Ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας υποδέχεται την "Ανάδυση".


Μια εκδήλωση με πραγματικά ουσιαστικό περιεχόμενο πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο εντευκτήριο του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας, με τη δημιουργία ενός σημείου επαφής με μία από τις σπουδαιότερες κοινότητες του νησιού: τη Στέγη αυτόνομης διαβίωσης και αποκατάστασης Αυτιστικών Παιδιών "Ανάδυση". Ένα σημείο επαφής που στηρίχθηκε στο χαμόγελο, την ομιλία, το άγγιγμα, το τραγούδι, το χορό και τα κεράσματα, που υπήρχαν πλούσια στο μπουφέ που είχαν δημιουργήσει οι κυρίες του Συλλόγου.

Για όλους όμως όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση, που είχε την ουσία της κοινωνικής επαφής, ήταν η ευκαιρία να νοιώσουν την βαθιά αγάπη, τη στοργή και τη φροντίδα που τα στελέχη της "Ανάδυσης" περιβάλουν τα μέλη της Στέγης. "Δεν πάω στη δουλειά μου, πάω στην οικογένεια μου" μας είπε η κυρία Ανθίππη Γελαδάκη, ειδική γυμνάστρια, όταν της ζητήσαμε να μας μιλήσει για την σχέση της με τα παιδιά και την "Ανάδυση". Η "Ανάδυση" ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996 και σήμερα φιλοξενεί δεκαέξι άτομα ηλικίας από 12 έως 42 ετών. Στην Ανάδυση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δεκατρία άτομα, εκ των οποίων δύο είναι ψυχολόγοι, μία κοινωνική λειτουργός, υπάρχει εποπτεία ψυχιάτρου, ειδική γυμνάστρια και βοηθητικό προσωπικό. "Κάνουμε ότι κάνει μία οικογένεια όλη την ημέρα", μας είπε η κυρία Γελαδάκη όταν την ρωτήσαμε πως είναι μία μέρα στην Ανάδυση. "Τα παιδιά μου με περιμένουν να τα ξυπνήσω, να τα ντύσω, να τα ταΐσω, να βγούμε βόλτα". Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος της Ανάδυσης η κυρία Γελαδάκη μας είπε: "Τα παιδιά είναι σε μία ηλικία που δεν θα μάθουν αλφάβητο, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην κοινωνικοποίηση τους. Στο να μάθουν να λειτουργούν ως αυτόνομοι άνθρωποι για την αυτοεξυπηρέτηση τους".


Η ημέρα στην "Ανάδυση" περιλαμβάνει γυμναστική, ασκήσεις για αποκατάσταση, πολλές δραστηριότητες και ζωγραφική. Τα παιδιά θα βγουν έξω, θα περπατήσουν στο κέντρο της πόλης με τους συνοδούς τους, το καλοκαίρι θα πάνε για μπάνιο (απαραίτητα!) θα κάνουν μονοήμερες εκδρομές, ενώ έχουν δύο εξόδους της εβδομάδα, η μία είναι σε ταβέρνα και η άλλη σε καφετέρια. Η επαφή με τον κόσμο, είναι το πολύτιμο στοιχείο της κοινωνικοποίησης τους.

Σε ερώτηση για το πως βλέπουν οι κάτοικοι της Αίγινας το έργο της "Ανάδυσης" η κυρία Γελαδάκη μας είπε: "Ο κόσμος της Αίγινας είναι πάρα πολύ φιλικός μαζί μας. Από την Αίγινα δεν αντιμετωπίζουμε ρατσισμό. Επειδή έχω εμπειρία και από άλλα ιδρύματα στη Θεσσαλονίκη που σπούδασα, εκεί είχα δει φαινόμενα ρατσισμού. Στην Αίγινα όχι, μας γνωρίζουν, δεν έχουμε προβλήματα. Θα σου αναφέρω ένα περιστατικό. Είχαμε κατέβει με τα παιδιά να δούμε την παρέλαση. Ένα από αυτά λιποθύμησε από το θόρυβο που έκαναν τα τύμπανα. Ένας κύριος μας μετέφερε αμέσως με το αυτοκίνητο του στο Κέντρο Υγείας". Η συζήτηση με τις κυρίες Ανθίππη Γελαδάκη και Μαρίνα Λαδά, έκλεισε με τις θερμές ευχαριστίες τους προς τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας για αυτή την εκδήλωση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Φλόρα Αλυφαντή, όπως και όλες οι κυρίες που συμμετείχαν σήμερα, ήταν φανερά χαρούμενες, καθώς μπόρεσαν έστω και για λίγες ώρες να φιλοξενήσουν τα παιδιά της "Ανάδυσης" και να νιώσουν αυτή την ατμόσφαιρα αληθινής αγάπης και φροντίδας με την οποία τα περιβάλλουν οι άνθρωποι που αποτελούν την οικογένεια τους.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png