Εκδήλωση εκπροσώπησης της Αίγινας στην Ουκρανική πρεσβεία.

Πολιτιστική και Καλλιτεχνική αδελφοποίηση Αίγινας - Ουκρανίας.


Γράφει ο Ανέστης Κορνέζος. Φωτογραφίες Ανέστης Κορνέζος Ειρήνη Κουνάδη.
Το σώμα που παίζει είναι ένα μέσο να κατανοήσουμε, να ξορκίσουμε ή και να σταματήσουμε προσωρινά το χρόνο, λένε οι λαογράφοι. Κι ο χρόνος, πράγματι σταμάτησε για ένα τρίωρο στη Φιλοθέη, στην Ουκρανική Πρεσβεία, την Παρασκευή 16 Οκτώβρη, τόσο όσο κράτησε και η εκδήλωση προβολής / αφιέρωμα για το νησί των Μυρμιδόνων. Η τελετή εκπροσώπησης και παρουσίασης της Αίγινας σε καλλιτεχνικό και πολιτιστικό επίπεδο ήταν το σημαντικότερο κεφάλαιο του τελευταίου τόμου της ιστορίας που γράφεται μεταξύ της Ουκρανίας και του νησιού μας.

Σε ένα αριστοκρατικά αφαιρετικό κτίριο δύο ορόφων η Πρεσβεία της Ουκρανίας, με την αναγεννησιακή της κομψότητα, απέκτησε αιγινήτικο χρώμα, γεύση και ήχο. Το Live your Myth in Greece μετουσιώθηκε στο «Ελάτε στην Αίγινα – Τόσο κοντά, τόσα πολλά» όπως ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης και οι τοπικοί εκπρόσωποι όλων των τεχνών και παραδόσεων φρόντισαν να τιμήσουν και να κοινωνήσουν στους φιλόξενους Ουκρανούς πρέσβεις (χωρίς να τους κακομάθουν με σοκολατάκια) ένα αντιπροσωπευτικότατο δείγμα του τοπικού δυναμικού.


Παρουσία της βουλευτού κ.Δάφνης Μπόκοτα, ο Ουκρανός πρέσβης κ.Βαλέριος Τσίμπουχ, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για την Αίγινα και τους αδελφούς δεσμούς που τη συνδέουν με τη χώρα του, έδωσε τη σκυτάλη στον δήμαρχο κ. Κουκούλη που με τη σειρά του ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις και τα εγκάρδια σχόλια του προηγούμενου ομιλητή. Στη συνέχεια, αποδόθηκαν τα εύσημα στον κύριο επιμελητή της όλης διοργάνωσης και οργανωτή της τελετής κ.Γεράσιμο Μπουγά,  πρόεδρο του ουκρανικού επιμελητηρίου και κάτοικο Αίγινας, ο οποίος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα της εκδήλωσης, ακολουθούμενος από τους εκπροσώπους κάθε τέχνης:


  • Μουσική  - τραγούδι: Ειρήνη Κουνάδη (τραγούδι), Αρετή Πηγιαδίτη (μαντολίνο), Σίμος Κεχαγιάς (κιθάρα). Με ελάχιστες παρεκκλίσεις, το πρόγραμμα βασισμένο σε τραγούδια Χατζιδάκι-Θεοδωράκη που παρουσιάστηκε πριν από μερικές μέρες στο Λαογραφικό Μουσείο από το μουσικό τριο, επαναλήφθηκε και εδώ, με ακόμα περισσότερη συνοχή και μελωδικότητα.
  • Η φωνή της κ.Ειρήνης Κουνάδη, με σπουδές στο κλασικό τραδούδι, η κιθάρα του κ.Σίμου Κεχαγιά και το μαντολίνο της κ.Αρετής Πηγιαδίτη μάγεψαν ακόμη μια φορά.
  • Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας, με παρούσα την πρόεδρό του κ.Φλώρα Αλυφαντή, ταξίδεψαν τους παρευρισκομένους σε νησιώτικους παραδοσιακούς ρυθμούς.
  • Οι ζωγράφοι κ.κ.Ξένη Πετρίτου, Νεκτάριος Κοντοβράκης, Φραγκίσκος Κάππος, Κώστας Γαλάρης και Andrea Zaforlin μύησαν το κοινό σε μια Αίγινα αποτυπωμένη σε καμβά. Παρουσιάστηκαν επίσης έργα του αλησμόνητου Δημήτρη Χατζίνα
  • Η κ.Ειρήνη Κουνάδη στον διπλό ρόλο του εκθέτη φωτογραφίας παρουσίασαν με τον κ.Βασίλη Οικονόμου, την εξέλιξη του νησιού με τον φακό και το αρχειακό υλικό τους αντίστοιχα.
  • Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του κ.Ανέστη Κορνέζου «Ευγονική Διέγερση» με θέμα παγανιστικά δρώμενα που παραμένουν συνδεδεμένα με την αιγινήτικη  γη. Αργότερα ο ίδιος παρουσίασε τον θεατρικό μονόλογο του Ουκρανού συγγραφέα Sholom Aleichem, «Τα Ελαιόδεντρα Ξεριζώνονται».
  • Έκθεση εικαστικού κοσμήματος τιτλοφορούμενο «Στη γοητεία της καθαρότητας και της έμπνευσης» από τις κυρίες Διονυσία Λύκου & Γιούλη Μπαφαλούκου.


Η εκδήλωση θα προβληθεί από τα ουκρανικά μέσα και ήδη προετοιμάζεται να μεταφερθεί στις πρεσβείες της Ρουμανίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας και της Λετονίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες προβολής του λαϊκού πολιτισμού και μάλιστα με την επιτυχία με την οποία στέφτηκε το παρών εγχείρημα είναι πάντα καλόδεχτες, με την Αίγινα παρά τα εσωτερικά της προβλήματα και τα κατά καιρούς ταλανίσματα, να καταφέρνει να βγαίνει αλώβητη και να προβάλλεται στο εξωτερικό και τους φορείς του, λαμπρή και πεντάμορφη όπως της αξίζει να είναι. Τέτοιες πρωτοβουλίες τιμούν τους καλλιτέχνες που με κόπο και θυσίες ανέδειξαν το νησί που τους γέννησε ή και τους φιλοξενεί. Κι ας είναι γαρνιρισμένες με φιστίκι!

Η εκδήλωση ήταν υπό την Αιγίδα της Ουκρανικής Πρεσβείας και του Δήμου Αίγινας, με την χορηγία του Ελληνο-Ουρανικού Επιμελητηρίου, ενώ θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα του Δημήτρη Χατζίνα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι κυρίες και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png