Βραδιά αφιερωμένη στην Λαϊκή μας παράδοση.


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χθεσινή εκδήλωση, που έγινε στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας και ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική και Λαϊκή μας Παράδοση. Διοργανωτής ήταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου και συμμετείχε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου. Την επιμέλεια και την διδασκαλία της παράστασης είχε η κυρία Πέπη Χατζηθεοδώρου. Οι νεαροί μαθητές ντυμένοι με προσεγμένες παραδοσιακές φορεσιές, έδειξαν όχι μόνο να απολαμβάνουν τους ρόλους τους, αλλά και να τα πηγαίνουν περίφημα τους παραδοσιακούς χορούς, που έτσι κι αλλιώς ήταν αρκετά απαιτητικοί. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που τα παιδιά χειροκροτήθηκαν με πάθος από το κοινό!


Η βραδιά ξεκίνησε με ένα μικρό θεατρικό που περιελάμβανε τον παραδοσιακό νησιώτικο γάμο. Αναφορικά με τον νησιώτικο γάμο διαβάζουμε από το πρόγραμμα της εκδήλωσης: "Ένας γάμος ξεκινούσε με τη συμμετοχή της προξενήτρας, που βοηθούσε τις οικογένειες των δύο νέων να έρθουν σε επαφή. Όταν έκλεινε η συμφωνία που πολλές φορές εξαρτιόταν από την προίκα της νύφης, κανονιζόταν η ημερομηνία του γάμου. Οι ετοιμασίες κρατούσαν μια ολόκληρη εβδομάδα με αυστηρά προκαθορισμένη εθιμοτυπία. Το κουβάλημα της προίκας, το στρώσιμο του κρεβατιού, το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης. Όταν όλα ήταν έτοιμα ακολουθούσε η πομπή στην εκκλησία πάντα με τη συνοδεία των μουσικών οργάνων. Μετά το μυστήριο όχι μόνο οι νιόπαντροι, οι συμπέθεροι, οι κουμπάροι, αλλά και όλοι οι καλεσμένοι έστηναν γλέντι με φαγητό, καλό κρασί και πολύ χορό μέχρι το πρωί".



Μετά το πέρας του νησιώτικου γάμου ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Το Δήμο της Αίγινας εκπροσώπησε ο κύριος Νίκος Πούντος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png