Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Στέλλας Κάππου στο Λαογραφικό Μουσείο.

Το σερί των εξαιρετικών εκδηλώσεων συνεχίζεται στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, αυτή τη φορά με την έκθεση των πολεμικών πλοίων της Στέλλας Κάππου. "Νομίζω ότι έχει τόσο καθαρή ζωγραφική, τόσο έντιμη γραφή”, λέει, εμφανώς εντυπωσιασμένη από το τελικό αποτέλεσμα, η επιμελήτρια της έκθεσης, κυρία Βάσω Καλουδιώτη. Ήταν μια ιδέα του προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας κυρίου Κώστα Γαλάνη, που ήρθε ως ανάγκη, ώστε να πραγματοποιούνται σημαντικές εκθέσεις και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. "Είπαμε να παρουσιάσουμε αυτή την καταπληκτική, κατά τη γνώμη μου έκθεση, της Στέλλας Κάππου. Τα έργα αυτά είναι όλα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού”, λέει ο κύριος Κώστας Γαλάνης, που εξηγεί ότι για να τα ολοκληρώσει η Στέλλα Κάππου δούλευε πολλές ώρες κάθε μέρα επί τρεις μήνες. "Θυμάμαι ότι για πρώτη φορά είχαμε παρουσιάσει έργα της Στέλλας Κάππου στο Ναυτικό Μουσείο στη Ζέα, όταν είχαμε πάει με το Λαογραφικό Μουσείο πριν από είκοσι χρόνια περίπου και γύρω - γύρω στους κήπους είχαμε έργα της. Μετά από χρόνια, πολλά έργα της Κάππου παρουσιάστηκαν στο θωρηκτό "Αβέρωφ", όταν το Πολεμικό Ναυτικό έκανε τα επίσημα εγκαίνια και παρουσίασε έργα Ελλήνων ζωγράφων. Μάλιστα η Στέλλα Κάππου είχε δωρήσει τον πίνακα του θωρηκτού "Αβέρωφ", ο οποίος υπάρχει ακόμη στο σαλόνι του πλοίου", λέει ο κύριος Κώστας Γαλάνης στην κάμερα του Aegina Portal.

Στο Aegina Portal μίλησε επίσης η κόρης της, η Ελένη Παρασκευά, που παρουσίασε την αγάπη της μητέρας της για την Αίγινα, αλλά και για τη ζωγραφική, καθώς και τα θετικά σχόλια που είχε δεχθεί από τους Νικολάου και Μόραλη για τη ζωγραφική της. Ο κύριος Γιώργος Καλόφωνος εξηγεί ότι το έναυσμα για αυτή την έκθεση έδωσε η έκθεση ζωγραφικής που είχε γίνει κατά τη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ φιστικιού στον Πύργο Μαρκέλλου, έκθεση στην οποία παρουσιάστηκαν έργα της Στέλλας Κάππου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου, και οι ώρες λειτουργίας είναι 10:00-13:00 και 17:30-21:00. Η επιλογή της περιόδου που γίνεται η έκθεση δεν είναι τυχαία, καθώς έχει ως σκοπό να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για τους μαθητές του νησιού, ως μέρος των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Από τη Δευτέρα, άλλωστε, αναμένεται ότι τα σχολεία του νησιού θα επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο για να δουν από κοντά τους πίνακες της Στέλλας Κάππου.

Η Στέλλα Κάππου γεννήθηκε στην Αίγινα. Λάτρευε το μοναδικό Αιγινήτικο τοπίο, τα χρώματά του, τα δειλινά του και τη θάλασσα. Αποφοίτησε από το "Ελληνικό Σπίτι" με καθηγήτρια την Αγγελική Χατζημιχάλη και δάσκαλο τον ζωγράφο Αγήνορα Αστεριάδη, από τον οποίο πήρε τα πρώτα και μοναδικά μαθήματα. Ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, από πολύ νωρίς ανακάλυψε το ταλέντο της στη ζωγραφική, την οποία και λάτρευε και έγινε σε όλη της τη ζωή η "όαση" στην οποία δραπέτευε από τις, κατά καιρούς, σκληρές όψεις της ζωής της. Αυτοδίδακτη ζωγράφος, κέρδισε τους επαίνους του Νίκου Νικολάου και του Γιάννη Μόραλη, οι οποίοι την θεώρησαν έτοιμη ζωγράφο καθώς με την καθαρή ζωγραφικής αποτύπωνε όλα τα χρώματα της ημέρας. Άρχισε με ακουαρέλα και μετά δούλεψε σε λάδι τα θέματά της. Ζωγράφισε τοπία, λουλούδια, καρπούς, ακρογιαλιές, σπίτια, εκκλησίες, λιμανάκια και θάλασσες της Αίγινας. Πέθανε πλήρης ημερών τον Ιούλιο του 2007.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png