"Ο Άι Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους" - Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.
Γράφει και φωτογραφίζει ο Νεκτάριος Αντ. Λαβούτας
Μια ξεχωριστή παράσταση των μαθητών της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης, φιλοξένησε το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Οι μικροί μαθητές υπό την καθοδήγηση της δασκάλα τους Κας Λιλίκας Λυκούρη, κατάφεραν να περάσουν μηνύματα για τον τρόπο που εμείς οι μεγάλοι τα αγνοούμε ή θέλουμε να τα αγνοούμε. Ήταν μια διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά, που αναφερόταν στο ερχομό του Άι Βασίλη στη χώρα μας.
Η υπόθεση του έργου:
Πιστός στο ραντεβού του με τα παιδιά και με το γνωστό χαμόγελο του «Χο…Χο…Χο…» και το έλκηθρό του γεμάτο δώρα, πάρκαρε στην άκρη του δρόμου. Δεν πρόλαβε να κατέβει όταν μια αυστηρή φωνή τον κατατρόμαξε «Τι κάνετε εδώ κύριε…» ακούστηκε η φωνή ενός αυστηρού τροχονόμου, που ερχόταν προς το μέρος του. «Τι κάνω;» απόρησε ο Άι Βασίλης «ήλθα να μοιράσω τα δώρα στα παιδιά» του απήντησε.
«Μόνο για ένα λεπτό»του απαντά ο τροχονόμος, ο Αι Βασίλης άρχισε να ψάχνει για καμιά καμινάδα για περάσει μέσα, όμως αντί για καμινάδα μόνο κεραίες τηλεοράσεως έβλεπε, στις ταράτσες των σπιτιών.
Ένα φωτισμένο παράθυρο του τράβηξε την προσοχή και πλησίασε για να δώσει τα πρώτα του δώρα. Δεν πρόλαβε να ανοίξει το παράθυρο, όταν ο διαπεραστικός ήχος της σειρήνας του σπιτιού τον τρόμαξε και τον ξεκούφανε.
Δεν έφτανε αυτό, ένα δίκαννο τον σημάδευε απειλητικά, τότε κατάλαβε ότι είναι ανεπιθύμητος σε αυτό το σπίτι.
Πικραμένος μάζεψε τα δώρα του και πλησίασε το «παρκαρισμένο» έλκηθρο του, όμως οι εκπλήξεις αυτό το βράδυ δεν είχαν τέλος.
Ένα χαρτί στα κέρατα του Τάρανδου ανέμιζε στον χιονιά, το επείρε και άρχιζε να διαβάζει « Κλήση για παράνομη στάθμευση ελκήθρου και φθοράς ξένης περιουσίας. Ο τάρανδος σας μου μάσησε το πηλήκιο μου»
Ένα χαρτί στα κέρατα του Τάρανδου ανέμιζε στον χιονιά, το επείρε και άρχιζε να διαβάζει « Κλήση για παράνομη στάθμευση ελκήθρου και φθοράς ξένης περιουσίας. Ο τάρανδος σας μου μάσησε το πηλήκιο μου»
Υπογραφή
Ο τροχονόμος της γειτονιάς.
Δεν έφταναν όλα αυτά, κάποιες «κυρίες με οικολογική συνείδηση» άρχισαν να επιτίθενται στον Αι Βασίλη και να φωνάζουν « ότι κακομεταχειρίζεται τους ταράνδους, τους κουράζει και αλλά»» ενώ στους ώμους τους φιγουράριζαν τα δέρματα από Αλεπούδες και Βιζόν.
Δεν πρόλαβε να πει κουβέντα, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στη δικαστίνα για να τον δικάσει παραδειγματικά.
Απεγνωσμένα φώναζε « είμαι αθώος, είμαι αθώος!»
Τον έκλεισαν πρωτοχρονιάτικα στην φυλακή, ενώ με απορία τον κοιτούσαν 83 αρουραίοι του κελιού του, νομίζοντας ότι τα δώρα που είχε μαζί τους ήταν γι αυτούς.
Το νέο της φυλάκισης του Αι Βασίλη δεν άργησε να μαθευτεί στα παιδιά της πόλης, που τον περίμεναν με αγωνία, για να τους φέρει τα δώρα τους, και αναρωτιόντουσαν γιατί είχε αργήσει να έλθει.
