Τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργοσαρωνικού κ. Χρήστο Ρέππα, φιλοξένησε το ραδιόφωνο του Aegina Portal, για τα αιτήματα της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών.
Σημειώνεται ότι ο σύλλογος, παρακολουθεί ανελλιπώς, επί σειρά ετών, τα προβλήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στην Αίγινα, όσο και στον Αργοσαρωνικό, καταθέτοντας προτάσεις και κάνοντας παρεμβάσεις για την επίλυσή τους.
Πρόσφατα, ο Σύλλογος κινητοποίησε την κοινή γνώμη της Αίγινας, διοργανώνοντας την εκδήλωση αλληλεγγύης "Τραγουδάμε για τη Μελίνα". Έκανε παρεμβάσεις για το θέμα της καταβολής στεγαστικού επιδόματος των νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε προσωπική παράσταση με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά. Καταγράφει και εκδίδει Δελτία Τύπου για τα προβλήματα στην εκπαίδευση, ενημερώνοντας του πολίτες της Αίγινας και αναζητεί λύσεις για την άμεση κάλυψη όλων των κενών σε διδακτικό προσωπικό για τα σχολεία του Αργοσαρωνικού, αποστέλλοντας έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο κ. Χρήστος Ρέππας, είπε μεταξύ άλλων: "Η σημερινή παρέμβαση γίνεται με αφορμή την απεργία. Yπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, γιατί ουσιαστικά αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στο τοπικό επίπεδο υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε καταρχήν για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και έχουμε ξεπεράσει πλέον τα μέσα Οκτώβρη και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να σταθεροποιηθεί ένα πρόγραμμα στα σχολεία και πoια λειτουργία μπορεί να υπάρχει με αυτές τις ελλείψεις και μία σειρά άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι στοιβάζονται μέσα σε τάξεις μέχρι 25 μαθητές και πολλές φορές υπάρχει προσπάθεια της διοίκησης, ακόμα και για περισσότερους ή για διαχωρισμό των τμημάτων σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους. Το έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα εδώ και στον Αργοσαρωνικό.
Σοβαρά προβλήματα με την ίδια την λειτουργία της παράλληλης στήριξης, η οποία είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος παιδαγωγικός θεσμός για τη λειτουργία του σχολείου, για τη λειτουργία των τάξεων, καθώς και για τη λειτουργία των ολοήμερων, που αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί ο ένας δάσκαλος τοποθετημένος στο ολοήμερο, που αυτό εξασφάλισε μια σταθερή, συνεχή, λειτουργία του ολοήμερου και ουσιαστικά λειτουργούν σήμερα με τα λεγόμενα περισσεύματα ωρών, ό,τι ώρες εκπαιδευτικών περισσεύουν από το κανονικό πρόγραμμα, το πρωινό πρόγραμμα, μεταφέρονται στο ολοήμερο.
Από 'κει και πέρα υπάρχουν μία σειρά αλλά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουνε γενικότερα και με το κύμα ακρίβειας που υπάρχει και στερεί, ουσιαστικά, να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή ως εκπαιδευτικοί, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με τους οποίους συντασσόμαστε και επίσης, παλεύουμε και για την κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας, το οποίο αποτελεί ένα συνταγματικό δικαίωμα και το οποίο αμφισβητείται συνεχώς στην πράξη, με παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας, με δικαστικές παρεμβάσεις στα δικαστήρια που μας πηγαίνει. Μας έχει πάει περίπου 15 φορές για το θέμα της απεργίας αποχής και χθες εκδηλώθηκε παρέμβαση για να απαγορευτεί η δικαστικά η απεργία, που είναι πρωτοφανές φαινόμενο, 24ωρη απεργία δευτεροβάθμιας ομοσπονδίας να προσπαθεί να γίνει απαγόρευσή της, παρόλα αυτά η απεργία συνεχίστηκε με επαναπροκήρυξη από την ΑΔΕΔΥ και συμμετείχε σήμερα και η ΟΛΜΕ.
Εμείς προσπαθούμε να προστατεύσουμε και το δικαίωμα, της απεργίας το οποίο είναι πολύ βασικό για να μπορούμε να διεκδικήσουμε δικαιώματα και να καλυτερεύσουμε σε όλη την κατάσταση στην εκπαίδευση.
