Συνεχίζοντας την παρουσίαση των εκπομπών για την αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ο κ. Παντελής Μεθενίτης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα είπε:
"Αυτή η χρονιά ήταν και επί της ουσίας και η αρχή της καινούργιας διοίκησης, είχε αναλάβει λίγους μήνες τον Σεπτέμβρη του '19 οπότε έχουμε να κάνουμε με μία καινούργια διοίκηση. Η αρχική αισιοδοξία για συνεργασίες, για κάτι το οποίο επέβαλε ο εκλογικός νόμος, με τον οποίο όλοι κατεβήκαμε στις εκλογές, και όπως έχουν πει και κάποιοι αυτοδιοικητικοί πράγματι υπήρξαν τέτοιες προσπάθειες και προεκλογικά και μετεκλογικά, ήρθαν δυστυχώς με έναν καινούργιο νόμο από την καινούργια κυβέρνηση και με την δικαιολογία της κυβερνησιμότητας όλα αυτά να χαθούν και να έχουμε μέχρι σήμερα μία διοίκηση που αποτελείται από επτά άτομα να προσπαθεί να διοικήσει τον δήμο.
Αυτό πραγματικά, προφανώς είναι ανέφικτο, όσο καλή διάθεση και να έχει μία διοίκηση, όταν ένα δημοτικό συμβούλιο έχει διαμορφωθεί με την απλή αναλογική είναι επιτακτική ανάγκη, κατά την γνώμη μου, η συνεργασία. Και σε έναν τόπο σαν το νησί μας, σαν την Αίγινα, σε έναν μικρό τόπο που όλοι γνωριζόμαστε και έχουμε προσωπικές, συγγενικές, επαγγελματικές, κοινωνικές συνδέσεις μεταξύ μας, νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ εύκολο αν υπάρχει καλή διάθεση αυτό να συμβεί. Αυτό θεωρώ ότι στο τέλος της θητείας και αυτής της δημοτικής αρχής και αυτού του δημοτικού συμβουλίου, αυτό πραγματικά λόγω αυτής της αδιαλλαξίας που συμβαίνει προς το παρόν".
Η οικονομική κατάσταση του δήμου, τα έργα και η ολιγομελής διοίκηση.
"Η καινούργια διοίκηση είχε να διαχειριστεί έναν δήμο σε σχετικά καλή οικονομική κατάσταση. Έχει να διαχειριστεί έναν πλούσιο κατάλογο από έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως να πω για τον υποθαλάσσιο, ο οποίος να πούμε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες και καθυστερήσεις το επόμενο διάστημα, δεν ξέρουμε πιο θα είναι αυτό, θα τεθεί σε λειτουργία. Τα δύο λιμάνια της Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας, τα οποία και αυτά είναι έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί, η ανακατασκευή και λειτουργία του Λεουσείου Ιδρύματος, τμήμα των Φυλακών που έχει ανακατασκευαστεί και θα δοθεί προς τους πολίτες για χρήση διαφόρων εκδηλώσεων και θα στεγάσει κάποιες από τις ανάγκες του δήμου και φυσικά και πάρα πολλές χρηματοδοτήσεις, που παρά την πολύ δύσκολη εποχή που διανύουμε λόγω του κορονοϊού, είμαστε σε μία συγκυρία στην οποία τρέχουν πάρα πολλές χρηματοδοτήσεις.
Πέρα από το ΕΣΠΑ, πέρα από τον Φιλόδημο που μετονομάστηκε σε Αντώνης Τρίτσης, πέρα από την γενναία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό και άλλα πολλά προγράμματα τα οποία τρέχουν και κάποια από αυτά τα κομμάτια θα απευθυνθούν και στους δήμους, ο δήμος μας πρέπει να είναι έτοιμος και να είναι προετοιμασμένος και κατάλληλα εφοδιασμένος ώστε να υπάρχει πολύ σημαντική απορρόφηση αυτών των χρημάτων για το καλό του νησιού.
Πέρα από το ΕΣΠΑ, πέρα από τον Φιλόδημο που μετονομάστηκε σε Αντώνης Τρίτσης, πέρα από την γενναία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό και άλλα πολλά προγράμματα τα οποία τρέχουν και κάποια από αυτά τα κομμάτια θα απευθυνθούν και στους δήμους, ο δήμος μας πρέπει να είναι έτοιμος και να είναι προετοιμασμένος και κατάλληλα εφοδιασμένος ώστε να υπάρχει πολύ σημαντική απορρόφηση αυτών των χρημάτων για το καλό του νησιού.
Όλα αυτά αναρωτιέμαι πως μπορούν να γίνουν από πέντε και μόνο άτομα. Είναι αδύνατον όσο καλή διάθεση και να υπάρχει να μπορέσουν πέντε άτομα να έχουν στις αρμοδιότητες τους όλα αυτά. Τι θέλω να πω; Δεν μπορεί οι απαιτήσεις του δήμου, η καθημερινότητα του δήμου είναι πάρα πολύ δύσκολη και πολύ απαιτητική. Οπότε εμείς εδώ στο νησί μας, στον δήμο μας, ένας αντιδήμαρχος να προεδρεύει και να συμμετέχει και σε άλλες επιτροπές, να προεδρεύει και να συμμετέχει και σε άλλα νομικά πρόσωπα με αποτέλεσμα κατά την γνώμη μας όλα αυτά τα πράγματα να υπολειτουργούν".
Θετικό πρόσημο η καθαριότητα, αλλά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρησης.
