Τα βιβλία της Αίγινας.

Ζεστή και γεμάτη νοσταλγικές εικόνες ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης: «τα βιβλία της Αίγινας». Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν έντονο για τα βιβλία που είχαν τοποθετηθεί στις ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, ενώ γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι δεν επρόκειτο για μία ακόμη έκθεση βιβλίου, αλλά για το πρώτο (εντυπωσιακό είναι η αλήθεια ) αποτέλεσμα μίας διαδικασίας σύνθετης, κύρια στοιχεία της οποία είναι η συστηματική έρευνα, η μελέτη και η αγάπη μιας ομάδας ανθρώπων να βρουν, να καταγράψουν και να παρουσιάσουν «τα βιβλία της Αίγινας». Αυτή η έκθεση «είναι η αρχή».
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης, εκπαιδευτικός, κύριος Γεώργιος Μπήτρος:
«Η Αίγινα τελικά είναι ένας τόπος που προκαλούσε και προσκαλούσε με το ήρεμο φυσικό περιβάλλον, τις γαλήνιες θάλασσες και τους ήσυχους ανθρώπινους ρυθμούς της, πνευματικούς ανθρώπους, περιηγητές, ζωγράφους, γλύπτες, ποιητές, συγγραφείς να έρθουν και να εργαστούν εδώ, ακουμπώντας στην αιγινήτικη πέτρα, εμπνεόμενοι από το καθάριο φως του ορίζοντα, γευόμενοι τους καρπούς, τους χυμούς, τις ευωδιές και τα χρώματα του φιλόξενου νησιού.

 

kip-b-01-mn-1Το υλικό που συγκεντρώθηκε είναι πραγματικά μεγάλο. Αναδεικνύει και προβάλει τον τόπο. Ασφαλώς θα υπάρχουν κι άλλα βιβλία. Γι' αυτό και η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί από όλους μας.

 

 

Μια αναπάντεχη ανακούφιση διακατέχει όλους μας, καθώς διαπιστώνουμε ότι και σήμερα η Αίγινα εξακολουθεί να συγκεντρώνει αρκετούς ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων όχι μόνο για παραθερισμό, αλλά και για δημιουργία. Μία κρυφή ευχαρίστηση καταλαμβάνει τον Αιγινήτη όταν βλέπει ακόμα και σήμερα να γράφονται ποιήματα και μυθιστορήματα που η δράση τους εκτυλίσσεται στην Αίγινα, όταν διοργανώνονται εδώ επιστημονικά συνέδρια και τα τοπία του νησιού χρωματίζονται από τον χρωστήρα μεγάλων καλλιτεχνών.Η Αίγινα εν τέλει είναι ένας κατεξοχήν τόπος πνευματικής δημιουργίας για αυτό και εξηγείται η συχνή αναφορά της, στις συζητήσεις, στις αναφορές, στο έργο πολλών πνευματικών ανθρώπων. Με το νησί μας όλοι αυτοί ανέπτυξαν ιδιαίτερους δεσμούς αγάπης και λατρείας πολλές φορές. Και αυτή η σχέση δεν μπορούσε να μείνει κρυφή. Σχεδιάστηκε στον καμβά, λαξεύτηκε στην πέτρα και το μάρμαρο, πέρασε στο σελιλόιντ, έγινε στίχος, τραγούδι, διήγημα, μυθιστόρημα.
«Αδιάκριτοι» ερευνητές προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε και να καταγράψουμε αυτή τη σχέση. Για αυτό ξεκινήσαμε εδώ και καιρό με καλούς φίλους να αναζητούμε τα βιβλία μέσα στα οποία αναφέρεται η Αίγινα. Το υλικό που συγκεντρώθηκε είναι πραγματικά μεγάλο. Αναδεικνύει και προβάλει τον τόπο. Ασφαλώς θα υπάρχουν κι άλλα βιβλία. Για αυτό και η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί από όλους μας.
Εμείς κάνουμε την αρχή με αυτή την πρώτη καταγραφή και όχι βιβλιογραφία η οποία ευχόμαστε να βρει συνεχιστές και συνοδοιπόρους ώστε ο ερευνητής, ο επιστήμονας, ο φοιτητής, ο δάσκαλος, ο μαθητής να έχει στα χέρια του ένα εργαλείο στη μελέτη και την έρευνα της τοπικής ιστορίας του νησιού μας.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κυρία Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, φιλόλογος, η οποία παρουσίασε σπάνιο αρχειακό υλικό και μέρος της έρευνας της για ένα όχι τόσο γνωστό κομμάτι της γερμανικής κατοχής στη Αίγινα, σύμφωνα με το οποίο οι εισβολείς είχαν μελετήσει εκτενώς, μέσω ενός δικτύου κατασκόπων (σπιούνους τους χαρακτήρισε η κυρία Κρητικού) τον χαρακτήρα των κατοίκων της Αίγινας. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές οι κάτοικοι της Αίγινας ήταν ήπιοι, φιλικοί άνθρωποι, που δεν θα προκαλούσαν προβλήματα και για αυτό γινόταν σύσταση στους διοικητές που θα έρχονταν στην Αίγινα, να φερθούν «μαλακά» στους κατοίκους του νησιού. Παράλληλα, είχε δοθεί ειδική διαταγή, να μην καταστραφούν τα αρχαία και άλλα πολιτιστικά στοιχεία.

