Εκδήλωση για την επιστροφή των γλυπτών της Αφαίας..

"Υπάρχει πολύ μακρύς δρόμος μέχρι να φτάσουμε στη σκέψη να κάνουμε ένα αίτημα επιστροφής. Κι ο λόγος γι' αυτό είναι πρώτα από όλα πρακτικός. Δεν υπάρχει υποδομή για τα γλυπτά αυτά στην Αίγινα. Δεν υπάρχουν οι πόροι και δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό. Παρόλα αυτά, αυτό δε σημαίνει ότι οι Αιγινήτες δεν έχουν δικαίωμα σε αυτά τα γλυπτά." είπε η κυρία Ελένη Λέκκα, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και εργαζόμενη στο τμήμα μουσείων της UNESCO. Η κυρία Ελένη Λέκκα, ζώντας από κοντά και έχοντας μελετήσει τις περιπτώσεις που αφορούν αιτήματα για την επιστροφή αρχαιοτήτων και άλλων πολιτιστικών αντικειμένων που αποτελούν κληρονομιά ενός κράτους, περιέγραψε το κλίμα που επικρατεί στις επιτροπές που ορίζονται ώστε να μελετήσουν ζητήματα επιστροφής.


Πρόκειται για διαδικασίες που είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, ενώ σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχουν μέλη με διπλωματική ή πολιτική ιδιότητα, γεγονός που κάνει την όποια διαπραγμάτευση σύνθετη και πολύπλοκη. Η εισήγηση της κυρίας Λέκκα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον (στο video που συνοδεύει το άρθρο παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος που σχετίζεται με θέματα επαναπατρισμού μνημείων) και τοποθετεί στις πραγματικές του διαστάσεις το όποιο αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών της Αφαίας.

Είχε προηγηθεί μία πού ενδιαφέρουσα εισήγηση της Dr. Ελένης Δρακάκη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγινα όπως και η κυρία Λέκκα, για το ναό της Αφαίας και τα αετωματικά γλυπτά της (ένα μέρος της οποίας μπορείτε να δείτε στο video που συνοδεύει το άρθρο). Την εκδήλωση χαιρέτησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κύριος Φίλιππος Τζίτζης και ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης. Την εκδήλωση συντόνισε η κυρία Ελένη Ζυμαράκη. Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση. Η προσέλευση του κοινού ήταν μικρή.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png