Επείγουσα ανακοίνωση του νοσοκομείου Αίγινας "Ο Άγιος Διονύσιος" για την έξαρση του ιού της γρίπης.

Λόγω της έξαρσης το τελευταίο δίμηνο λοιμώξεων, κυρίως του αναπνευστικού, εξαιτίας του ιού της γρίπης στο νησί μας και γενικότερα στην Ελλάδα της αυξημένης νοσηρότητας και της βαρύτητας των περιστατικών που προσέρχονται στο νοσοκομείο μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό ως προς την επιδημιολογία, την πρόληψη και τη θεραπεία του προβλήματος. Καταρχήν, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης τύπου Α και Β και προσβάλει κυρίως τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina PortalΤρόποι μετάδοσης
Μεταδίδεται μέσω μικροσταγονιδίων από άτομο σε άτομο όταν ο ασθενής μιλά ή βήχει και μέσω των χεριών από μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες, όταν στη συνέχεια αγγίζουμε το στόμα, τα χείλη ή τα μάτια μας. Η μετάδοση μπορεί να γίνει μια ημέρα πριν την ασθένεια και για περίπου πέντε με επτά μέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα
Κύρια συμπτώματα αποτελούν ο υψηλός πυρετός, η κυνάγχη(πονόλαιμος) και η έντονη κόπωση, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ακόμα μπορεί να παρουσιαστούν βήχας, ρινική συμφόρηση και καταρροή, πονοκέφαλος και συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως ναυτία, έμετοι και διάρροιες. Τα παραπάνω διαρκούν συνήθως δύο με επτά ημέρες, με τον βήχα να κρατάει για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα έως και δύο μηνών μετά(μεταλοιμώδης ξηρός βήχας).

Προφύλαξη
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, που κρίνεται απαραίτητος σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο κρουσμάτων στην περιοχή του( φέτος τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται το τελευταίο δίμηνο και κορυφόνονται τις τελευταίες ημέρες). Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης.

Επειδή φέτος στο νησί μας έχουν παρουσιαστεί πολλά περιστατικά που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές, σας αναφέρουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει άμεσα να απευθύνονται στον ιατρό με την έναρξη των συμπτωμάτων: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι). Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους εξής παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή λόγω Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, Χρόνια νεφροπάθεια κτλ. Επίσης,έγκυες γυναίκες β' και γ' τριμήνου και άλλοι. Υψηλός ή/και παρατεινόμενος πυρετός, έντονος βήχας που προκαλεί δύσπνοια(δυσκολία στην εισπνοή) και ταχύπνοια(γρήγορη αναπνοή), υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί και λιποθυμία είναι τα βασικά συμπτώματα για άμεση επικοινωνία με τον ιατρό και επίσκεψη στον πλησιέστερο φορέα Υγείας για έναρξη αγωγής και αντιμετώπιση.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png