Μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την υγεία στην Αίγινα, τρία χρόνια πριν και η επανεκκίνηση της Επιτροπής Υγείας. [Screencast]


Η σημερινή πρόσκληση της πενταμελούς Επιτροπής Υγείας του Δήμου προς "όσους ασχολούνται με την Υγεία στο νησί μας (γιατρούς, νοσοκομειακό και τεχνικό προσωπικό υγείας) σε σύσκεψη, την Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 7:30 το απόγευμα", με σκοπό οι προτάσεις να κατατεθούν στη συνεδρίαση ενός μελλοντικού Δημοτικού Συμβουλίου, ανασύρει μνήμες από μία παλαιότερη πρόσκληση της Επιτροπής Υγείας, προς του κατοίκους της Αίγινας με σκοπό την κατάθεση προτάσεων, αλλά και τα όσα συνέβησαν μέχρι την επανεκκίνηση, όπως φαίνεται, της διαπαραταξιακής Επιτροπής Υγείας.

Βλέποντας τα πράγματα κατά χρονολογική σειρά, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της παρούσας δημοτικής αρχής, γίνεται στις 17 Απριλίου 2015 υπό την προεδρία του ιατρού Αντώνη Πολυδώρου. Η συνεδρίαση της Επιτροπή είχε ακόμη διευρυμένη συμμετοχή μελών και οι τοποθετήσεις των ιατρών που συμμετείχαν σε αυτή, όπως των:  Λορέντζου, Μαυροθαλασσίτη, Γελαδάκη, Λογοθέτη, Δούκα, Γύρα, Χρυσάγη και άλλων, είχε δώσει απόλυτα το στίγμα των αναγκών, παρά τις προστριβές, με αποτέλεσμα να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα. Να υπενθυμίσουμε, ότι η Επιτροπή Υγείας είχε ξεκινήσει ως ομάδα εργασίας από τον Αύγουστο του 2011, επί διοίκησης Σάκη Σακκιώτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντώνη Πολυδώρου. Ο κύριος Πολυδώρου ήταν πρώην αντιπρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και ήταν κεντρικό πρόσωπο στη δημιουργία και λειτουργία του Θαλάμου Αυξημένης Ιατρικής Φροντίδας στο νοσοκομείο Αίγινας, καθώς το Ωνάσειο προσέφερε εξοπλισμό για τη δημιουργία του θαλάμου. Είχε επίσης δραστηριοποιηθεί με δράσεις για την υγεία στην Αίγινα.
Με τα αποτελέσματα της Επιτροπής Υγεία της 17ης Απριλίου 2015 να είναι επίκαιρα, στις 28 Απριλίου του 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει με ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης να είναι: " Συζήτηση και λήψη αποφάσεων πάνω στα θέματα της πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί μας και της συνεργασίας/συντονισμού των υγειονομικών φορέων της περιοχής μας", με εισηγητή τον κύριο Δημήτρη Μούρτζη. Σε εκείνη την συνεδρίαση ο κύριος Πολυδώρου αναφέρει ότι: "Η υγεία στο νησί μας βρίσκεται στην εντατική", παραθέτοντας στοιχεία μέσα από τα οποία φαίνεται ο υπερβολικός αριθμός ασθενών που εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας: Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας εξετάζονται συνολικά 28.000 ασθενείς το χρόνο, ενώ συνταγογραφεί σε 8.000 ασθενείς, είχε πει τότε. Μάλιστα σε εκείνη τη συνεδρίαση συμμετείχε ο ιατρός Νίκος Καρβούνης ο οποίος είχε οριστεί νέος επικεφαλής της 2ης ΥΠΕ Αττικής, Πειραιά και Νήσων στις αρχές Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Ήταν δηλαδή ο καθ' ύλην αρμόδιος για τα θέματα του Κέντρου Υγείας. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί η ενημέρωση που είχε μέσω του κυρίου Καρβούνη η 2ης ΥΠΕ ήταν απευθείας συνδεδεμένη με το δημοτικό συμβούλιο.

Για την ιστορία, ο κύριος Καρβούνης έρχεται μία ακόμη φορά στην Αίγινα, στις 3 Φεβρουαρίου 2016, επισκέπτεται το Κέντρο Υγείας μαζί με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Σταματάκη και συνοδεύονται από την Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας. Στο Δελτίο Τύπου της Οργάνωσης αναφέρεται ότι: "Στη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, καταγράφηκαν οι μεγάλες ελλείψεις που εντοπίζονται και σε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό (παθολόγοι, ακτινολόγος, μικροβιολόγος, οδηγοί ασθενοφόρου, επισκέπτες  γιατροί από το Τζάνειο ,αλλά και πολλά προβλήματα στην κατάσταση των ασθενοφόρων, στην προμήθεια καυσίμων, νοσοκομειακού υλικού   και σε θέματα  συντήρησης του κτηρίου)", άρα η ενημέρωση της υπηρεσίας ήταν πλήρης και επικαιροποιημένη.

Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Απριλίου 2015, υπάρχει ένταση, αλλά και σαφείς προτάσεις. Προτάσεις καταθέτουν ο κύριος Αντώνης Πολυδώρου, ο κύριος Φίλιππος Τζίτζης, ο κύριος Νίκος Πτερούδης ο κύριος Αντώνης Ντελής ως αρχηγοί παράταξης, ο ιατρός και δημοτικός σύμβουλος κύριος Σωκράτης Δούκας, ο κύριος Νίκος Οικονόμου, ο ιατρός κύριος Λογοθέτης, ο κύριος Στέλιος Κοττάκης του ΚΚΕ και άλλοι. Όμως το ζήτημα της υγείας στην Αίγινα "βγήκε" εκείνη την περίοδο μπροστά κυρίως από έναν άλλο λόγο: Η Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας με μία κινητοποίηση που έκανε στο Κέντρο Υγείας την 1η Απριλίου 2015 κατάφερε να επικεντρώσει στα μεγάλα κενά, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε οδηγούς ασθενοφόρων και τραυματιοφορείς. Το πρόβλημα δεν ταλάνιζε όμως μόνο το Κέντρο Υγείας, ένα πρόβλημα που θα ξέσπαγε με επίσχεση εργασίας μερικούς μήνες αργότερα, αλλά και την περιφέρεια, όπως τον Μεσαγρό που στερείται Δημοτικού Ιατρείου εκείνη την περίοδο. Είναι χαρακτηριστικές οι παρεμβάσεις που έκανε για αυτό το θέμα ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κύριος Μανώλης Λεούσης.

Η απόφαση που πήρε τότε το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν όλες οι προτάσεις να καθαρογραφούν εντός 20ημέρου και να προωθηθούν στην Επιτροπή Υγείας. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν καλά. Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου (τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης δεν είχαν προσκληθεί) προσέρχονται μόνο πέντε μέλη της: ο πρόεδρος κύριος Αντώνης Πολυδώρου, η τότε διευθύντρια του Κέντρου Υγείας αείμνηστη Ευαγγελία Γελαδάκη και οι ιατροί Γύρας και Αυγερινός και Λογοθέτης. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε και ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Θεριανός. Μάλιστα εξαιτίας της μικρής συμμετοχής, τα μέλη που παρευρέθησαν, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν, σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Δημήτρη Μούρτζη στο Aegina Portal.

Τελικά, τον Ιούλιο του 2015 ο κύριος Πολυδώρου παραιτήθηκε από πρόεδρος της Επιτροπής και ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης ανακοινώνει, ότι η επιτροπή θα επανασυσταθεί και θα λειτουργεί ως ένα μικρότερο και περισσότερο ευέλικτο σχήμα, αποτελούμενη από λιγότερα μέλη.

Τα μέλη της νέας διαπαραταξιακής Επιτροπής Υγείας του Δήμου είναι οι: Πτερούδης Νίκος, Σκαλτσιώτης Γιώργος, Θεριανός Στέλιος, Λαμπαδάριος Στέλιος και Αντώνης Ντελής. Η επιτροπή συνεδρίασε, σύμφωνα με αυτά που είναι γνωστά 3-4 φορές. Καμία από αυτές δεν ήταν δημόσια. Μάλιστα στις 31 Ιανουαρίου 2016 ο κύριος Νίκος Πτερούδης και ο κύριος Αντώνης Ντελής μιλώντας στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, έκαναν ανοιχτή πρόσκληση προς τους κατοίκους της Αίγινας, για την κατάθεση προτάσεων προς την Επιτροπή Υγείας. Σταδιακά η επιτροπή σταμάτησε να συνεδριάζει, με δημοτικούς συμβούλους να ρωτούν για ποιους λόγους δεν λειτουργεί. Μάλιστα, αυτή η ερώτηση γίνεται σε μόνιμη βάση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ. Σωκράτη Δούκα.

Σήμερα, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης που λάβαμε από την Επιτροπή, προσκαλέσαμε τα μέλη της στο ραδιόφωνο του Aegina Portal για να μας απαντήσουν σχετικά με διάφορα επίκαιρα θέματα για την υγεία, αλλά και για την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε. Τα μέλη δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση, λέγοντας μέσω του κυρίου Αντώνη Ντελή που επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά, ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά την συνεδρίαση της Δευτέρας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png