Προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αίγινα για τις Ευρωεκλογές 2009.


Μέσα σε ένα κατά γενική ομολογία αδιάφορο προεκλογικό κλίμα, λίγες μέρες πριν τις Ελληνικές Ευρωεκλογές του 2009, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις στην Αίγινα, από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο τρεις έγιναν σε κλειστούς χώρους, χωρίς να επιφυλάξουν εκπλήξεις ούτε ως προς το περιεχόμενο των ομιλιών, αλλά ούτε και στον αριθμό των οπαδών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν. Τις εντυπώσεις από τις πολιτικές συγκεντρώσεις της Κυριακής κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, που πέτυχε τη μεγαλύτερη σε προσέλευση συγκέντρωση, από την οποία δεν έλειψε ο παλμός της συμμετοχής, από τους οπαδούς του στην Αίγινα.


Η ημέρα ξεκίνησε με δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν την ίδια ώρα, στις 11 το πρωί. Πρώτη ξεκίνησε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στο cafe "Συμπόσιο" στο κέντρο της Αίγινας. Κεντρικός ομιλητής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά κύριος Θοδωρής Δρίτσας. Ο κύριος Δρίτσας περιέγραψε το πολιτικό σκηνικό, κάνοντας λόγο για μία διάχυτη ρευστότητα και πολιτική κρίση και την ανάγκη για πολιτική επαναδιαπραγμάτευση. Εστίασε επίσης σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα όπως την αδυναμία των νέων να βρουν δουλειά και μίλησε για την αλλαγή της θέσης των πολιτών στην παραγωγική διαδικασία. Ο κύριος Δρίτσας κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία των Ευρωεκλογών, ώστε να αποτυπωθεί σε πολιτικό επίπεδο, όπως είπε, η ρευστότητα που υπάρχει και να μην μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. "Εάν ο δικομματισμός βγει πληρωμένος, είναι βέβαιο ότι τα κρίσιμα ζητήματα θα τεθούν σε νέα βάση". Η προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ στο cafe "Συμπόσιο" έγινε μέσα σε χαλαρή ατμόσφαιρα, ενώ ακολούθησε συζήτηση. Την ομιλία παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος κύριος Ιωάννης Πούντος.


Λίγο αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα ξεκίνησε στο ξενοδοχείο Faros Inn στην περιοχή του Φάρου, η ομιλία της κυρίας Μαριλένας Κοππά, υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Κοππά περιέγραψε την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και ζήτησε τη συμμετοχή των πολιτών, αφού όπως άλλωστε είχε δηλώσει πρόσφατα θεωρεί την διαδικασία των ευρωεκλογών καθαρό δημοψήφισμα, που μπορεί να καταδικάσει την κυβέρνηση για τις επιλογές της. Η κυρία Κοππά έκανε αναφορά σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα όπως η ανεργία και υπεραμύνθηκε των ευρωπαϊκών στόχων που θέτει το ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Κοππά ανάμεσα σε άλλα, τόνισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στο Αργοσαρωνικό από κοινοτικά κονδύλια. Από τις προεκλογικές ομιλίες τις οποίες παρακολουθήσαμε σήμερα, αυτή του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό οπαδών του κόμματος, ενώ ήταν έκδηλος ο ενθουσιασμός για ένα θετικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, την ομιλία της κυρίας Κοππά παρακολούθησαν πολλά στελέχη του, πολιτευτές και εκπρόσωποι φορέων όπως ο κύριος Δημήτρης Καρύδης, η κυρία Έλλη Ντεντιδάκη, ο κύριος Γιώργος Μακρινός, ο κύριος Δημήτρης Κατσικάρης, ο κύριος Μηχάλης Μαλτέζος, η κυρία Έυη Διακουμάτου, η κυρία Ζωή Γκερλέ, η κυρία Δήμητρα Στάθη και η κυρία Μάρθα Σημαντώνη. Την ομιλία παρακολούθησε επίσης ο Δήμαρχος Μεθάνων κύριος Χρήστος Πάλλης, αλλά και ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Θεοδώσης Σακκιώτης.


Η τρίτη προεκλογική ομιλία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αίγινα, ήταν αυτή της Νέας Δημοκρατίας από την υποψία ευρωβουλευτή κυρία Άννα Μπρεδήμα, δικηγόρο, διευθύντρια διεθνών και κοινοτικών θεμάτων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Η προεκλογική ομιλία της Νέας Δημοκρατίας έγινε στο ξενοδοχείο "Αύρα" στις επτά το απόγευμα. Παρόν και ο πρώην υπουργός κύριος Γιώργος Καλός, ο οποίος συνόδεψε την κυρία Μπρεδήμα σε αυτή την πρώτη της ομιλία στους Νεοδημοκράτες της Αίγινας. Πριν η υποψήφια ευρωβουλευτής πάρει το λόγο, ο κύριος Καλός έκανε μία σύντομη αναφορά σε άλλες προεκλογικές περιόδους και ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τους Νεοδημοκράτες της Αίγινας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα δώσει ψεύτικη εικόνα για τις δυνάμεις της. Η κυρία Μπρεδήμα στην ομιλία της έκανε αναφορά στις πολιτικές και τους  στόχους της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωβουλή και τόνισε ότι το 80% από την νομοθεσία που επηρεάζει άμεσα τη ζωή των Ελλήνων προέρχεται από την Ευρωπαική Νομοθεσία. Εξέφρασε επίσης τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την επίλυση εθνικών προβλημάτων μέσα από την προοπτική της Ευρώπης, ενώ ανάμεσα σε άλλα μίλησε για ποιοτικό τουρισμό, βιώσιμη ανάπτυξη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνδέοντας την "πράσινη επιχειρηματικότητα" με τις δυνατότητες της Αίγινας. "Έχουμε όραμα για την Ελλάδα, για την οποία θέλουμε να είμαστε υπερήφανοι" είπε κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Μπρεδήμα, καλώντας τους κατοίκους της Αίγινας να προσέλθουν στις κάλπες στις 7 Ιουνίου.Την ομιλία παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος κύριος Γιάννης Παπαδόπουλος και ο πρώην δήμαρχος κύριος Γιώργος Τζίτζης.