Είναι το ένατο βιβλίο που εκδίδει ο Σπύρος Ραδίτσας και γι' αυτό μια μικρή ευκαιρία να μιλήσει, στο ραδιόφωνο του Aegina Portal για την ποίησή του και την πιο πρόσφατη ποιητική συλλογή του, ένα χαϊκού με τίτλο "Στις Μπόρες με στυλ", που μπορεί να το βρει κανείς στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".
Αν και τα χαϊκού είναι γνωστά στη Δύση ως ποιητική φόρμα ήδη από τον 19ο αιώνα, παρατηρούμε κριτικά πως το ενδιαφέρον των Ελλήνων ποιητών γι’ αυτό το φρέσκο για εμάς είδος της Ιαπωνικής ποίησης ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, παρά τις λίγες προσπάθειες σημαντικών δημιουργών να το αξιοποιήσουν. Και είναι ενδιαφέρουσα αυτή η άρνησή τους, μιας και η λαϊκή παράδοση είναι πολύ πλούσια σε φόρμες επιγραμματικής στιχουργίας (λιανοτράγουδα, μαντινάδες κλπ) που αξιοποιήθηκε σημαντικά από τους ποιητές μας, αν και αυτό έγινε κυρίως σε επίπεδο γλώσσας και ενσωματωμένης μορφής σε άλλες φόρμες.
Ο δισταγμός τους για την υιοθέτηση της επιγραμματικής αυτής ποίησης συνδέεται ίσως, με την ξενική καταγωγή του είδους. Ωστόσο, με τον καιρό - και στο πλαίσιο ενός πολυεθνικού περιβάλλοντος και μίας παγκόσμιας κοινότητας - η εθνική "εμμονή" στην ποίηση εγκαταλείφθηκε.
Ο ποιητής και λογοτέχνης Σπύρος Π.Ραδίτσας, γνωστός για το πλούσιο αλλά και συστηματικά εξελίξιμο έργο του, προβαίνει σε άλλη μια εκδοτική έκπληξη. Δεν επαναπαύεται στο είδος που τον έχει καταξιώσει και του έχει χαρίσει μεταξύ άλλων και το Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, αλλά προχωρά σε μια θα λέγαμε αντι-εμπορική μίνι κυκλοφορία που όμως είναι ουσιαστικότερη από πολλές άλλες ταυτόχρονες εκδόσεις με τριψήφιο αριθμό σελίδων. Στην συλλογή "Στις Μπόρες με Στυλ", ο δημιουργός συλλέγει μια ανθολογία από χαϊκού και τα μορφοποιεί με το δικό του, ξεχωριστό ύφος. Πιο κοντά στον καθημερινό λόγο και την κοινωνία από ποτέ, τα έργα του διαθέτουν ένα ιδιόμορφο δέσιμο μορφής και περιεχομένου, αισθητικού και ιδεολογικού μοτίβου, καθιστώντας τη συγκεκριμένη συλλογή κατάλληλη για να συνδεθεί με κάθε μήνυμα και συναίσθημα (πάσης φύσεως άμυνες, εσωτερικές ανασκαφές, έρωτας, κοινωνική αναζήτηση). Η λιτότητα της φόρμας και η αυστηρότητα της δομής τους, αποτελούν αφορμή γλωσσικού πειραματισμού και συχνά και μορφικής εξέλιξης.
Κάθε ποίημα αποτελεί μία εκφραστική ευρηματικότητα με μία ερμηνευτική ιδιότητα που επιτείνουν το συναισθηματισμό του χαϊκού. Η συλλογή ακολουθεί δημιουργικά την εξελικτική πορεία του ελληνικού χαϊκού ενισχύοντας το περιεχόμενο και εμπλουτίζοντάς το με κοινωνικές παραστάσεις, σκέψεις και υπαρξιακές προσεγγίσεις για την άρνηση, τον έρωτα, το χρόνο, τη μνήμη και την ηλικία ή την ποίηση και τη ζωή.
Τα χαϊκού του Σ.Π.Ραδίτσα αντικατοπτρίζουν το πλήθος των στιγμών και των σκέψεων που αιχμαλώτισαν τα στιχουργήματα. Διάσπαρτες υπαρξιακές αναζητήσεις συναντούν ερωτικές συνθέσεις και κοινωνική κριτική και διασταυρώνονται με φιλοσοφικές αποτυπώσεις.
Ένα χαμόγελο, άλλοτε πόνου, άλλες φορές πικρίας, σχηματίζεται στα χείλη του αναγνώστη. Αλλά αυτό που μένει πίσω, μετά το πέρας της ανάγνωσης, είναι και το καθ’αυτό ζητούμενο: το πώς να παραμένεις ατσαλάκωτος και σένιος σε κάθε μορφής μπόρες.