Με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου, των Σωμάτων Ασφαλείας, της μαθητικής κοινώτητας, φορέων και συλλόγων της Αίγινας πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Αίγινας για την ορκωμοσία του πρώτου Κυβερνήτη του Νεοελληνικού Κράτους, του Ιωάννη Καποδίστρια. Η ηλιοφάνεια, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, βοήθησε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που περιελάμβαναν δοξολογία στη Μητρόπολη της Αίγινας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια στην περιοχή της Παναγίτσας και την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα Καποδιστριακά κτήρια της Αίγινας.
Στο vίdeo που ακολουθεί η τελετή, η ξενάγηση στα Καποδιστριακά και οι χαιρετισμοί των κυρίων Σακκιώτη, Κατσικάρη, Σπυρίδων και Μοναστηριώτη:
Μετά τη δοξολογία οι εκπρόσωποι των αρχών, του κλήρου και των κατοίκων της Αίγινας που μετείχαν στις εκδηλώσεις προσήλθαν στο χώρο της προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια που βρίσκεται δίπλα στην Παναγίτσα. Η Δημοτική Φιλαρμονική απέδωσε τιμές και ακολούθησε το τρισάγιο. "Σήμερα στην Αίγινα έχουμε πραγματικά μια γιορτή. Γιορτάζουμε την έναρξη πριν από πολλά χρόνια, το 1828 συγκεκριμένα, την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια, την έναρξη μιας δημιουργικής διετίας η οποία κατέστησε την πόλη μας και το νησί μας πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους. Αυτό έδωσε το έναυσμα ένας ολόκληρος κόσμος να αναστηθεί από τις τέφρες του και να γίνει αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ελλάδα" είπε ο υπεύθυνος για την εκδήλωση από το Δήμο Αίγινας κύριος Γιώργος Καλοκέντης. Στην προτομή του Κυβερνήτη κατέθεσαν στέφανα ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Δημήτρης Κατσικάρης, ο αντιδήμαρχος Κέρκυρας κύριος Αναστάσιος Μοναστηριώτης και η κυρία Μαίρη Σταυρίδου για το Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας "Ο Καποδίστριας". Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος που παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική και απέδωσε η μικτή Δημοτική Χορωδία που τίμησε και αυτή με την παρουσία της τις εκδηλώσεις.
Στο video που ακολουθεί ο αντιδήμαρχος Κέρκυρας κύριος Μοναστηριώτης μιλάει για τις εντυπώσεις του από την Αίγινα:
Μετά τη λήξη της τελετής στην προτομή του Κυβερνήτη, όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις παρακολούθησαν την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα Καποδιστριακά Κτήρια. Αυτή ξεκίνησε από το "Ορφανοτροφείο". "Αυτή είναι από τις λίγες φορές που μπαίνουμε και βλέπουμε το χώρο. Κάποιοι ίσως δεν τον έχουν δει πως είναι εσωτερικά. Από εδώ ξεκίνησαν όλα. Ότι ξέρουμε σήμερα σαν υπηρεσίες, η πρώτη τράπεζα, το νομισματοκοπείο, το τυπογραφείο, όλα τα τεχνικά επαγγέλματα ξεκίνησαν από αυτό εδώ το χώρο" είπε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αίγινας κύριος Γιώργος Καλοκέντης ξεκινώντας την παρουσίαση. "Η ιστορία του χώρου είναι πολύ απλά. Ο Κυβερνήτης όταν έφτασε τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα, διαπίστωσε πολύ γρήγορα ότι και στην Αίγινα και στα άλλα μέρη που περιόδευσε υπήρχαν πολλά ορφανά τα οποία ήταν θύματα του απελευθερωτικού αγώνα. Είχαν χάσει τους γονείς τους, περιφέρονταν λοιπόν γυμνά, πεινασμένα και η τύχη τους θα ήταν άσχημη. Σκέφτηκε λοιπόν ότι αυτά τα παιδιά θα ήταν το μέλλον της Ελλάδας και έπρεπε πάσι θυσία να φυλαχθούν, να μορφωθούν, να εκπαιδευτούν. Μην ξεχνάμε ότι η μόρφωση την εποχή εκείνη ήταν ίσως μόνο προνόμιο των πλουσίων" είπε ο κύριος Καλοκέντης παρουσιάζοντας στη συνέχεια αναλυτικά την ιστορία του χώρου (η παρουσίαση υπάρχει στο πρώτο video που συνοδεύει το άθρο).
