"Επιφυλακή". H εικαστική δράση του Κώστα Βαρώτσου, της Βένιας Δημητρακοπούλου και της Δανάης Στράτου στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο της Αίγινας.

 "Αισθάνομαι πολύ συγκινημένη, που με έναν τρόπο ξαναζωντανεύει αυτό το σημείο, με όλο το φορτίο της μνήμης, της ιστορίας που έχει και εύχομαι να γίνει κάτι. Αυτό που ήταν για εμάς πολύ ωραίο, ήταν η συνεργασία. Νομίζω ότι είναι ο καιρός της συνεργασίας γενικά, και όποιος δεν το έχει καταλάβει αυτό πρέπει να το καταλάβει σύντομα. Ήταν πολύ ωραίο που δουλέψαμε και οι τρεις μαζί", είπε ανάμεσα σε άλλα η εικαστικός Βένια Δημητρακοπούλου, μου μαζί με τον Κώστα Βαρώτσο και τη Δανάη Στράτου δούλεψαν προκειμένου να στηθεί η "Επιφυλακή", μία δράση στον εξωτερικό μέρος του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, των πρώην Φυλακών της Αίγινας. Πρόκειται για ένα τύπωμα σε μουσαμά, της πρόσοψης του κτιρίου, που παραμένει κλειστό και άδειο, και έχει τοποθετηθεί στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Αντίθετα με το κτίριο το οποίο παραμένει σκοτεινό και χωρίς ζωή, το έργο των τριών εικαστικών παρουσιάζει ένα κτίριο φωτισμένο, με ανθρώπους, που δημιουργούν την αίσθηση της ζωντάνιας, να βρίσκονται μπροστά από τα παράθυρα και την μεγάλη κεντρική είσοδο του να οδηγεί σε έναν πράσινο κήπο.

Τυχαία ή όχι, στην είσοδο του πραγματικού κτιρίου, όπου είχε τοποθετηθεί ένα μικρόφωνο και ειπώθηκαν κάποιες σκέψεις για το έργο και τη σημερινή κατάσταση του Ορφανοτροφείου, η ταμπέλα "Απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία", παραμένει, πίσω από μια σκουριασμένη σιδεριά, που τοποθετημένη όπως - όπως μοιάζει να ορίζει την άθλια σημερινή κατάσταση του πρώτου δημόσιου κτιρίου της Ελλάδας. Η δράση των τριών εικαστικών έγινε σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει μέσα στο κτίριο.

"Το όραμα της Αίγινας ήταν αυτό το κτίριο να ξανανοίξει στον πολιτισμό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατόν για τριάντα χρόνια. Τώρα, δεν θα αναλύσουμε τους λόγους. Θα πούμε όμως ότι εμείς θέλουμε να το δούμε να ξαναλειτουργεί σαν ένα κέντρο πολιτισμού, ένα κέντρο πολιτισμού που θα μπορέσει να δώσει και στην Αίγινα και στην Ελλάδα μία καινούργια προοπτική. Στους τρεις αυτούς καλλιτέχνες, ζήτησα να συμμετέχουν και δέχθηκαν αφιλοκερδώς να συμμετέχουν στο φεστιβάλ, να δείξουν δουλειά τους." είπε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κύριος Γιώργος Καλόφωνος, που κατά την διάρκεια της παρουσίασης εξήγησε πως η δράση αποσκοπεί στο να δείξει το παρελθόν, όπως δηλαδή είναι σήμερα το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, και το όραμα του μέλλοντος, σε αυτό δηλαδή που παραπέμπει το έργο.

Ο Κώστας Βαρώτσος και η Δανάη Στράτου δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθούν στην παρουσίαση, καθώς και οι δύο είχαν προγραμματισμένα ταξίδια στο εξωτερικό. Να υπενθυμίσουμε ότι η Δανάη Στράτου έχει παρουσιάσει δουλειά της και παλαιότερα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιστικιού, ενώ ο Κώστας Βαρώτσος εκτός από το γλυπτό "Πύλη της Αίγινας" που κοσμεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού, έχει λάβει μέρος ενεργά σε εικαστικές δράσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν στον νησί.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης: "Ειλικρινά αισθάνομαι πολύ κενός, όταν πίσω μου αυτό το ιστορικό κτίριο χρειάστηκε μόνο επτά μήνες για να κατασκευαστεί και σήμερα έχουν περάσει τριάντα χρόνια και είναι σε αυτό το σημείο που είναι. Έχουν κατασπαταληθεί μεγάλα κονδύλια", είπε ο κύριος Μούρτζης στη σύντομη ομιλία του.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png