Εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια.


Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα τελέσθηκαν στο Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας οι επετειακές εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του πρώτου Κυβερνήτη της Νεώτερης Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Οι εκδηλώσεις που τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, των τοπικών αρχών, εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και πλήθος κόσμου, ξεκίνησαν με την δοξολογία ενώ ακολούθησε τρισάγιο στην μνήμη του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.


Στις 26 Ιανουαρίου του 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας, σε μία περίοδο που η αστάθεια και τα προβλήματα χαρακτήριζαν το ευρύτερο κλίμα ενός νέου κράτους, που προσπαθούσε να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του. Αν και η οι ιστορικές στιγμές της περιόδου είναι γνωστές, λιγότερα γνωστά ή αντικείμενο έρευνας είναι στα ιστορικά στοιχεία που διέπουν την Ευρωπαϊκή πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια. Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε ο ιστορικός και συγγραφέας κύριος Ανδρέας Κούκος.


Κάτι το οποίο δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την είσοδο του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ρωσική Διπλωματική Υπηρεσία. Η πορεία του στην Ευρωπαϊκή διπλωματία και πολιτική των ανέδειξε γρήγορα δημιουργώντας γύρω του πολιτικούς φίλους και αντιπάλους. Τα στοιχεία που παρέθεσε στην ομιλία του ο κύριος Ανδρέας Κούκος είναι συγκλονιστικά και αποδεικνύουν ότι το Ελληνικό Κράτος θα ήταν πολύ διαφορετικό σήμερα εάν δεν είχε προηγηθεί η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Παραθέτουμε την εικοσάλεπτη ομιλία του κυρίου Ανδρέα Κούκου στο video που ακολουθεί.


Λίγο αργότερα στον εξωνάρθηκα του Ιερού Ναού, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της λιθανάγλυφης πλάκας με τη μορφή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος πριν από 181 χρόνια ορκίστηκε σε αυτόν τον Ναό. Το έργο φιλοτέχνησε και προσέφερε χωρίς αμοιβή ο συμπολίτης μας κύριος Σπύρος Γαλάρης από το Μεσαγρό. Για το συγκεκριμένο έργο ο πρωτοπρεσβύτερος του Ναού, πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης είπε στη σύντομη ομιλία του λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια: "Αποτελεί κατάθεση ψυχής ενός σεμνού Αιγινήτη, που δεν θα αφήσεις τις επόμενες γενεές να λησμονήσουν τον πέρασμα του ενδόξου ανδρός, που σηματοδότησε την Ιστορία του τόπου μας και την πορεία του Έθνους μας. Το ποίημα το οποίο σε λίγο θα απαγγελθεί αποτελεί δημιουργία και ξεχείλισμα των αισθημάτων του ίδιου καλλιτέχνη." Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο δήμαρχος Αίγινας

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Αίγινας κύριο Παναγιώτη Κουκούλη στην προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια στην πλατεία Παναγίτσας.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png