Κατέβηκαν στους δρόμου διαμαρτυρόμενοι, με πανό, φωνάζοντας συνθήματα για την απελευθέρωση του Αι Βασίλη.
Τα παιδιά πίεσαν τους γονείς τους «να κάνουν κάτι» και αυτή με την σειρά τους τον υπουργό, τον πρωθυπουργό και τον «Πρόεδρο της Φρουτοκρατίας»
Και άρχισαν να χτυπά συνεχώς το τηλέφωνο του διευθυντή των φυλακών «Κυρίου Άγγελου Κάγκελου»
Ο πρώτος που τηλεφώνησε ήταν ο υπουργός ο οποίος πιεζόμενος από τα παιδιά, ζητούσε από τον διευθυντή την απελευθέρωση του Αι Βασίλη.
Ξαφνιασμένος ο « Άγγελος Κάγκελος» απάντησε «Μάλιστα Κε υπουργέ εύχομαι να σηκωθεί σύντομα ο μπισμπιρίκος και να βρείτε εσείς το φλουρί της βασιλόπιτας».
Ακολούθησε ο πρωθυπουργός που και αυτός ζητούσε την απελευθέρωση του Αι Βασίλη και να απαντά ο διευθυντής «Μάλιστα κύριε πρωθυπουργέ!, στις διαταγές σας. Εύχομαι να ξεμπουμπουκωθεί γρήγορα η μπούκα, θέλω να πω να ξεμπουκωθεί γρήγορα η μπούκα».
Τέλος ο ¨Πρόεδρος της Φρουτοκρατίας πίεσε και αυτός, με τον τρόπο του για την απελευθέρωση, του Αι Βασίλη και να του απαντά ο «Άγγελος Κάγκελος»
Μάλιστα Κε πρόεδρε !θα τον αφήσουμε ελεύθερο. Εύχομαι ο Πιτσιφρίγκος και η Πιτσιφιούγκα να μείνουν από κουραμπιέδες και να σας ραίνουν με κουραμπιεδόσκονη .
Έτσι ο Αι Βασίλης απελευθερώθηκε χάρις στην κινητοποίηση των παιδιών, το γέλιο τους άνθησε στα χείλι τους και η αγκαλά γέμισε από ένα υπέροχο δώρο.
Μετά από το πέρας της παράστασης ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου της Κυψέλης Κος Βασίλης Γκίνης ευχαρίστησε την Κα Λιλίκα Λυκούρη για την ιδέα και επίκαιρο έργο που διάλεξε .Απευθυνόμενος στους γονείς των παιδιών, τους ζήτησε να είναι κοντά στα παιδιά τους «γιατί το σχολείο και η οικογένεια είναι να δίνουν αγάπη στα παιδιά, μόνο με την αγάπη και τα παιδιά μπορούν να γίνουν θαύματα» είπε χαρακτηριστικά.
ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
1. Άγιος Βασίλης: Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος
2. Τροχονόμος: Βασίλης Γκαρής
3. Δικαστίνα: Ελένη Χαλδαίου
4. Κυρίες οικολόγοι: Άρτεμης Προκοπίου
5. « « : Κωνσταντίνα Γκίκα
6. Διευθύντρια των φυλακών « Άγγελος Κάγκελος» : Βίκυ Κουνάδη
7. Παιδιά ελευθερωτές: Αλέξανδρος Μπέσης
8. « « : Χρίστος Λαβούτας
9. « « : Μαρία Αποστολοπούλου
10. « « : Παναγιώτης Μπήστας
11. Τάρανδοι : Χρίστος Ροδίτης
12. « : Νεκτάριος
13. Έμπορος : Γιάννης Ζαραβέλας
14. « : Βασίλης Παλαμιδόπουλος
15. Ιδιοκτήτες: Νεκταρία Σώρου
16. « : Ρικάντο
17. Βοηθός «σκηνοθέτη»Θωμάς Γκιτάκος
Τέτοιες εκδηλώσεις αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο στους συντελεστές, όταν μάλιστα οι πρωταγωνιστές είναι παιδιά του Δημοτικού σχολείου.
Ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ, από τους γονείς και τους παππούδες των παιδιών, στην δασκάλα τους, για τις προσπάθειες της.