη.
Τίποτα όμως δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε η πολύτιμη βοήθεια σύσσωμης της οργανωτικής επιτροπής του 10ου Φεστιβάλ Φιστικιού με πρόεδρο την κα Αικατερίνη Σαλπέα-Στάθη, την κα Λέτη Αρβανίτη-Κρόκου από το Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη που βοήθησε έμπρακτα στην υλοποίηση της έκθεσης, την Διευθύντρια της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη και την αρχαιολόγο Σοφία Μιχαλοπούλου για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους.  
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την καλή φίλη Μαρίνα Νέστωρα που έντυσε με την pop αισθητική της την έκθεση μέσα από τις αφίσες, τις προσκλήσεις, τα banner και τα flyer που σχεδίασε.
Η έκθεση αυτή ελπίζω να αποτελέσει την αρχή για μια σειρά συμπράξεων που θα προσφέρουν απλόχερα ένα υψηλής ποιότητας πολιτιστικό προϊόν σε όλους εμάς που ζούμε και δρούμε στην Αίγινα.


Αναστάσης Παπαδάκης, επιμελητής έκθεσης, τελειόφοιτος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Τίτλος έκθεσης: «Η Αίγινα του Πικιώνη»
Τόπος: Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας Αίγινας
Εγκαίνια: 25/8, ώρα 19.30, είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια: 25/8-16/9/18
Ώρες Λειτουργίας:  Τρίτη έως Κυριακή 10.00πμ-17.30μμ, Δευτέρα κλειστά


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png