Επιστολή του ιατρού Σωκράτη Δούκα για τη δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στην Αίγινα.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΑΙΓΙΝΑΣ
Σωκράτης Γ. Δούκας                                                                                                    Προς: ΕΚΑΒ
Χειρουργός                                                                                                         Κεντρική Υπηρεσία
Αφαίας 25, 18010, Αίγινα                                                                                        Πρόεδρο ΕΚΑΒ
Τηλ. 22970 29361                                                                                              Αντιπρόεδρο ΕΚΑΒ
Κιν. 6944 727172                                                                               Διοικητικό Συμβούλιο ΕΚΑΒ
Mail:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                                 Τμήμα Εκπαίδευσης (Δ/ντη Ιατρό)
                                                                           Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας(Ιατρούς Δ/ντες τομέων)
                                                                                                              Υπεύθυνο Δ/ντη Ιατρό Νήσων

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά στο νησί της Αίγινας, όπου για μια φόρα ακόμη διαπιστώσαμε το μεγάλο έλλειμμα του κρατικού μηχανισμού όσον αφόρα όχι μόνο τα αντανακλαστικά αλλά και την ουσία, αδυνατώντας να διακομισθεί ασθενής τραυματίας από το σημείο του συμβάντος στον υγειονομικό σχηματισμό, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το κέντρο υγείας Αίγινας λόγω έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:

Αρχικά κάνοντας μια πληθυσμιακή  καταγραφή οφείλω να σας ενημερώσω ότι στο νησί της Αίγινας κατοικούν 17.000 μόνιμοι κάτοικοι , καθώς και περίπου 1000 μόνιμοι κάτοικοι στο κοντινό νησί του Αγκιστρίου που απέχει μόλις 2 ναυτικά μιλιά.

Τα περιστατικά τα οποία  καλείται να αντιμετωπίσει το κέντρο υγείας καθώς και οι υπόλοιποι υγειονομικοί (ιατροί ιδιώτες) στο νησί είναι πολυποίκιλα και εξαιρετικά δύσκολα ανά περίπτωση. Είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι πάρα τη μικρή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά η Αίγινα βρίσκεται εξαιρετικά «μακριά», λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες και τα δρομολόγια των πλοίων.

Πρέπει δε να επισημάνω ότι στη νησί της Αίγινας δεν υφίσταται τομέας του ΕΚΑΒ, με εξειδικευμένο προσωπικό (τόσο σε επίπεδο διασωστών όσο και ιατρού).

Αντιλαμβάνεστε την εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα που βιώνουν  τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι παραθεριστές οπού αγγίζουν τις 70.000 ανθρώπους σε περίοδο τουριστικής αιχμής, παρά τις υπεράνθρωπες και αξιέπαινες προσπάθειες που καταβάλουν οι συνάδελφοι του Κέντρου Υγείας, αλλά  και οι ιδιώτες ιατροί .

Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα προτρέπω και προτείνω στους αρμοδίους φορείς να εξετάσουν και να δώσουν λύση σε αυτό το μείζων θέμα.

Δεν νοείτε να υπάρχουν τομείς του ΕΚΑΒ  σε περιοχές με υποπολλαπλάσιο πληθυσμό και σε ένα νησί με την συγκεκριμένη πληθυσμιακή δυναμική να μην υπάρχει τίποτα.

Προσωπικά, αν και γνωρίζω ότι εξωτερικοί  ιατροί συνεργάτες του ΕΚΑΒ, υπάγονται μόνο στο ΕΣΥ, προτείνω και δηλώνω διαθεσιμότητα εφόσον υπάρξει το νομικό πλαίσιο που καλύπτει, να συμμετέχω ως εξωτερικός συνεργάτης  ιατρός, καλύπτοντας ένα μελλοντικό τομέα  του ΕΚΑΒ που πιθανόν δημιουργηθεί στην Αίγινα.

Βέβαια σε πιλοτική φάση και ίσως για την αρχή του εγχειρήματος μπορεί να προκύψει και ένα συντονιστικό κέντρο στην Αίγινα που θα έχει την άμεση επικοινωνία με την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ με σκοπό την καλύτερη διαχείριση και διακομιδή των επειγόντων και απειλητικών για την ζωή περιστατικών. Είμαι δε διαθέσιμος σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να συζητηθεί να συμμετάσχω, καταθέτοντας απόψεις αλλά και αξιοποιώντας προτάσεις από την διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Είναι ανάγκη στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε να μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και πάρα τις αντιξοότητες να μην ξεχνάμε ότι η ανθρωπινή ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό και δεν είναι αναλώσιμη.

Λόγω της επί χρόνια εμπειρίας μου αλλά και συνεργασίας μου στο ΕΚΑΒ, ως ιατρός – επικουρικός επιμελητής, αλλά και σαν μόνιμος κάτοικος πλέον της Αίγινας, θεωρώ ότι δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους, αλλά να συσπειρωθούμε και μέσα από ένα οργανωτικά σαφές και νομικά ισχύον πλαίσιο να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο εξαιρετικά «ανθρωπινός» και ευαίσθητος οργανισμός  όπως είναι το ΕΚΑΒ, θα δείξει για μια ακόμα φόρα το κοινωνικό του πρόσωπο με απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια την αρωγή του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας.

Με τιμή
Σωκράτης Γ. Δούκας
Χειρουργός

Κοινοποίηση:
Υπουργείο Υγείας
Υπουργό Υγείας
Υφυπουργούς Υγείας
Βουλευτές Πειραιά και  νήσων
Διοίκηση Τζανείου Νοσοκομείου
Κέντρο υγείας Αίγινας
Δήμαρχο Αίγινας
ΜΜΕ έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος Αίγινας


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png