 

kip-b-01-mn-3Εκδηλώσεις σαν την σημερινή δεν έχουν καθόλου, μα καθόλου εθιμοτυπικό χαρακτήρα, είναι εκδηλώσεις ουσιαστικές γιατί αναδεικνύουν και συμβάλουν στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

 

 

Ακολούθησε μία προσεγμένη multimedia παρουσίαση που είχε επιμεληθεί ο εκπαιδευτικός κύριος Νεκτάριος Κουκούλης με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την προσωπική του συλλογή. Η βραδιά έκλεισε με μία σύντομη ομιλία του δημάρχου κυρίου Παναγιώτη Κουκούλη που συνεχάρει τους διοργανωτές της έκθεσης και με απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του γυμνασίου της Κυψέλης.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κύριος Παναγιώτης Κουκούλης μίλησε στο Aegina Portal σχετικά με την παρουσίαση
«Εκδηλώσεις σαν την σημερινή δεν έχουν καθόλου, μα καθόλου εθιμοτυπικό χαρακτήρα, είναι εκδηλώσεις ουσιαστικές γιατί αναδεικνύουν και συμβάλουν στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Ένας λαός για να πάει καλά στο μέλλον πρέπει να τιμά την ιστορία του και τον πολιτισμό του, αυτό τα λέει όλα. Στόχος είναι να προτρέψουμε και άλλους, ώστε να συγκεντρώσουμε ακόμη περισσότερο υλικό.»
Ο κύριος Νεκτάριος Κουκούλης, φιλοτελιστής από το 1967, ανακάλυψε και συνεχίζει να ανακαλύπτει κομμάτια της ιστορίας του νησιού σε δημοπρασίες και συλλογές. Μετά από χρόνια έρευνας ετοιμάζει μία σειρά από εκδόσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται και η επανέκδοση του «Κήρυκα της Αίγινας».
Οι διοργανωτές της έκθεσης εκτός από την άρτια παρουσίαση των βιβλίων, θεματικά κατηγοριοποιημένα, φρόντισαν και για την έκδοση ενός καταλόγου που περιέχει περί τα 180 βιβλία και έντυπα για την Αίγινα, η τελευταία σελίδα του οποίου είναι κενή. Εκεί ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να γράψει όσα βιβλία γνωρίζει και δεν υπάρχουν στον κατάλογο, συμβάλλοντας στην επέκταση του.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 4 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτά καθημερινά από 18:00 έως 20:00.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png