"Οι Έλληνες της Αυστρίας και Ουγγαρίας". Από το Ίδρυμα Ανδρέα Καψάλη.


Μία ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση κατέγραψε στο ενεργητικό του, το Ίδρυμα Ανδρέα Δ. Καψάλη, με την πραγματοποίηση της καθιερωμένης πλέον βραδιάς, που γίνεται κάθε πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου στην οικία της οικογένειας Δημήτρη και Φλώρας Καψάλη. Η βραδιά φέτος ήταν αφιερωμένη στους Έλληνες της Αυστρίας και Ουγγαρίας, στην ελληνική διασπορά στις χώρες των Αψβούργων. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια πανεπιστημίου κυρία Όλγα Κατσιαρδή - Hering. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.


Η βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της κυρίας Ξανθένιας Μαντά η οποία είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης και παρουσίασης του προγράμματος. Η κυρία Μαντά είπε ανάμεσα σε άλλα: "Σας καλωσορίζω στην οικία του Δημήτρη και της Φλώρας Καψάλη, δύο ανθρώπων που με περίσσια ζέση στην καρδιά κατάφεραν να μετατρέψουν μία ιδέα σε όραμα και να την μετουσιώσουν σε μία πραγματικότητα: στο Ίδρυμα Ανδρέα Δημητρίου Καψάλη. Αυτός ο πολιτιστικός φάροςς σας έδωσε το πρώτο του ραντεβού εδώ, στον ίδιο φιλόξενο χώρο το 2006. Από τότε μέχρι και σήμερα βραδιές σαν την αποψινή δίνουν στο νησί μας την Αίγινα, που αποτελεί και την έδρα του ιδρύματος, ένα χαρακτήρα πολυπολιτισμικό. Αντλούν πάντα τη θεματική τους από τη λογοτεχνία, την ποίηση, την ιατρική, μα κυρίως την ιστορία".


Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κυρίου Τάκη Καψάλη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. "Θέλω να ευχαριστήσω όσους συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την ομιλήτρια κυρία Όλγα Κατσιαρδή, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών που πολύ ευγενικά δέχθηκε να μιλήσει στο ίδρυμα και στο νησί μας. Επίσης ευχαριστούμε τον τέως υπουργό και νυν βουλευτή κύριο Βασίλειο Μιχαλολιάκο, τον τέως Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κύριο Σπύρο Σπυρίδωνα, των δήμαρχο μας κύριο Παναγιώτη Κουκούλη, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που παρίστανται. Τη νομαρχιακή σύμβουλο κυρία Τούλα Στάθη, τον πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου κύριο Κώστα Γαλάνη, την πρόεδρο του ΝΟΑ κυρία Βίκυ Κοτσάκη, τη διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίνης κυρία Γκαρή, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κύριο Νεκτάριο Λεούση, τους προέδρους των Συλλόγων εντός και εκτός Αιγίνης".


Στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία να δει ένα αφιέρωμα με τίτλο "Οι Έλληνες της Αυστρίας", ενώ στη συνέχεια να θαυμάσει σε ένα βιενέζικο βαλς των Κώστα Πανανακάκη, πρωταθλητή Ελλάτος στο latin and ballroοm dances και την κυρία Βάσω Ρίζου δασκάλα χωρού, μετά το τέλος του οποίου ο κύριος Γεώργιος Μαντάς παρουσίασε το βιογραφικό σημείωμα της εισηγήτριας κυρίας Όλγας Κατσιαρδή - Hering η οποία μίλησε για το ελληνικό στοιχείο της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, την κοινωνία ενός κόσμου που ζει στις καρδιές των ανθρώπων της διασποράς.


Μετά το τέλος της ομιλίας της κυρίας Όλγας Κατσιαρδή - Hering ακολούθησε ένα ευρωπαϊκό βαλς από τον κύριο Πανανακάκη και την κυρία Ρίζου και στη συνέχεια η προβολή του αφιερώματος "Ουγαρία". Με το χαιρετισμό από την κυρία Νάνσυ Φωτοπούλου Καψάλη ξεκίνησε η βράβευση των αριστούχων στην ιστορία μαθητών του Γενικού Λυκείου Αίγινας. "Οι αριστεύσαντες ήταν πολλοί. Σε αυτούς τους μαθητές αξίζει ένας μεγάλος έπαινος και στόχος μας είναι να τους ενθαρρύνουμε στην προσπάθεια τους. Την ώρα αυτή που η Ελλάδα βάλλεται από πολλές πλευρές, που αξίες καταρρέουν, που οι νέοι βιώνουν μια μεγάλη ανασφάλεια είναι σημαντικό να χτίζουμε τη γνώση και να διαφυλάσσουμε τις αξίες και της αρχές που μας έδωσαν οι πρόγονοι μας. Κι αυτή τη γνώση και τον πλούτο μας τον δίνει η ιστορία, μας κρατάει ενωμένους και δυνατούς για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που καθημερινά αυξάνονται, μας δίνει τη γνώση. Για λάθη του παρελθόντος μας δίνει λύσεις και την ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναγεννηθεί αρκεί να το πιστεύουμε και να το προσπαθήσουμε. Για να γίνει αυτή η βράβευση υπάρχουν άνθρωποι που συμπαραστέκονται και ενισχύουν με την χορηγία τους. Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν να επιβραβεύσουν νέα παιδιά, που ελπίζουν και προσπαθούν για ένα καλύτερο αύριο. Τους ευχαριστώ πολύ και θα ήθελα να τους καλέσω να παραδώσουν προσωπικά τα βραβεία στα παιδιά". Ήταν ο σύντομος χαιρετισμός της κυρίας Φωτοπούλου - Καψάλη.


