Το Ελλάνιον Όρος, η ευρύτερη περιοχή και ο αρχαίος Ελαιώνας.


Μια εκδήλωση που λειτούργησε αναζωογονητικά για τη λαογραφία, την ιστορία, αλλά και την περιβαλλοντολογική συνείδηση, των κατοίκων και των παραθεριστών του νησιού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Παχειά Ράχη, στο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου της. Ο φορέας της διοργάνωσης της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος της Παχειάς Ράχης ‘’Το Ελλάνιον Ορος’’, ενώ η θεματολογία της κινήθηκε στο Ελλάνιον Όρος, τους οικισμούς του και τον Ελαιώνα. Αν η επιτυχία μιας εκδήλωσης κρίνεται από την προσέλευση του κόσμου, τότε η χθεσινή εκδήλωση στην Παχειά Ράχη ήταν επιτυχημένη καθώς η αυλή του του Πολιτιστικού Κέντρου αποδείχθηκε μάλλον μικρή για να φιλοξενήσει όσους προσέτρεξαν με ενδιαφέρον σε αυτή. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η πραγματική επιτυχία της βραδιάς προήλθε από τα θέματα που ανέπτυξαν οι προσκεκλημένοι του Συλλόγου κύριος Κίμων Χατζημπίρος, καθηγητής του Μετσοβείου Πολυτεχνείου Αθηνών και η κυρία Νάγια Σγουρίτσα, καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που σε πολλά σημεία παρουσίασαν καθηλωτικό ενδιαφέρον.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με το σύντομο χαιρετισμό της προέδρου του Συλλόγου κυρίας Βίλμας Σινάνογλου. Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησε ο εφημέριος του ναού του Αγίου Διονυσίου. Ακολούθησε η εισήγηση του κυρίου Χατζημπίρου μίλησε για το Ελάνιο Όρος και τους λόγους που έχει χαρακτηριστεί ως "περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους". "Είναι καταρχήν ένα αρκετά ψηλό βουνό, το ψηλότερο του Σαρωνικού. Έχει ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα υπάρχει ένας πολύ παλαιός ελαιώνας στην περιοχή με αιωνόβιες ελιές, διάσπαρτες ή συγκεντρωμένες, που έχουν χρονολογηθεί με εξωτερικό φλοιό τουλάχιστον τετρακοσίων ετών. Επίσης στην περιοχή υπάρχει ένας πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός, η Παχειά Ράχη. Όλα αυτά τα στοιχεία που είναι φυσικά, ανθρωπογενή, αρχαιολογικά κτλ, όταν συνδυαστούν μαζί μας δίνουν αυτή την έννοια του τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους" είπε ανάμεσα σε άλλα ο κύριος Χατζημπίρος.

Η αρχαιολόγος κυρία Σγουρίτσα, παρουσίασε τα σημαντικά αποτελέσματα της ανασκαφής που πραγματοποίησε στην τοποθεσία "Λαζάριδες". Τα δεδομένα αποκαλύπτουν τη σχέση του οικισμού με άλλα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Αίγινας όπως αυτά της Κολώνας και του ναού της Αφαίας. Η περιοχή, αν και απομακρυσμένη από τη θάλασσα, διέθετε τέτοια περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που επέτρεψαν την ανάπτυξη οικισμού. Εντυπωσιακή ήταν η αναφορά της καθηγήτριας στα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές, την τεχνοτροπία, αλλά και όλες εκείνες τις ιδιαιτερότητες που μας μεταφέρουν τη γνώση για τον τρόπο ζωής στον οικισμό.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας ο Ελαιώνας της Αίγινας, παραγωγή του Δήμου Αίγινας. Στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί σε έκθεση φωτογραφίας στο εσωτερικό του Πολιτιστικού Κέντρου. Η βραδιά έκλεισε με κεράσματα για τα οποία είχαν φροντίσει τα μέλη του Συλλόγου. Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης και ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Θεοδόσης Σακκιώτης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png