Σε ερώτηση για τα διδακτικά κενά που είχε εντοπίσει ο σύλλογος σε σε παράλληλη στήριξη και ανακοίνωσε με πρόσφατο Δελτίο Τύπου στις 18 Οκτωβρίου, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. "Το δελτίο τύπου που σας στείλαμε για το Ειδικό Σχολείο, στάλθηκε ακριβώς το ίδιο κείμενο και στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και στην Περιφέρεια, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, η οποία μας απάντησε μέσω του Περιφερειακού Διευθυντή, ότι τα αιτήματά μας εντάσσεται στην δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, η οποία είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουμε καμία εξέλιξη. Στον Πειραιά έγιναν κάποιες προσλήψεις στη δεύτερη φάση, για την παράλληλη στήριξη, γενικά λέω, τα οποία ήταν γύρω στα 20 άτομα στην Α' Πειραιά και στη Β' Πειραιά δεν έγινε καμία πρόσληψη παράλληλη στήριξης, καμία, ούτε για ολοήμερα. Άρα αυτά τα κενά αυτά εξακολουθούν υφίστανται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έχουν καλυφθεί κάποια κενά στο κανονικό πρόγραμμα. Όσον αφορά την παράλληλη στήριξη, τα ολοήμερα και σε μεγάλο βαθμό ειδικότητες, εξακολουθούν να υφίσταται όπως τα είχαμε περιγράψει όχι στο Δελτίο Τύπου για το για το Ειδικό Σχολείο, σας είχαμε και ένα δελτίο, δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς στην ημερομηνία, που περιείχε εάν κατάλογο με κάθε σχολείο. Αυτό ισχύει σε έναν πάρα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι κενά οποία είχαν ξεκινήσει, ήδη, από την αρχή της χρονιάς. Είχαμε προσπαθήσει και με κινητοποίησης που είχαμε κάνει τότε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με άλλους συλλόγους του Πειραιά, να προσπαθήσουμε να καλυφθούν τα κενά αυτά. Δεν έχει γίνει κάτι μέχρι στιγμής, σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Σε άλλη ερώτηση για την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος, για τους πρωτοδιόριστους εκπαιδευτικούς, που αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα και το τι ισχύει στην Αίγινα και βέβαια στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, μεταξύ άλλων, απάντησε: "Yπάρχει γενικότερα στην περιοχή, αρχίζει να φαίνεται και σε άλλες περιοχές. Στην Αίγινα δεν έχει καταβληθεί ποτέ στεγαστικό επίδομα εκπαιδευτικούς, επίδομα επιβίωσης όπως λέγεται από το νόμο, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία ενάμισι με δύο χρόνια, ο Σύλλογος με διάφορες κινητοποίησες μαζί με τους συναδέλφους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσπαθεί για την υλοποίηση του. Από το δήμο έχουμε βρει ένα τείχος θα το έλεγα και αδιαφορίας ακόμα, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια για να καταβληθεί αυτό το επίδομα. Δηλαδή, θα πρέπει να ξέρουμε, καταρχήν, ότι ο μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι 776€ το μήνα. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι κάποιος άνθρωπος, ο οποίος ερχόμενος από άλλες περιοχές της Ελλάδας, από τις πιο μακρινές έως τις πιο κοντινές στην Αίγινα, ζει με αυτά τα χρήματα. Θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρξει μια στήριξη του με επίδομα στέγασης, επιβίωσης ή τέλος πάντων όπως λέγεται και προβλέπεται να δίνετε από τους οργανισμούς της αυτοδιοίκησης και από κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών. Θεωρούμε ότι ο δήμος δεν έχει επιδείξει το αντίστοιχο ενδιαφέρον για να γίνει ακριβώς με αυτό το πράγμα".
Σε ερώτηση για το ποια είναι αυτά τα κονδύλια Υπουργείου Εσωτερικών, απάντησε ότι: "Yπάρχει συγκεκριμένο, που δεν θυμάμαι τώρα τον κωδικό, δεν μπορώ να τον θυμάμαι, αλλά δίνεται ένα συγκεκριμένο κονδύλι στους αντίστοιχους δήμους και αυτό δεν συμπεριλαμβάνει μόνο εκπαιδευτικούς συμπεριλαμβάνει και άλλους νεοδιόριστους υπαλλήλους, στους οποίους εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να δοθεί. Θεωρούμε ότι αν πιέσει ο δήμος της Αίγινας μπορεί αυτό το πράγμα να γίνει πραγματικότητα, αν πίεση πραγματικά".
Στο video μπορείτε να δείτε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.