Μία πολύ μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίγινα τον Αύγουστο. Το νησί μας θα φιλοξενήσει το καλλιτεχνικό σύνολο "Merani" του Εθνικού Πολυτεχνείου της Τιφλίδας, με παραδοσιακούς χορούς από τη Γεωργία, που θα γίνει σε συνεργασία με το Γεωργιανό Ινστιτούτο Αθηνών, υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας. Ο θίασος έχει δώσει παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερες από 20 χώρες, όπως Ελβετία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ρωσία, Φινλανδία, Ινδία, Συρία, Αίγυπτο, Ρουμάνια, Τσεχοσλοβακία, Τυνησία και Κύπρο. Εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα τα καλοκαίρια του 2005, 2006, 2007 & 2010 (Αμερικάνικο Κολλέγιο, Δήμος Αθηναίων, Δήμος Κηφισιάς, Δήμος Κορυδαλλός, Κλειστό Γυμναστήριο Λαυρίου, Δήμοι Αλεξανδρουπόλεως, Κομοτηνής, Σάπων & Σίδηροχωρίου). Η καλλιτεχνική Διεύθυνση: Tamaz Kobakhidze & Nino Lazishvili.
Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος κύριος Φίλιππος Τζίτζης μιλώντας για τη σημαντική πολιτιστική εκδήλωση, τόνισε ότι είναι τιμή για την Αίγινα ένας τέτοιος θίασος να επισκέπτεται το νησί. Η μία και μοναδική παράσταση θα δοθεί στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου στις 22 Αυγούστου και ώρα 08:30 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Σημειώνουμε ότι το πολυβραβευμένο καλλιτεχνικό σύνολο “Merani” του Κρατικού Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας ιδρύθηκε πριν από 60 δεκαετίες και αποτελείται από 300 καλλιτέχνες, μαθητές, φοιτητές και συνεργάτες του ομώνυμου Πανεπιστημίου. Τα 45 μέλη του συγκροτήματος (μαθητές και φοιτητές από 8 έως 20 χρονών) θα περιοδέψουν και φέτος στην Ελλάδα.
Ο Γεωργιανός λαός κατοικεί από τούς πανάρχαιους χρόνους στην περιοχή του Καυκάσου και ειδικότερα της Κολχίδος, της μυθικής πατρίδας του "Χρυσόμαλλου Δέρατος" και της Μήδειας, χώρας σταθμού του Φρίξου και της 'Eλλnς και του Ιάσωνα της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Έχει δυναμική, αλλά και λυρική ιδιοσυγκρασία με ένδοξο και ηρωικό παρελθόν και πλούσιο πολιτισμό, που βρίσκεται σε στενή συγγένεια με τον Ελληνικό πολιτισμό. Οι χορογραφίες που θα παρουσιαστούν αντλούν τη θεματολογία τους από την Γεωργιανή Ιστορία, διακρίνονται για την ομορφιά τους και ξεδιπλώνουν το θερμό και έντονο ταμπεραμέντο του πολύπαθου Γεωργιανού λαού.