Στο πλαίσιο της έναρξης των μαθημάτων, για την νέα εκπαιδευτική χρονιά στο Μουσικό Σύλλογο Αίγινας "ΜΟΥ.Σ.Α.", το ραδιόφωνο του Aegina Portal φιλοξένησε σήμερα τη Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Φανή Κομηνιάδη, που παρουσίασε την εκπαιδευτική δομή, τα τμήματα και τους αναγνωρισμένους, διεθνούς φήμης καθηγητές που διδάσκουν.
Υπενθυμίζεται ότι για τον μήνα Οκτώβριο θα γίνονται δωρεάν μαθήματα γνωριμίας, τα Σάββατα 10.00 - 12.00 στην έδρα του συλλόγου, Αγ. Αθανασίας 6, πίσω από τη Μητρόπολη, στο κτήριο που στεγαζόταν παλιά το οικοτροφείο.
Ο Μουσικός Σύλλογος Αίγινας «ΜΟΥ.Σ.Α» είναι ιδιωτικό, ανεξάρτητο πολιτιστικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2012 .
Με την υποστήριξη των διακεκριμένων μουσικών δασκάλων - μελών της, ιδρύει τμήματα όπου διδάσκονται όλα, σχεδόν, τα όργανα συμφωνικής μουσικής. Συγκροτείται, πλέον, μία πλήρης εκπαιδευτική κοινότητα, για να καλύψει όλα τα είδη της κλασικής και έντεχνης μουσικής.
Τα τμήματα που λειτουργούν στο Σύλλογο είναι όλα τα όργανα της φιλαρμονικής τρομπέτα, τρομπόνι, τούμπα, σαξόφωνο, κλαρινέτο, κρουστά - ντραμς.
Λειτουργούν, επίσης, κλασσική /ηλεκτρική κιθάρα, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλλο, πιάνο, ακορντεόν, καθώς και τμήματα θεωρητικών μαθημάτων και ανώτερων θεωρητικών (αντίστιξη, φούγκα, σύνθεση).
Από την φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν δύο νέα τμήματα:
Η μονωδία από τη κα Αικατερίνη Κρασσά και μαθήματα μουσικής που αφορούν αρμόνιο, φλογέρα, μεταλλόφωνο, κρουστά, για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (ΔΕΠΥ, αυτισμός, νοητική στέρηση, κινητικές δυσκολίες, γλωσσικές δυσκολίες, δυσαριθμησία, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down κ.α.) από εξειδικευμένο Μουσικό καθηγητή (το κ. Ανδρέα Χανιώτη /βιολί).
Στόχος της διδασκαλίας είναι, μέσω της εκμάθησης μουσικής ,η επίτευξη μαθησιακών δυσκολιών , η κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων , η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους καθώς και να εκφραστούν όσοι το επιθυμούν μέσα από τη μουσική, το τραγούδι και να εξελίξουν τη μουσική-δημιουργική ικανότητά τους.
Για όσους ενδιαφέρονται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση(Μουσικολογία Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας) όλα τα παραπάνω τμήματα λειτουργούν με βάση το πρόγραμμα του υπουργείου πολιτισμού.
Οι σχολές κάθε οργάνου είναι διαβαθμισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού σε: Προκαταρτική - Κατωτέρα - Μέση - Ανωτέρα .
Οι αρχάριοι μαθητές εγγράφονται από 5 ετών στην προκαταρκτική.
Είναι δε απαραίτητα για την απόκτηση Πτυχίου ή Διπλώματος αναγνωρισμένου από το Υπουργείο πολιτισμού η Θεωρία μουσικής(Α, Β, Γ),Αρμονία (Α, Β, Γ),Σολφέζ (Α, Β, Γ, Δ, Ε),Μουσική υπαγόρευση, Ιστορία και Μορφολογία της Μουσικής, Οργανογνωσία, Χορωδία, εκ πρώτης όψεως ανάγνωση και Μουσική Δωματίου.
