Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, τις πρώην Φυλακές της Αίγινας, από το Σύλλογο Γυναικών Αίγινας.

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα το το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, τις πρώην Φυλακές Αίγινας, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας, στο πλαίσιο των θεματικών αφιερωμάτων με προσκεκλημένους νέους επιστήμονες του νησιού. Προσκεκλημένη επιστήμονας της εκδήλωσης ήταν η κυρία Παναγιώτα Γεννίτσαρη, η οποία έκανε μία ιστορική αναδρομή για το κτίριο των φυλακών. Η οπτικοακουστική παρουσίαση αποτέλεσε το έναυσμα για το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που επίσης παρουσίασε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Την παράθεση προσωπικών βιωμάτων από το κτίριο των φυλακών της Αίγινας, ένα κτίριο που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκδήλωσης: "Οι εργασίες αποκατάστασης και επανάχρησης του ως Διαχρονικό Μουσείο έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια και το κτήριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου παραμένει κλειστό και σε αναμονή, απομονωμένο κύτταρο στο ζωντανό ιστό της πόλης". Την εκδήλωση συντόνισαν οι κυρίες Ελίκα Βλαχάκη και Παναγιώτα Γενίτσαρη.

Οι παρεμβάσεις του κοινού, είχαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από την καθημερινότητα των περιοίκων κατά την περίοδο της λειτουργίας του κτιρίου ως φυλακές, αλλά και ιστορικά θέματα και ζητήματα. Σημαντική η παρέμβαση της κυρίας Άννας Γιαννούλη, πρώην προϊσταμένης του Ιστορικού Αρχείου της Αίγινας, που παρουσίασε αξιόλογα στοιχεία, όπως και του κυρίου Γιώργου Καρύδη που παρουσίασε την έρευνα που έχει κάνει για το χώρο, με φωτογραφικό υλικό, πριν αυτός φτάσει στη σημερινή του μορφή. Το κοινό έμεινε έκπληκτο να ακούει για τον τρόπο αφαιρέθηκαν σημαντικά στοιχεία του κτιρίου, ενώ ακόμη και μια καμπάνα είχε δοθεί ως δώρο. Σημαντικές βέβαια ήταν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων κατοίκων του νησιού και όπως φαίνεται το περιεχόμενο της εκδήλωσης δεν αποκλείεται να αποτελέσει το θέμα μίας ημερίδας στο μέλλον.

Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση του κτιρίου, όπως διαπιστώθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη στο χώρο του Δημάρχου Αίγινας κυρίου Δημήτρη Μούρτζη και του αντιπεριφεριάρχη κυρίου Παναγιώτη Χατζηπέρου είναι πολύ κακή, το κτίριο δεν είναι προσβάσιμο για το κοινό, ενώ είναι χαρακτηριστική η δήλωση που είχε κάνει τότε στο Aegina Portal ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης πριν την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αίγινα κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου: "Είναι μια ευκαιρία και με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας να τονίσουμε αυτό το ενδιαφέρον και να διατρανώσουμε αυτό το ενδιαφέρον", είπε ο κύριος Μούρτζης, που συμπλήρωσε ότι σε ένα κτίριο το οποίο είναι "ερμητικά κλειστό" έχουν διατεθεί περίπου 11.800.000 ευρώ για την αποκατάστασή του, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορέσει να το επισκεφθεί παρά μόνο εξωτερικά. Τονίζει ότι εάν η αποκατάστασή του είχε γίνει τμηματικά, το κτίριο σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί. "Ξεκινάμε λοιπόν με μία πολύ σωστή κίνηση που κάνει η περιφέρεια, με τη διάθεση των 2.300.000 ευρώ να γίνει ένα τμήμα". 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png