Η βράβευση των αριστούχων μαθητών, αποτελεί πάντα μια εξαιρετική στιγμή της βραδιάς. Από την Α' Λυκείου βραβεύθηκαν οι μαθητές Κάρολος Σχοινοχωρίτης, Αικατερίνη Πρέκα, Παύλος Ψωμιάδης. Τα βραβεία των μαθητών προσφέρθηκαν από το Ίδρυμα Ανδρέα Δ. Καψάλη, την κυρία Τούλα Σίνου αφιερωμένο στον γιατρό Αλέκο Σίνο και τον κύριο Γεώργιο Τσατήρη, δικηγόρο και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας.



Από τη Β΄ Λυκείου βραβεύθηκαν οι Ελένη Γκαρή και ο Ιωάννου Μιχάλης. Τα βραβεία των μαθητών προσφέρθηκαν από την κυρία Πέλλυ Καψάλη αφιερωμένο στο Θανάση Καψάλη και την κυρία Σοφία Πετρίτου - Γιαννούλη Δημοτική Σύμβουλο.

Τέλος από τη Γ' Λυκείου βραβεύθηκαν ο Νικόλαος Βλάχος, η Έλλη Νικολάου, η Τσεκάνι Μπενίσα - Σοφία και η Μαρία Τσολάκου. Τα βραβεία των μαθητών προσφέρθηκαν από τον κύριο Χρήστο Γιαννούλη επιχειρηματία, τον κύριο Καψάλη Βαγγέλη πιλότο αφιερωμένο στη Μαρία Καψάλη, τον κύριο Κώστα Περδικάρη ναυπηγό, την κυρία Τζένη Περδικάρη δικηγόρο και την κυρία Μπέκυ Ντόριζα αφιερωμένο στο Σπύρο Ντόριζα.

Ένα ιδιαίτερο βραβείο απονεμήθηκε στον μαθητή της Β' Λυκείου Γεώργιο Πανταζή, ο οποίος εκτός του άριστα στην Ιστορία συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέσο όρο σε όλο το Γενικό Λύκειο Αίγινας με δεκαεννέα και οχτώ δέκατα. Το βραβείο προσέφεραν ο κύριος Γιάννης Λεφάκης και η κυρία Βούλα Λεφάκη ιδιοκτήτες της εταιρίας Nova Ferries.


Ο κύκλος των ομιλητών έκλεισε με την κυρία Φλώρα Καψάλη: "Θέλω να ευχαριστήσω την ομιλήτρια κυρία Όλγα Κατσιαρδή καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ομιλία θα την κρίνεται εσείς. Εγώ οφείλω να πω ότι με εξέπληξε όταν για πρώτη φορά συναντήθηκα μαζί της, με την ευγένεια την ανθρωπιά και την κατανόηση στους σκοπούς του ιδρύματος μας. Εγώ κι ο άνδρας μου είμαστε πάντα συγκινημένοι όταν σε κάθε μας κάλεσμα είστε παρόντες. Ελπίζαμε ότι αυτή η εκδήλωση θα γινόταν στο κτήριο του ιδρύματος που κατά 90% έχει τελειώσει. Δεν το κατορθώσαμε, όμως αυτό το πολιτιστικό κέντρο, ξεκίνησε από ένα όνειρο ακουμπισμένο σε πόνο και τα όνειρα είναι δικά μας, δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει και τα όνειρα δίνουν ελπίδα, επομένως ελπίζουμε να το τελειώσουμε για να ανάψει άλλος ένας φάρος πολιτισμού της Ελλάδας, που περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε σήμερα. Και τότε θα κληθούν οι Αιγινήτες και οι φίλοι του να γίνουν εθελοντές του και είμαστε σίγουροι ότι θα είναι πολλοί".


Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον κήπο της οικίας Δημητρίου και Φλώρας Καψάλη.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png