Σημειώνεται ότι τα μαθήματα είναι ιδιαίτερα.
Ο Σύλλογος, ιδρύθηκε με σκοπό να συμβάλλει στη Μουσική και Πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού μας.
Πρωταρχικός του στόχος είναι να προσφέρει ολοκληρωμένη Μουσική Παιδεία, με προγράμματα προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις των Νέων, στηρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας.
Οι διδάσκοντες και μέλη του Συλλόγου μας, ονόματα με διεθνή φήμη και αναγνώριση, με διακρίσεις τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στο Εξωτερικό, αλλά και νέοι μουσικοί παιδαγωγοί με ταλέντο και ενεργό αξιόλογη καλλιτεχνική δράση, είναι για τους σπουδαστές μας η καλύτερη εγγύηση.
Πολύ συνοπτικά τους παρουσιάσουμε:
Μιχαήλ Βοριάς
Σπούδασε στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου και αργότερα στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, όπου πήρε δίπλωμα βιολιού και πτυχίο φούγκας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε σεμινάρια βιολιού με τους Viktor Liberman και Alexander Pavlovich. Είναι κάτοχος διπλώματος βυζαντινής μουσικής από τη Σχολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Γιοβάνος Γιάννης
Οι µουσικές του σπουδές είναι στο Βιολοντσέλο στο Ωδείο Αθηνών. Το 2005 και µε υποτροφία από την Ακαδηµία Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδηµία του Münster της Γερµανίας στο κλασσικό και στο µπαρόκ τσέλο. Από το 2006 είναι έκτακτο µέλος των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και συνόλων µουσικής δωµατίου, καθώς επίσης µέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Από το 2012 διδάσκει σε ωδεία της Αττικής και της Περιφέρειας, όπως ο Πειραϊκός Σύνδεσµος, το Ωδείο Ορφείο Αθηνών, ο Μουσικός Σύλλογος Αίγινας και το ∆ηµοτικό Ωδείο Ιωαννίνων.
Γιάννης Δημόπουλος
Ξεκίνησε µαθήµατα σαξοφώνου µε καθηγητή τον κο Η.Φραγκατζή. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών , από όπου πήρε το δίπλωµά του και Α’ βραβειο. Τον Απρίλιο του 2002 απέσπασε το Α’ βραβείο στον Α’ πανελλήνιο διαγωνισμό σαξοφώνου. Υπήρξε βασικό µέλος της Σαξοφωνικής Ορχήστρας του ∆ήµου Νίκαιας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ µε την Ορχήστρα του ∆ήµου Πατρέων και επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ερμηνείας στην Ιταλία.
Αικατερίνη Νεκταρία Κρασσά
Απέκτησε το Δίπλωμα Μονωδίας από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Είναι απόφοιτη του Opera Studio της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2013) και απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (2010). Έχει εξειδικεύσει και επεκτείνει τις θεατρικές της σπουδές, έχοντας λάβει πιστοποιήσεις σε προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στους τομείς, Κλινική Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου και Ειδική Αγωγή και έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια που αφορούν στο Θεατρικό παιχνίδι-Παιδαγωγική θεάτρου και στη Μουσικοκινητική Αγωγή.
Μπαλαμός Παναγιώτης
Είναι µουσικός στις Τροµπέτες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Οι σπουδές του στην τροµπέτα , είναι στο Ωδείο Αθηνών µε καθηγητή το κο Νίκο Ξανθούλη. Στη συνέχεια παρακολούθησε µαθήµατα στο Truman State University των ΗΠΑ ,αργότερα στο Μάλµε της Σουηδίας και στην Ελλάδα. Το 2013 συνέπραξε µε την World Peace Orchestra South Korea. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί µε σημαντικές ορχήστρες της χώρας, όπως µε την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. ∆ιδάσκει στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας (από το 2007), στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες (από το 2014) και στο ∆ηµοτικό Ωδείο Πειραιά (από το 2016).
