Συγκινητική εκδήλωση στη μνήμη του Κυριάκου Συκιώτη.


Στην κατάμεστη αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου της Αίγινας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η προγραμματισμένη εκδήλωση που περιελάμβανε ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού, στη μνήμη του Αιγινήτη μουσικού Κυριάκου Συκιώτη. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Σύλλογο Γυναικών Αίγινας και η παρουσία του κοινού που ξεπέρασε τα 120 άτομα, αποτέλεσε έναν φόρο τιμής στο αείμνηστο Κυριάκο Συκιώτη. Μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του μουσικού ρεσιτάλ, πολλοί ήταν εκείνοι που προσπαθούσαν να μπουν στην αίθουσα, αλλά δεν τα κατάφερναν και αποχωρούσαν καθώς ήταν ασφυκτικά γεμάτη, με πολλούς από το κοινό να επιλέγουν να παρακολουθήσουν όρθιοι το ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας κυρία Φλώρα Αλυφαντή, η οποία μίλησε για τη ζωή, το έργο και την προσφορά του Αιγινήτη πιανίστα, με τη διεθνή καριέρα. Η κυρία Φλώρα Αλυφαντή έκανε αναφορά και στην τελευταία δημόσια μουσική εμφάνιση του Κυριάκου Συκιώτη που είχε το Aegina Portal και αφορούσε τη συμμετοχή του σε ένα "Αφιέρωμα στη Μητέρα". Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν πολλές στιγμές  που ήταν συγκινητικές και φορτισμένες από μνήμες και συναισθήματα.

Εξαιρετικές ήταν και οι εντυπώσεις που άφησαν οι: πατέρας Ελευθέριος Κουμασίδης, Ηλίας και Αλεξάνδρα Καπάνταη, Martina Κεχαγιά, Ειρήνη Κουνάδη, Μαρία Γαλάρη. Στο πιάνο και την κιθάρα συνόδεψαν οι Νάσος Γκρόζας, Αλέξανδρος Φαρής.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση μίλησε ο κύριος Σταύρος Χαρτίδης, ενώ η σύζυγος του αείμνηστου Κυριάκου Συκιώτη κυρία Βάνα Χαλκίδη έλαβε αναμνηστικό από την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας κυρία Φλώρα Αλυφαντή.

Επισυνάπτουμε το βιογραφικό του Κούλη Συκιώτη, όπως αυτό καταχωρήθηκε στο πρόγραμμα της χθεσινής εκδήλωσης:

"Ο Κούλης Συκιώτης γεννήθηκε στην Καλαμάτα πριν από 70 χρόνια. Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στη μουσική, με αποτέλεσμα να αποφοιτήσει από το Εθνικό Ωδείο με το Πρώτο Αριστείο. Έκτοτε συνέχισε τις σπουδές του ως μουσικός υποβολέας, accompaniateur και σολίστ. Το θεικό του παίξιμο και η τεχνική του τον ανέδειξαν σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες πιανίστες σε παγκόσμια κλίμακα, με επαίνους και βραβεία. Εργάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών σε Ελλάδα και εξωτερικό για 35 χρόνια. Συνεργάστηκε με τους κορυφαίους ανά τον κόσμο μαέστρους, χορωδίες, σολίστες όπερας, μπαλέτα κτλ. Υπήρξε παραγωγός του 3ου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθηγητής και accompaniaterur στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Γλυφάδας, στα μεγαλύτερα ωδεία της χώρας και μέλος τη επιτροπής του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ.

Άνθρωπος ταπεινός, σεμνός, εργατικός, πολυπράγμων, καλοσυνάτος, ευγενικός, χαρισματικός, μεθοδικός, συνεργάσιμος και πολυτάλαντος. Μεταλαμπάδευε τις μουσικές του γνώσεις με μεγάλη αγάπη, αφοσίωση, μεθοδικότητα, υπομονή, χιούμορ αλλά και πολύ έξυπνα τεχνάσματα. Δεν είναι τυχαίο που από όπου πέρασε και με όποιον συνεργάστηκε άφησε πίσω του τις καλύτερες των εντυπώσεων ως ανεπανάληπτος μουσικός και υπέροχος άνθρωπος.

Από αγάπη για την Αίγινα και με όραμα να ανεβάσει το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού, μαζί με τη σύζυγο και συνεργάτη του στη Λυρική Σκηνή και στα ωδεία κ. Βάνα Χαλκίδη, ίδρυσαν την αναγνωρισμένη από το κράτος και πρώτη στην Αίγινα στα τμήματα πιάνου και κλασσικού τραγουδιού Μουσική Σχολή "Αφαία" και τη Δημοτική Χορωδία της Αίγινας πριν από 20 χρόνια. Δίδαξαν στους χορωδούς τραγούδια έντεχνα, λαϊκά, νησιώτικα, καντάδες, παραδοσιακά, Δημοτικά, αποκριάτικα, επετειακά, Χριστουγεννιάτικα, θέματα από όπερες, lieder, καντσονέτες. Συνεργάστηκαν και με άλλες χορωδίες εντός και εκτός Αίγινας, συμμετείχαν στο πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αίγινα και παρουσίασαν εναρμονισμένη τη Θεία Λειτουργία. Αξέχαστη έχει μείνει η οπερέτα "Βαπτιστικός". Οργάνωσαν συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς υπέρ του νοσοκομείου Άγιος Διονύσιος, του ΕΚΠΑΖ και του Εκκλησιαστικού Λεουσείου Ιδρύματος.

Η τελευταία φορά που ο αείμνηστος Κούλης Συκιώτης έπαιξε πιάνο στην Αίγινα ήταν για το Σύλλογο Γυναικών τον Μάιο του 2008 στο Λαογραφικό Μουσείο. Τον ευχαριστούμε πολύ που μας έκανε την τιμή να είναι δάσκαλός μας και να έχουμε την ευκαιρία στο νησί μας, να ακούσουμε πιάνο από έναν κορυφαίο δημιουργό. Πέθανε τον Οκτώβρη του 2008. Θα τον θυμόμαστε πάντα..."


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png