Ημερίδα για το φιστίκι Αίγινας και την κλιματική αλλαγή.

Ημερίδα με τίτλο "Φιστίκι Αίγινας & Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στην καλλιέργεια και παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού" το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρες 9:30-14:00 στο Λεούσειο Ίδρυμα στην Αίγινα.
Στην Αίγινα, πατρίδα του παγκοσμίως γνωστού, μοναδικού σε ποιότητα και γεύση καρπού, του κελυφωτού φιστικιού Αιγίνης, πραγματοποιείται για ενδέκατη συνεχή χρονιά το Aegina Fistiki Fest, ένα διεθνοποιημένο φεστιβαλικό γεγονός αφιερωμένο στο Π.Ο.Π προϊόν του νησιού.

Φέτος στο πλαίσιο του πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων πολιτισμού, γαστρονομίας και παιδικής ψυχαγωγίας του Φεστιβάλ, διοργανώνεται ειδική Ημερίδα με τίτλο «Φιστίκι Αίγινας & Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στην καλλιέργεια και παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρες 9:30-14:00 στο Λεούσειο Ίδρυμα στην Αίγινα.
Η Ημερίδα διοργανώνεται από τον Αγροτικό Σύλλογο Επαρχίας Αίγινας με την υποστήριξη του «Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής», στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.4 του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD 2014-2020 και της 11ης Γιορτής Φιστικιού “Aegina Fistiki Fest 2019”.

Αντικείμενο της ημερίδας είναι το περίφημο κελυφωτό Φιστίκι Αιγίνης, προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και συγκεκριμένα η παρουσίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη φιστικοκαλλιέργεια και την παραγωγή του κελυφωτού Φιστικιού Αιγίνης ΠΟΠ, η ανάπτυξη της σχετικής συζήτησης καθώς και τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων.
Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας.

9:30-10:00
Προσέλευση
10:00-10:30
Καλωσόρισμα - χαιρετισμοί
Νικόλαος Αλυφαντής, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Επαρχίας Αίγινας και αντιπρόεδρος της 11ης Γιορτής φιστικιού.
Αικατερίνη Σαλπέα, Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας, μέλος οργανωτικής επιτροπής της 11ης Γιορτής φιστικιού.
Ιωάννης Ζορμπάς, Δήμαρχος Αίγινας.
Δημήτριος Μούρτζης, Πρόεδρος “Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής”.

10:50-11:20
Οι αλλαγές στο κλίμα και τρόποι προσαρμογής και αντιμετώπισης.
Δρ. Μαρία Ντούλα, Ερευνήτρια και Προϊσταμένη του Εργαστηρίου Μη Παρασιτικών Ασθενειών του Τμήματος Φυτοπαθολογίας στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και Καθηγήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος.

11:20-11:30
Διατύπωση ερωτημάτων
11:30-12:00
Επιπτώσεις μειωμένου χειμερινού ψύχους στην καλλιέργεια της φιστικιάς και μέτρα αντιμετώπισης.
Δρ. Παυλίνα Δρογούδη, Διευθύντρια Ερευνών στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

12:00-12:10
Διατύπωση ερωτημάτων
12:10-13:00
Παρουσίαση Τοπικού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας LEADER/CLLD 2014-2020 του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής.
Χριστίνα Καλαθά, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Συντονίστρια Τοπικού Προγράμματος LEADER/CLLD.

13:00-14:00
Συμπεράσματα - συζήτηση


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png