Εκδήλωση μνήμης για το αντιτορπιλικό "Ύδρα" στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.


Φωτογραφίες Νεκτάριος Λαβούτας.
Μια εκδήλωση που στάθηκε η αφορμή να ξυπνήσουν οι μνήμες μίας πολύ δύσκολης περιόδου, ήταν η χθεσινή που πραγματοποιήθηκε από το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης και είχε ως θέμα τη βύθιση του του αντιτορπιλικού "ΥΔΡΑ". Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης κύριος Γιώργος Μπήτρος, ενώ ακολούθησε η εισήγηση από τον αντιπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος κύριο Δημοσθένη Παπαλεονάρδο. Στην ομιλία του ο κύριος Παπαλεονάρδος, παρουσίασε το δραματικό χρονικό την καταστροφής και της βύθισης του σκάφους από τα γερμανικά στούκας τον Απρίλιο του Απρίλιο του 1941. Οι κάτοικοι της Αίγινας έζησαν με τρόπο αυτή την ημέρα, καθώς τα γερμανικά μαχητικά εφορμούσαν από πολύ χαμηλό ύψος. Ωστόσο ιδιαίτερη αξία είχε η παρέμβαση ενός ηλικιωμένου κατοίκου της Κυψέλης, ο οποίος περιέγραψε όχι μόνο το τραγικό περιστατικό, αλλά και τα όσο ακολούθησαν με τα μέλη του πληρώματος που μπόρεσαν να περισυλλέξουν ιδιοκτήτες σκαφών από το νησί, πλέοντας με κίνδυνο της ζωής τους τα σκάφη τους μέχρι τη Λαγούσα. Το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής εκδήλωσης έχει καταγραφεί στο video που ακολουθεί.


Την εκδήλωση του Σαββάτου, ακολούθησε το ταξίδι προς τη Λαγούσα και την περιοχή του ναυαγίου, που έγινε το πρωί της Κυριακής. Εκεί τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα. Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετέφερε στον αέρα τις τραγικές στιγμές του τέλους ενός ηρωικού πλοίου και του πληρώματός του. Τα πλοία για τη σημερινή εκδήλωση στη περιοχή της Λαγούσας απέπλευσαν από την περιοχή του Λεοντίου και το Κεντρικό Λιμάνι της Αίγινας.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επιτυχημένη εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης, πλαισιώθηκε από μια μικρή έκθεση φωτογραφίες, με εικόνες του ναυαγίου από σύγχρονη ναυαγιοκατάδυση. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Νεκτάριος Λεούσης, η νομαρχιακή σύμβουλος κυρία Δήμητρα Στάθη, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Σάκης Σακιώτης, ο κύριος Νίκος Πούντος, ο κύριος Φίλιππος Χατζηπέρης, η κυρία Σοφία Γιαννούλη, ο Λιμενάρχης κύριος Αντώνης Σπυριδάκης, ο υπολιμενάρχης κύριος Κυριάκος Γκαρής, ο πρόεδρος του Σ.Κ.Α.Α.κύριος Ανδρέας Εμμανουήλ, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι του νησιού που θέλησαν να συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση μνήμης.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png