"Για να μην είμαι μόνο κριτικός απέναντι στην διοίκηση να πως και κάτι το οποίο έχει θετικό πρόσημο. Το θετικό πρόσημο αυτής της διοίκησης και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες φυσικά για το πως έγινε, αν εμείς θα κάναμε το ίδιο ή αν είχαμε κάποιες άλλες προτάσεις. Είναι αυτό που είχαμε εξαγγείλει όλες οι δημοτικές παρατάξεις, το νοικοκύρεμα του δήμου. Και ειδικά στο κομμάτι της καθαριότητας, αυτό η σημερινή διοίκηση δείχνει να το πετυχαίνει. Συμμάζεψε τον ήδη υπάρχων στόλο, ξαναοργάνωσε από την αρχή το θέμα της καθαριότητας με καινούργιους κάδους, με καλύτερη οργάνωση του προσωπικού, των συνεργείων, την σωστή λειτουργία των απορριμματοφόρων και βλέπουμε σε πρώτη φάση ένα συμμάζεμα και στον ΣΜΑ επίσης. Βέβαια αυτό θα είναι μία τρύπα στο νερό, εάν συνεχίσουμε με το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή και λόγω κοινοτικών και λόγω κλιματολογικής συνείδησης πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε και διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα. Όλα αυτά, όπως λέω συνέχεια και στο δημοτικό συμβούλιο και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και όπως καμιά φορά κάποιοι με λένε κουραστικό για αυτό, πραγματικά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του νησιού".
"Λαβωμένο" το δημοτικό συμβούλιο από τον νόμο για την κυβερνησιμότητα.
"Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πρέπει η λειτουργία το δημοτικού συμβουλίου, ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο έχει λαβωθεί από αυτόν τον περιβόητο νόμο Θεοδωρικάκου για λόγους σε εισαγωγικά κυβερνησιμότητας. Υπάρχει ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο παίζει τον ρόλο κομπάρσου και οι 20 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους είναι πραγματικά εκεί σαν να μην υπάρχουν. Η Οικονομική Επιτροπή που έχει πάρει πολλές αρμοδιότητες, δικαιωματικά, βάσει νόμου ανήκει η πλειοψηφία στην δημοτική αρχή. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Όπως είπα και πριν, όσο καλή διάθεση και να έχει η δημοτική αρχή και δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει κακή διάθεση και θέλει το κακό του νησιού, όσο καλή διάθεση να έχει λοιπόν η δημοτική αρχή εάν συνεχίσουμε έτσι κατά την γνώμη μου στο τέλος της τετραετίας, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε να μιλάμε για μία σχετικά καλή διαχείριση της καθημερινότητας και ίσως και κάποια προγράμματα και κάποια έργα τα οποία θα βρεθούν στο δρόμο μας και θα καταφέρουμε μέσα σε αυτό το πλήθος των υποχρεώσεων να τα βάλουμε σε μία τροχιά".
Αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων. Η περίπτωση του Τεχνικού Προγράμματος.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς δημότης του νησιού, που να μην πιστεύει ότι εάν υπήρχε συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων και γιατί όχι σε κάποιες περιπτώσεις και συνδιοίκηση. Επίσης, αυτό φάνηκε πάρα πολύ και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου ένα από τα θέματα ήταν το τεχνικό πρόγραμμα. Εκεί λοιπόν τι είχαμε να κάνουμε; Είχαμε να κάνουμε για την εκπόνηση ενός τεχνικού προγράμματος το οποίο όπως πολύ καλά ανέδειξε η αντιπολίτευση από τους επικεφαλής της, είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο του χρόνου τέτοια εποχή θα λέμε από τους κωδικούς αυτούς να έχει τιμολογηθεί ένα 5%-10%. Ένα πρόγραμμα λοιπόν το οποίο δεν είναι υλοποιήσιμο, δεν είναι ρεαλιστικό και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που κατά την γνώμη μου συμβαίνει αυτό είναι διότι μία μικρή ομάδα ανθρώπων όσο μικρή και να είναι δεν μπορούν πραγματικά να αντεπεξέλθουν στο μέγεθος και στον όγκο των υποχρεώσεων".
Η Τουριστική Επιτροπή έχει απαξιωθεί.
"Να πω ένα άλλο παράδειγμα το οποίο δείχνει το πως θα έπρεπε η διοίκηση του δήμου να απευθύνεται σε περισσότερα μέλη. Εν μέσω πανδημίας το νησί μας αρκείται στις υποδείξεις της κυβέρνησης όσο αφορά τα μέτρα και όσο αφορά τα ανακουφιστικά μέτρα, είτε τα μέτρα πρόληψης, είτε τα ανακουφιστικά μέτρα προς τους πολίτες.
Υπάρχει μία επιτροπή η οποία αν δεν κάνω λάθος και συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, δεν έχει συνεδριάσει ποτέ, είναι η Τουριστική Επιτροπή. Είναι μία επιτροπή η οποία έχει απαξιωθεί και αυτή, όχι τώρα και από παλαιότερα και όταν μιλάμε για ένα νησί που ο κύριος όγκος έλευσης χρημάτων είναι ο τουρισμός, πραγματικά απορώ πως μία τέτοια επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, να εξετάσει τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις του πρώτου lockdown, να καταγράψει από τους επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού, τα προβλήματα που έχουν και βάσει των δεδομένων που έχουμε να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Ποιο είναι το σχέδιό μας για την επόμενη σεζόν. Θα μου πείτε υπάρχει μία αβεβαιότητα σχετικά με τον κορονοϊό, βεβαίως, αλλά μία καταγραφή αυτών των προβλημάτων που υπάρχουν και μία αυτόνομη πολιτική του δήμου βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει το νησί, νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη".
Λίγα άτομα διαχειρίζονται πολλά πράγματα. Κίνδυνος να χαθούν πολλές ευκαιρίες
"Όλα αυτά κατά την γνώμη μου συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει καλή στελέχωση και δεν υπάρχει χρόνος, όταν πέντε άτομα ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστούν όλα αυτά τα πράγματα.