Μιχάλης Μιχαηλίδης
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Αναστάσιου Κυπραίου απ’ όπου αποφοίτησε . Επίσης είναι κάτοχος διπλώµατος ενοργάνωσης πνευστών. Έχει παρακολουθήσει σεµινάρια για τροµπόνι και σύνολα πνευστών µε διάσηµους καθηγητές . Εργάστηκε στην Φιλαρµονική του ∆ήµου Αθηναίων άπο το 1982-2015 , στην Εθνική Συµφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ από το 1987-2010 και περιστασιακά µε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ορχήστρα των Χρωµάτων.
Σουλαδάκης Σπύρος
Σπούδασε πιάνο με την Ίντα Λώρη Μαργαρίτη και την Μαρίνα Κουτούβαλη , ανώτερα θεωρητικά με τους Ανδρέα Καρμπόνε και Πόπη Αρτέμη και είναι απόφοιτος του Royal College of Music του Λονδίνου . Έχει συμμετάσχει και βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης συνεργάζεται με τη Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Φεστιβάλ Αιγαίου.
Γιώργος Φίλιππας
Ξεκίνησε τις σπουδές του στα παραδοσιακά και µοντέρνα κρουστά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας µε καθηγητή τον Πέτρο Κούρτη και βραζιλιάνικα κρουστά µε τον Άγγελο Παπαχατζή . Παράλληλα παρακολουθεί το πρόγραµµα Κλασικών Κρουστών στο ∆ηµοτικό Ωδείο Ζωγράφου και ∆ηµοτικό Ωδείο Μοσχάτου .Έχει συµπράξει µε την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής (ΕΡΤ), Ορχήστρα Κολεγίου Deree, Αθηναϊκή Συµφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ), Μουσικά σύνολα ∆ήµου Αθηναίων, Ορχήστρα Εγχόρδων Πάτρας, Φεστιβάλ Αθηνών, Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, παραδοσιακά χορευτικά, Φιλαρµονική Ορχήστρα Ασπροπύργου κ.α. Έχει συνεργαστεί µε τους Σταύρο Ξαρχάκο, Σταµάτη Κραουνάκη , Σπείρα-Σπείρα, Νίκο Ξυδάκη, Ζωή Παπαδοπούλου, Τρίφωνο όπως επίσης και µε άλλα συγκροτήματα και τραγουδιστές της ελληνικής µμουσικής σκηνής.
Άρτεμις Φουρναράκου
Ξεκίνησε µμουσικές σπουδές στην Μουσική Σχολή Αίγινας. Το 1998 απέκτησε πτυχίο κλασικής κιθάρας. Έχει πτυχίο Αρµονίας από το Ωδείο Όπερα. Επίσης, είναι πτυχιούχος του τµήµατος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ελένη Αθανασοπούλου
Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στην Μουσική Σχολή Αίγινας µε καθηγητή το κο Στέλιο Φανό απ’ όπου πήρε το πτυχίο Ωδικής, το πτυχίο Αρµονίας και το πτυχίο Ακκορντεόν. Συνέχισε τις σπουδές της στα ανώτερα θεωρητικά, το πτυχίο Φυγής (Φούγκα) και το δίπλωμα Σύνθεσης µε καθηγητή το κο Ν. Ξανθούλη. Συγχρόνως σπούδασε κλαρινέτο, διεύθυνση και εν οργάνωση πνευστών οργάνων στο Ωδείο Αθηνών. Έχει λάβει µέρος στο Master class ακκορντεόν και έχει συµµετάσχει σε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας πνευστών στο ∆. Θεσσαλονίκης και ∆. Τρικκαίων. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια που αφορούν θέματα δυσλεξίας, μαθησιακές δυσκολίες και διάσπαση προσοχής.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Παπαδοπούλου Σταυρούλα: 6974 646573
Αθανασοπούλου Ελένη: 6942 700229
Κομηνιάδη Φανή: 6945 557151
email :