Τα εγκαίνια της έκθεσης "Ναυτικά Οχυρά Αίγινας 1936 – 1944", από τις ιδιωτικές συλλογές του Γιώργου Καρύδη και Παναγιώτη Μαρίνη.

20231028_210502-ekthesi-00.jpg
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: "Ναυτικά Οχυρά Αίγινας 1936 – 1944", στη οποία παρουσιάζονται αντικείμενα των ιδιωτικών συλλογών των κυρίων Γιώργου Καρύδη και Παναγιώτη Μαρίνη, στους οποίους άνηκε και η πρωτοβουλία της εκδήλωσης. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια, εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2022  σε εγκαταστάσεις των Ναυτικών Οχυρών της Πέρδικας, μία εκδήλωσης που είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.  

 
Με την ευκαιρία της έκθεσης στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε ο κ. Γιώργος Καρύδης, επιμελητής της έκθεσης:
 
20231028_210502-ekthesi-06.jpg
"Στην έκθεσή μας μπορεί κάποιος να δει αντικείμενα της κατοχής, από την δική μου συλλογή, όπως και τη συλλογή  του Παναγιώτη Μαρίνη, γιατί είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Αίγινας, που κάπου έχει χαθεί στην πορεία, οπότε ήταν μία ευκαιρία να το ξαναζωντανέψουμε και να δει ο κόσμος τα αντικείμενα αυτά που υπάρχουν.
 
Δεν έχουμε κάποιο  ιδιαίτερο σκοπό, δηλαδή ένας βασικός βέβαια ήταν να μπορούσε να δημιουργηθεί ένας χώρος και να τα φιλοξενήσει, να υπάρχει μία μόνιμη έκθεση κάπου, κάποια στιγμή ή ακόμα και σαν ιδιωτική συλλογή. Κάποια στιγμή έχουμε σκοπό να κάνουμε κάτι.

Προφανώς τα αντικείμενα που βρήκαμε, είναι γερμανικά αντικείμενα, αλλά και δεύτερης χρήσης από αυτό το Βασιλικό Ναυτικό, που είχαν οι ναύτες πριν από τους Γερμανούς.

20231028_210502-ekthesi-05.jpg
Ένα από τα αντικείμενα που όπως όλα είναι σπάνια - γιατί δεν βρίσκει κάποιος εύκολα, όπως είπαμε-  είναι δύο πήλινα κανάτια Αιγινήτικα, που έχουν επάνω, το ένα το γερμανικό πουλί με το σήμα, το σύμβολο το γερμανικό και ένα  υποβρύχιο και το άλλο πήλινο κανάτι έχει πάλι τον αετό, το σύμβολο το γερμανικό με τρία εντελβάις και είναι Αιγινήτικα κανάτια.

Το δεύτερο, που θα έλεγα είναι το εντυπωσιακό, είναι μία ταυτότητα ενός Γερμανού ναύτη της εποχής εκείνης, που προφανώς την έχασε και υπάρχει το νούμερο του, που αν κάποιος ερευνητής, θέλει να ψάξει περισσότερο, μπορεί να βρει και τους απογόνους του.

Είναι τόσα πολλά, το καθένα έχει τόσο ξεχωριστή ιστορία, που πραγματικά, δηλαδή, αξίζει τον κόπο για κάποιον να έρθει δει αυτή την έκθεση ή να ακούσει την ιστορία του κάθε αντικειμένου.

20231028_210502-ekthesi-07.jpg
Τις προθήκες τις έφτιαξε ο φίλος μας και συνάδελφος στην έκθεση ο Παναγιώτης Μαρίνης, ο οποίος είναι καλλιτέχνης στο είδος του, δηλαδή ομόρφυνε περισσότερο, τα περισσότερα αντικείμενα, όπως επίσης και ένα μεγάλο ευχαριστώ, εγώ προσωπικά, στη Μαίρη Σταυρίδου που πραγματικά πρόσφερε, γιατί όλο το διάστημα ήμουνα μόνος μου και ήταν δίπλα μου και με βοήθησε πάρα πάρα πολύ σε όλο αυτό το στήσιμο του χώρου.

Αυτό είναι ένα μέρος της συλλογής μας, δεν είναι όλη η συλλογή μας, γιατί για πέντε μέρες - όπως και πέρσι κάναμε στο νότιο οχυρό στην Πέρδικα την έκθεση - ήταν ένα μικρότερο μέρος της συλλογής μας, λόγω του χώρου. Φέτος που κάνουμε πάλι την ίδια έκθεση, είναι περισσότερα τα πράγματα, δεν μπορούσαμε να κάνουμε και υπερβολές λόγω του χώρου, είναι πολύ περισσότερα και υπάρχουν βέβαια και άλλα στη συλλογή μας, τα οποία, εντάξει, δεν μπορούσαμε να βάλουμε όλα.

20231028_210502-ekthesi-01.jpg
Με τον Κωνσταντίνο Κυρίμη γνωριζόμαστε τρία - τέσσερα χρόνια, έχουμε συνεργαστεί στην έρευνα των οχυρών κτλ. Εγώ έχω ασχοληθεί στην έρευνα των οχυρών από το ‘86 περίπου. Ξέρω όπως είπε και ο ίδιος στην ομιλία του, τα οχυρά όσο κανένας άλλος και ιδιαίτερα το βόρειο οχυρό. Και από αυτόν πήρα και αυτός πήρε από μένα, εννοώ πληροφορίες κτλ, με αποτέλεσμα να βγει κάτι καλό, γιατί είναι ένα είδος παζλ όλο αυτό".
 
Το βράδυ του Σαββάτου, επίσης, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα ομιλία του ερευνητή - συγγραφέα Κωνσταντίνου Κυρίμη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5.11.2023, το ωράριο λειτουργίας είναι: 10:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00.  

20231028_210502-ekthesi-02.jpg
Η έκθεση είναι μέρος του προγράμματος του Δήμου Αίγινας, για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και διοργανώθηκε από την ΚΕΔΑ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png