Ο Γιώργος Κουρουπός και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου μιλούν για την συνύπαρξη λόγου και μουσικής στην ποιητική δημιουργία του Οδυσσέα Ελύτη.


Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης βραδιάς για τον Οδυσσέα Ελύτη στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ανδρέα Δ. Καψάλη, στο Aegina Portal μίλησαν ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός για την συμμετοχή στην ποιητική δημιουργία: "Ο Ελύτης δεν είναι εύκολος ποιητής. Ένας ποιητής ο οποίος χειρίζεται την γλώσσα με όλο το φορτίο που κουβαλάει από τους αιώνες, μέχρι και τη σημερινή, ακόμη και την πιο λαϊκή και πρέπει κανείς να μπορέσει να προσαρμοστεί, ακόμη και στους ασύμμετρους ρυθμούς που χρησιμοποιεί και να βρει έναν τρόπο μουσικό, που να είναι εξίσου αβίαστος, να μοιάζει εντελώς φυσικός και παρόλα αυτά να έχει τόσα πολύπλοκα νοήματα και τόση πολύπλοκη μερικές φορές κατασκευή. Νομίζω ότι το γεγονός, ότι αυτή η συναυλία και όπως την έχουμε δοκιμάσει σε πολλά άλλα μέρη, σε πολλές ξένες χώρες, όπως λειτουργεί μας δίνει την ελπίδα να συνεχίσουμε και να μπορέσουμε πραγματικά να δείξουμε το μεγαλείο του ποιητή και από την άλλη μεριά την δική μας αγάπη και τον δικό μας τρόπο με τον οποίο συμμεριζόμαστε και συμμετέχουμε σε αυτή την ποιητική δημιουργία".

Για την συναυλία και το κοινό του νησιού: "Είμαι πολύ ευτυχής, που κάναμε μία συναυλία όπως την θέλαμε, όπως ακριβώς την ονειρευόμαστε σε έναν τόπο που την αξίζει. Είδα το κοινό που συμμετείχε με την καρδιά του και έδειχνε τον ενθουσιασμό του και την αγάπη του σε όλους μας και αυτό με έκανε πολύ ευτυχή. Νομίζω ότι η Αίγινα έχει μία μεγάλη πολιτιστική παράδοση κι αυτό βοηθάει και σήμερα που οι καιροί δεν προσφέρονται ιδιαίτερα".

Για την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά: "Για εμάς ήταν μία ιδιαίτερη βραδιά σήμερα στην Αίγινα. Ένα αφιέρωμα που αγαπώ πολύ, ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από την μουσική του Γιώργου Κουρουπού, ενός συνθέτη που έχει την πνευματικότητα και την ευαισθησία να κάνει έναν αληθινό διάλογο με τον ποιητή. Η Αίγινα είναι ένας τόπος που αγαπούσε ο Ελύτης, ερχόταν συχνά. Χαίρομαι που με την οργάνωση του Σπιτιού της Κύπρου, αλλά και του δήμου της Αίγινας καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την ιδιαίτερη για εμάς και για μένα προσωπικά συναυλία, με την μουσική του Κουρουπού, τον Τάση Χριστογιαννόπουλο και τον Γιάννη Τσανακαλιώτη".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png