"Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα". Ξενάγηση στα καποδιστριακά κτίρια.

Σύλλογος Ενεργών Πολιτών. Δελτίο Τύπου.
Εκατό περίπου  άτομα συνολικά, 45 την Παρασκευή  και πάνω από 50 το Σάββατο, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ξεναγήσεις στα καποδιστριακά κτίρια που  οργανώθηκαν εθελοντικά στα πλαίσια  του Φεστιβάλ Φιστικιού, με σκοπό την ανάδειξη της τεράστιας κληρονομιάς της Αίγινας ως πρώτης πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους. Ο Πατήρ Εμμανουήλ  δέχτηκε φιλόξενα τους ενδιαφερόμενους  και ξετύλιξε με συναρπαστικό τρόπο  τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μέσα στη Μητρόπολη της Αίγινας όπου λειτούργησε, όπως είπε, η Βουλή των Ελλήνων στα πρώτα-πρωτα βήματά της. Εκεί ορκίστηκε ο Καποδίστριας, που εκκλησιαζόταν συχνά στο ορθό ψελνοντας ο ίδιος. Την άφιξη του στο νησί και στην Μητρόπολη και τη προσφώνηση από τον Θ. Καΐρη, περιέγραψε γλαφυρά ο Πατέρας.

Στο γύρω χώρο της  Μητρόπολης όπως και μέσα, σύμφωνα  με τον πατέρα, έχουν βρεθεί οστά ηρώων του 21. Ο ίδιος ο Καραϊσκάκης  είχε αφήσει εντολή αν σκοτωνόταν,  να θαφτεί στην Μεγάλη Εκκλησία. Το στασίδι του Κυβερνήτη έχει μείνει κλειστό από τότε που έφυγε. Στο Κυβερνείο, στο Εϋναρδειο και το Ορφανοτροφείο  συνέχισε τη ξενάγηση ο Α. Κραους, υπογραμμίζοντας  την βαρυτητα και τις ιστορικες  διαστασεις που εχει η κληρονομιά αυτων των κτιρίων, που τα περισσοτερα  κατασκευασθηκαν κατα την διαμονή του Κυβερνητη στο νησι και κατέστησαν την Αίγινα πρωτη πρωτεύουσα οπως και  το πρωτο μεγαλο εκπαιδευτικο κεντρο της αναδυόμενης Ελλαδας. Στο Κυβερνειο, χώρο διαμονης και εργασίας του Κυβερνητη, μας υποδέχτηκε η νέα υπεύθυνος του Ιστορικου Αρχειου Κυρια Γεωργαλά.

Θυμίζουμε ότι  ο Δήμαρχος Αίγινας έχει κινηθεί  για την χρηματοδότηση των  έργων συντήρησης των κτιρίων αυτών προς την Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Παιδιάς και το Υπουργείο  Πολιτισμού. Πολίτες της Αίγινας, όπως τα μέλη του Ινστιτούτου, έχουν  εκδηλώσει το ενεργό ενδιαφέρον τους για το Ορφανοτροφείο. Για το ιδιο αυτό κτίριο, η δημοσιογράφος Β. Τραπαλη έχει διατυπώσει δημόσια πρόταση σε άρθρο της όπου αναφέρεται η δυνατότητα χρήσης του χώρου από καλλιτέχνες της Αίγινας με εκπαιδευτικά ατελιέ ανοιχτά στη νεολαία.

Στην ξενάγηση τονίσθηκε ότι το όραμα του  Καποδίστρια μέσα από το Ορφανοτροφείο  – Εκπαιδευτικό Κέντρο, μας καλεί  να ανταποκριθούμε δημιουργώντας εκεί ένα εργαλείο ισχυρό τοπικής ανάπτυξης  βασισμένης στο Πολιτισμό.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png