Δύο εμβληματικές προσωπικότητες του νησιού, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τον κύριο Κώστα Γαλάνη, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας και τη συγγραφέα του βιβλίου "Τα λέμε και στην Αίγινα" κυρία Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου. Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Πέμπτη στις 19:00 στο Λαογραφικό Μουσείο ήταν η αφορμή. Το βιβλίο είναι ένα έργο ζωής. Η Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου λέει μιλώντας για το περιεχόμενο του: "Αυτό το βιβλίο έχει παροιμίες μέσα, και επειδή οι παροιμίες είναι πανελλαδικές, "Τα λέμε και στην Αίγινα", λέμε ίσως τις ίδιες παροιμίες και εδώ.
Και είναι φυσικό επόμενο, η Αίγινα πάντα ήταν ένα σημείο που δεχόταν κόσμο, ήταν σε σημείο πολύ καλό θαλάσσιων δρόμων, όπως έλεγε η Γωγώ (Κουλικούρδη) από Πελοπόννησο προς Αττική, ακόμη και από Κρήτη. Είναι γεγονός ότι πολλές από αυτές τις ντύσαμε με την Αιγινήτικη ντοπιολαλιά τις κάναμε και δικές μας. Εγώ αυτές που άκουγα πίστευα ότι είναι μοναδικές εδώ. Τυχαίνει να έχω μισή πατρίδα και την απέναντι, την Επίδαυρο. Αυτές που ιδιαίτερα δεν άκουγα καθόλου στη Επίδαυρο τις θεώρησα ότι είναι καθαρά Αιγινήτικες. Μέσα εκεί υπάρχουν και Αιγινήτικες που είναι και παροιμιώδεις εκφράσεις Αιγινήτικες, αλλά είναι και μικρές ιστορίες, που από εκεί έβγαινε μία φρασούλα που ήταν πια η παροιμία και έμενε και βρισκόταν στα στόματα πολλών".
Το υλικό του βιβλίου είναι ένας πολύτιμος θησαυρός. Δεν είναι απλά η έρευνα, η καταγραφή, η ταξινόμηση και η απόδοση. Είναι η οξυδέρκεια και το πάθος που χρειάζεται να έχει κάποιος, για να καταγράψει στο χαρτί συμπεριφορές ανθρώπων μιας άλλης εποχής μέσα από μια παροιμία. Όπως παρατηρεί ο κύριος Κώστας Γαλάνης μια παροιμία είναι 4-5 λέξεις, αλλά μπορεί να κρύβει μία ολόκληρη ιστορία. Η Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου μοιράζει απλόχερα το αποτέλεσμα αυτού του πάθους της, επί σειρά ετών με τους κατοίκους του νησιού. Σε εκδηλώσεις με λαογραφικό περιεχόμενο που συμμετέχει, γίνεται πάντα το κεντρικό πρόσωπο. Μέσα από μία παροιμία ξεδιπλώνει την καθημερινότητα, τις μικρές στιγμές, τους έρωτες, τις ελπίδες, τους φόβους των πρωταγωνιστών της ιστορίας της.
"Εγώ είχα το υλικό, ο Κώστας έπρεπε να βρει τα χρήματα, είναι πολύ σημαντικό να δώσεις ένα τόσο μεγάλο ποσό στις μέρες μας, αλλά έχει νιώσει μέσα του ότι η όποια καταγραφή θα μείνει ένα συμβόλαιο για την Αίγινα, και για το μέλλον παιδιών, εγγονιών και των επόμενων γενιών βέβαια" λέει, εξηγώντας ότι το βιβλίο έγινε δωρεά προς το σύλλογο, ο οποίος εξασφάλισε την έκδοσή του.
Είναι ένα μέρος από τις σπουδαίες ιστορίες που γράφουν οι παρέες. Όπως εκείνη η ιστορία, που έφτασε εκεί που βρίσκεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο, κι αυτό ήταν μάλλον η αιτία για τη ραδιοφωνική συζήτηση. Ο προσπάθειές τους, έδωσαν τη δυνατότητα "να πατήσουν" σε σταθερό έδαφος, να έχουν μία γερή βάση, οι ποιοτικές εκδηλώσεις που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν κάτοικοι και παραθεριστές του νησιού σήμερα και βέβαια να είναι μία πραγματικότητα η διαφύλαξη και η ανάδειξη της λαογραφικής ιστορίας του τόπου
Ο κύριος Κώστας Γαλάνης εξηγεί: "Κι εγώ, όπως και η Λίνα έχουμε σαν παράδειγμα τα λόγια της Γωγώς, την οποία την αναφέρω και πάλι. Η Γωγώ μας έδωσε βάση και αρχές, βάσει αυτών των αρχών, οι οποίες δεν ήταν εύκολες, ήταν δύσκολες, κινηθήκαμε. Μας έλεγε ότι το καλό είναι και δύσκολο. Περπατήσαμε στα βήματά της, ακολουθώντας πιστά και με την ευχή της, αυτά που ήθελε να κάνουμε. Και τα κάναμε διότι υπήρχε έδαφος, υπήρχε κόσμος που βοήθησε και υπήρχε καλή θέληση από τους γύρω μας, να μας βοηθήσουν για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό".
Ο πρόεδρος του συλλόγου λέει ότι: "Το βιβλίο είναι μία υπόθεση που κρατάει χρόνια. Την έχω πρήξει τη Λίνα για αυτό το βιβλίο. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα που θα δείτε μεθαύριο, πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει τόσο πολύ όλους μας, και αυτούς που θα ασχοληθούν με αυτό και αυτούς που δεν θα ασχοληθούν με αυτό". Σε άλλο σημείο της συζήτησης την παροτρύνει για ένα ακόμη βιβλίο, μία επόμενη έκδοση. Άλλωστε και η ίδια παραδέχεται ότι το υλικό που έχει συγκεντρώσει είναι πλούσιο και μάλλον αυτή η παρότρυνση έρχεται αβίαστα και φυσιολογικά.
Ο κύριος Γαλάνης τονίζει με έμφαση τον κόπο που καταβλήθηκε για να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την έκδοση αυτού του βιβλίου. "Οπωσδήποτε άξιζε ο κόπος του αγώνα για να γίνει αυτή η έκδοση. Και θα γίνει αυτή η έκδοση από τον Σύλλογο των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου, διότι θέλουμε να μας ανήκει αυτό το βιβλίο, να μην υπάρχουν πλαϊνοί σε αυτό το βιβλίο. Η κυρία Λίνα μας το δώρησε ώστε τα έσοδα που θα βγουν από αυτό το βιβλίο να πάνε στο Λαογραφικό Μουσείο".
"Τα λέμε και στην Αίγινα", παροιμίες και καλαντάρι των μηνών της Λίνας Μπόγρη - Πετρίτου.
Ομιλητές: Προνόη Θεολογίδου, Γεώργιος Μπήτρος, Γεώργιος Καλόφωνος.
Θα προλογίσει ο Κωνσταντίνος Γαλάνης.
Συντονιστής: Νίκος Μπακουνάκης.
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.