Ο κύριος Σάκης Σακκιώτης και ο κύριος Φίλιππος Τζίτζης μιλούν για τις επετειακές εκδηλώσεις:
Ακολούθησε ο χαιρετισμός από τον κύριο Σάκη Σακκιώτη που ανακοίνωσε απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για παραχώρηση χώρου του Ορφανοτροφείου στο Δήμο Αίγινας. Μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο εδώ. Χαιρετισμό είχαμε και από τον αντιπεριφερειάρχη κύριο Δημήτρη Κατσικάρη που είπε μεταξύ άλλων: "Κατά την πρόσφατη ανακοίνωση της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, μιλάμε για έργα ενός δισεκατομμυρίου, ενώπιον του κυρίου Γερουλάνου και της κυρίας Μελδώνη, ζήτησα και έγινε δεκτό καταρχήν και εμείς θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους αυτό γιατί δεν είμαστε όργανα της κυβέρνησης ούτε κανενός άλλου είμαστε η Περιφέρεια, ζήτησα να επεκταθεί η Πολιτιστική Ακτή και να γίνει πολιτιστική ακτογραμμή. Αν θέλουμε να μιλάμε για την Αίγινα, αν θέλουμε να μιλάμε για τα νησιά μας και να τα σεβόμαστε, για να είμαστε εντάξει όχι μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων, αλλά και σε επίπεδο πράξης, πρέπει αυτά που λέμε να τα εννοούμε και αυτά που λέμε να τα κάνουμε πράξη. Στο πλαίσιο αυτό η Αίγινα είναι κεντρική προτεραιότητα, μίλησα με τον υπουργό και μετέπειτα. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια κοινή δράση, να συζητάμε, να αποφασίζουμε από κοινού". Ο κύριος Κατσικάρης ανακοίνωσε επίσης και την επίσκεψη του Περιφερειάρχη κυρίου Σγουρού που θα γίνει σύντομα. Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης και ο περιφερειακός σύμβουλος, πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κύριος Σπύρος Σπυρίδων, ο οποίος τόνισε ότι αν και βρίσκεται στην πλευρά της αντιπολίτευσης θα συνταχθεί για να βοηθήσει σε κάθε θέμα που θα κάνει καλό στην Αίγινα.
τις εκδηλώσεις εδώ.
"Ήρθα στην Αίγινα για πρώτη φορά και θα φύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις" είπε ο αντιδήμαρχος Κέρκυρας κύριος Αναστάσιος Μοναστηριώτης" ενώ ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο στη νέα δημοτική αρχή. Μετά το τέλος της ξενάγησης στο "Ορφανοτροφείο" ακολούθησε η ξενάγηση στο Δημοτικό Θέατρο "Αυτό το κτήριο υπήρχε από την εποχή του Καποδίστρια, δεν χτίστηκε από τον Καποδίστρια. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη χρήση του. Πιθανότατα ήταν ιδιοκτησία της εκκλησίας, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε" είπε ο κύριος Καλοκέντης "ξέρουμε όμως ότι ο Βαλιάνος, ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε τα σχέδια του Ορφανοτροφείου, επισκεύασε αυτό το χώρο το 1828, ενώ αργότερα επισκευάσθηκε από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Σάουμπεργκ το '30 και ο χώρος χρησίμευσε σαν προκαταρκτικό σχολείο". Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πήγαν στο Εϋνάρδειο και τη Μητρόπολη της Αίγινας όπου την ξενάγηση ανέλαβε ο πρωτοπρεσβύτερος, πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης. Σημαντικά τα στοιχεία που παρέθεσε ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης για την πρώτη βουλή των Ελλήνων, τη "Μεγάλη Εκκλησιά", το Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας.
Το "Κυβερνείο" αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό στην περιήγηση, στο κέντρο της Αίγινας αλλά και στην ιστορία της, με τον κύριο Γιώργο Καλοκέντη να παρουσιάζει την ανυπολόγιστη ιστορική αξία του "Κυβερνείου", όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο. Στην πάνω αίθουσα του Κυβερνείου η κυρία Γιαννούλη συνέχισε την ενδιαφέρουσα ξενάγηση. Τελευταίος σταθμός της ενδιαφέρουσας περιήγησης ήταν ο Πύργος του Μαρκέλλου στο κέντρο της Αίγινας.
Για τις επετειακές εκδηλώσεις απέστειλαν χαιρετισμούς ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κύριος Διαμαντίδης, οι βουλευτές της περιφέρειας μας κύριοι Καρύδης, Μπετενιώτης και Δρίτσας, ο Δήμαρχος Πειραιά, ο Δήμαρχος Ύδρας, καθώς και ο πρέσβης της Ουκρανίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Δημήτρης Κατσικάρις, οι αντιδήμαρχοι κύριοι Νεκτάριος Κουκούλης και Φίλιππος Τζίτζης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Πέτρος Πετρίτης, ο περιφερειακός σύμβουλος κύριος Σπύρος Σπυρίδων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Τάκης Βάρτζελης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Ηλίας Μπέσης, Νίκος Οικονόμου, Χαράλαμπος Μαράκης, Δημήτρης Καλαφάτης, ο κύριος Λευτέρης Πάλλης και Νίκος Πτερούδης, ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας κύριος Νίκος Γιαννούλης, ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αγίας Μαρίνας κύριος Δημήτρης Ιωαννίδης, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Αίγινας, Βαθέος, Κυψέλης και Μεσαγρού. Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων Καποδίστριας κύριος Γεώργιος Τσατήρης, ο πρώην δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης. Επίσης εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του νησιού και των σωμάτων ασφαλείας.